Ne muhteşem bir ilk ay – sizin ve bebeğiniz için! Bu güzel (ve kafa karıştırıcı!) İnsanın dünyaya girip hayatınızı alt üst ettiğine, gününüzü nasıl değiştirdiğine inanmak zor. Bir aylık bebeğiniz tamamen size bağımlı ve ona tamamen aşıksınız. Anneciğin yeteneklerine muhtemelen bir ay önce olduğundan daha fazla güveniyorsun. Ve iyi bir sebepten dolayı – içgüdülerinize güveniyor, bebeği ilk elden alıyor ve 1 aylık bebek gelişimi ve ebeveynlik tavsiyelerini okuyorsunuz, ki bu harika bir iş çıkardığınızı kanıtlıyor!
1 AYLIK GELİŞİM
Bebeklerin ilk ayda yaptıkları hemen hemen uyku, ağlama, yemek ve kaka oldu, ama kısa bir süre sonra (veya… bunu büyük, yap) kişiliği ortaya çıkacak. Örnek olay: Muhtemelen 1 aylık bebeğinizin soğutma ve gelecek haftalarda ahırda kaldığını göreceksiniz. Bu ne kadar gülünç şirin!
Bir Aylık Bebeğin Ağırlığı ve Uzunluğu
Merak ettiğinizi biliyoruz: 1 aylık bebeğin ağırlığı ne kadar olmalı? Boyu ne kadar olmalıdır? Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ortalama bir aylık bebek ağırlığı, kızlar için 9,2, erkekler için 9,9.
Tabii ki, sadece bebeğinizin bir problem olduğu anlamına gelmeyen ortalamanın çok daha az veya daha ağırlığında veya ölçüldüğü için. Bebekler – tıpkı yetişkinler gibi – farklı şekil ve boyutlarda gelir. Önemli olan bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve kilo almasıdır – çocuk doktoru bunu bir aylık muayenesinde kontrol edecektir.
Bebeğinizin doğumdan bu yana 1,5 ila 2 pound kazandığı ve yaklaşık 1,5 ila 2 inç büyüdüğü ve bebeğin başının muhtemelen bir santim daha büyük olduğunu ölçüyor.
Geliyor: 6 haftalık bir bebekte, büyüme hamlesi oldukça yaygındır, bu yüzden zihinsel olarak hazırlıklı olun! Bazen bebekler tükürdüklerini daha sık beslenirler, bu yüzden ekstra zorlu bir bebeğe ayak uydurmamız gerekebileceğini bilin.
Beş Duyuşma
İşitme 35 hafta civarında uteroda geliştirildiğinde, bir aylık bebeğinizin işitme duyusu tamamen gelişmiştir ve tanıdık seslere ve seslere yönelebilir. Başlangıçta, kulaklardaki sıvılar sesin netliğini etkiler ve beynin ses işleme ile ilgili kısımları gelişmelidir, ki bunlar genellikle 7 aya kadar olmaz.
- Bebeğin gözleri hala dolaşıyor ve bazen çapraz olabilir, bu sizi merak ettirebilir Bir aylık bir çocuğun ne kadarını görebilir? Artık 8 ila 12 inç uzaklıktaki nesneleri görebiliyor ve odaklanabilir. Siyah ve beyaz desenlerden ve diğer zıt renklerde olan lardan hoşlanıyor. Ama o yüze her şeyden çok bakmayı tercih ediyor, bu yüzden süslü oyuncaklara gerek yok. Sadece seninle yüzleşmesini sağla ve sohbet et!
- Bebeğin koku alma duyusu da gelişiyor. Tatlı kokuları sever (acı veya asidik şey temelde ona asılır ) ve eğer emziriyorsanız, muhtemelen anne sütünüzü bir diziden çekebilir, çünkü kokuyu ve tadını çok iyi bilir!
- Yumuşak (rahat bir battaniye) olan ve sert veya ani bir şekilde tutulmayı veya taşınmayı sevmeyen şeylere dokunmayı sever. Öyleyse işleri nazik tutun – muhtemelen zaten öylesiniz!
Bir Aylık Kilometre Taşları
1 Aylık Bebeğim Ne Yapmalı? Her yeni ebeveynin sorduğu soru bu. Her bebek farklı olsa da, 1 aylık bir bebeğin ellerini sıkı tutması normaldir. Bebek muhtemelen gerizekalı ve kollarını titriyor ve keskin reflekslere sahip. Zaten gülümsemeye başlamadıysa, muhtemelen bu ay olacak – çok heyecan verici!
Bebeğinizin ilerleyişinde sabırlı olmanız gerekirken, burada kilometre taşları vurmanız gereken birkaç gelişimsel kırmızı bayrak var. Bir aylık bebeğiniz varsa doktoru arayın:
- Yavaş besleniyor mu ya da emmekte zorlanıyor.
- Parlak ışıkta yanıp sönmez.
- Yüksek seslere cevap vermiyor.
- Gözlerini bir nesneye odaklanmıyor ya da hareket ederken gözleri ile takip etmiyor.
- Ağlamadığı veya pompa olmadığı zaman titreyen bir çenesi vardır.
- Kollarını ve bacaklarını fazla hareket ettirmiyor gibi görünüyor.
- Ekstremitelerinde aşırı gevşek veya aşırı sert görünüyor.
1 Aylık Yaşım Sağlıklı mı?
Bebeklerde genel olarak hiçbir haber iyi haber değildir. Bir sorun belirtisi görmediğiniz sürece, bir aylık çocuğunuzun sağlığı muhtemelen tamamen mükemmeldir. Bir aylık ebeveynlerin anne ve babalarının bazı genel sağlık sorunları arasında şunlar bulunmaktadır:
- Kabızlık. Ebeveynler merak: 1 aylık bir kaka ne sıklıkla gerekir? Cevap, formüle edilmeleri durumunda günde yaklaşık iki kezdir. Ancak anne sütüyle beslenen bebeklerin kaka yapmadan (ve tamamen sağlıklı) günlerce nasıl geçebileceğini görmek, bunu çözmek de zor olabilir. Genel kural olarak, bebeğinizin kakası sert, küçük toplar halinde çıkarsa, kabızlık çeken 1 aylık bir bebeğiniz olur. Kabızlığın nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.
- Tıkanıklık. Bebekler sık sık akan ve burun tıkanıklığı yaşar – aslında, yılda yaklaşık 10 ila 12 nezle olma eğilimindedirler. Ayrıca, alerji ve enfeksiyon olasılığı her zaman vardır. 1 aylık çocuğunuz sıkışıksa, nefes almasına ve daha iyi hissetmesine nasıl yardımcı olacağı hakkında daha fazla bilgi almak için buraya gidin .
- Öksürme. 1 aylıkken öksürük tıkanıklık kadar yaygındır. Ancak öksürük ilacı bu yaştaki bebekler için güvenli değildir. Bebeğin öksürüğünün nasıl tedavi edileceği ve çocuk doktorunu görmesi gerekip gerekmediği hakkında daha fazla bilgi edinin.
1 AYLIK BESLENME
1 aylık bebeğiniz hala emziriyorsanız her iki veya üç saatte bir besleniyor; Formül besleniyorsanız, her üç ila dört saatte bir. Şimdiye dek, muhtemelen ne zaman aç olduğunu söylemek için bebeğin ipuçlarını takip etmeyi öğrendiniz – kendi ayırt edici “aç çığlığını” bile tanımlayabilirsiniz.
Bir Aylık Ne Kadar Yenmeli?
Emziriyorsanız, anne sütü miktarı konusunda fazla endişelenmeyin. Her nasılsa doğrudan musluktan geldiğinde ölçemezsiniz! Bebeğiniz durduğunda, göğsünüzden uzaklaştığında veya uykuya daldığında ne zaman dolduğunu bilir. Yakında, bebek daha verimli bir besleyici olacak ve daha kısa sürede daha fazla süt alabilecektir – böylece önümüzdeki aylarda ufacık biraz daha az zaman harcadığınızı fark edebilirsiniz. Formül besliyorsanız, bebek muhtemelen her dört saatte bir dört onsluk bir şişe tüketiyordu.
Bebek Bu Ay Ne Yenir?
Bebek hala sadece formüle veya anne sütüne yapışmalı – ya da her ikisinin birleşimini yapmalıdır. Merak ediyorsanız 1 aylık su içebilir mi? Doktorların çoğunun, bebeğiniz su vermeden en az 6 aylık olana kadar beklemenizi tavsiye ettiğini biliyorum. Anne sütünden veya formülünden bolca sıvı alıyor! Bazı istisnalar olabilir, bu yüzden daima önce çocuk doktoruna danışın.
1 Aylık Beslenme Takvimi
1 aylık bebek
Ne kadar beslenir?
Formülle beslenen bebek
120 ml
4 saatte bir
Anne sütü
Bebek dolana kadar
2-3 saatte bir
1 AYLIK UYKU
1 Aylık Yaşınız Ne Kadar Uyuyor?
Bir aylık bebekler tipik olarak günde yaklaşık 15 ila 16 saat uyurlar. Gün boyunca nasıl bölündüğü bebeğe bağlıdır, ancak yaklaşık üç gündüz kestirmek oldukça tipiktir, sekiz buçuk saatlik uyku muhtemelen geceleri gelir (kesinti ile!).
Ses tam olarak çocuğunuz gibi değil mi? Sorun değil – farklı bebeklerin tıpkı yetişkinler gibi farklı kişilikleri var! Herhangi bir uyku kaygısı size kişiselleştirilmiş tavsiyelerde bulunabilecek çocuk doktoru ile tartışılmalıdır, ancak işte bazı 1 aylık uyku kaygıları:
- 1-Aylık-Uyuyacak. Bebeğin uyuması zor olmasının birçok nedeni olabilir. Aşırı uyarılmış, rahatsız edici olabilir veya sadece sizinle kucaklaşmak isteyebilir. Bebeğin uyumasına yardımcı olmak için bu püf noktalarından bazılarını deneyin ve işe yaramazsa, çocuk doktorunuzla konuşun
- Tüm Gün Uyuyan 1 Aylık. Bazı bebekler , gündüz ve geceleri karıştırdıkları “ gündüz / gece karmaşası ” ne alırlar. Bazılarının normalden daha fazla uyumalarını sağlayan bir hastalığı olabilir. Diğerleri sadece ekstra uykulu olabilir ! Bebeğin uykululuk nedenini saptamaya çalışan ve bunun bir sorun olup olmayacağına karar verin – eğer bebek başka türlü sağlıklıysa, yeterince yiyip işiyorsa, endişelenecek bir şey olmaz.
1 Aylık Uyku Takvimi
Yeni doğmuş bebek
Ortalama uyku
Gündüz uyku
7 Saat (kısa şekerler)
Gece uyumak
8.5 saat
Günlük toplam
15.5 saat
1 AYLIK PROGRAM
Bir programa 1 aylık olması muhtemel mümkün değildir, ancak bebeğin günü boyunca desenleri dahil etmeye başlayabilirsiniz. Örneğin, “uyumak, yemek yemek, oynamak” rutini birçok bebek için işe yarar.
Zamanla, böyle bir kalıba yapışmasın daha öngörülebilir bir günlük rutine dönüşebileceğini göreceksiniz. Sadece esnek olmayı unutmayın; işler değişebilir ve yumruklarla yuvarlanmasın önemlidir. Açlık ve uyku için bebeğin ipuçlarını takip etmeye devam edin.
1 AYLIK KONTROL LISTESI / İPUÇLARI
- Bebeği bir aylık kontrolüne götür .
- Emziriyorsanız, doktorunuza D vitamini damlacıkları takviyesi hakkında danışın.
- Aşılama: Amerikan Pediatri Akademisi, 1-2 ay arasında ikinci bir Hepatit B aşısı dozu önermektedir.
- Bebeğin iki aylık muayenesini planla .
- Senin git doğum sonrası sağlık kontrolü (bir C-Section er varsa) yaklaşık altı hafta sonrası doğum.
- Eşinizle bir randevu gecesi planlayın (bebek uyurken bile).
- Bebeğin 1 aylık bebek fotoğrafını çekin.