Hamileliğinizin ilk haftasında hamile kalmadığınızı biliyor muydunuz?
Evet, tüm hamilelik süresi 40 hafta boyunca hesaplanmış olmasına rağmen, bebeğiniz teknik olarak rahimde 38 hafta boyunca kalıyor. Öyleyse neden bu iki hafta tam süreli hamileliğe dahil edildi? Burada bunun hakkında bilgi edinin.
Bu İyiaile.com yazı size hamileliğin ilk haftasında neler olacağını, vücudunuzun nasıl değiştiğini ve bu hafta hamileliği korumak için izlemeniz gereken bazı ipuçlarını anlatıyor.
İçindekiler
Hamileliğin Ilk Haftası
Kadınların çoğu, ilk haftada hamile olduklarını bilemeyebilir. Ancak, hamile kalmayı planlıyorsanız adet döneminizi özenle izlemelisiniz. Böyle bir durumda, hamileliğin ilk haftasını anlayabilir veya tahmin edebilirsiniz. Nasıl hesaplanacağını görelim.
40 haftanın hesaplanması, son periyodunuzun ilk gününden başlar – bu hesaplama, gebelik yaşı ne dendiğini belirlemek için kullanılır. Bu aslında ilk haftada sizin döneminizde olduğunuz anlamına gelir. Bundan iki hafta sonra veya 14. gün civarında, yumurtlamaya başlarsınız, bu nedenle hamileliğin erken belirtileri ve dönem belirtileriniz benzerdir.
Beş veya altı günlük yumurtlamadan sonra, implantasyon gerçekleşir, bu da döllenmiş yumurtanın uterusun üzerine yerleştirildiği anlamına gelir. Teknik olarak hamile kaldığınız zaman budur. İlk iki hafta vücudunuzun hamilelik için hazırlandığı zamandır, bu yüzden 40 haftalık hamilelik döneminin bir parçası olarak kabul edilirler.
Gebeliğin İlk Haftasında Fetal Gelişim
Bebeğinizin hamileliğin erken bir aşamasında belirtisi yoktur, çünkü vücudunuzun yumurtlamaya hazırlandığı zamandır. Ancak, gelişiminin ilk aşaması, olgun yumurtanın sperm tarafından döllendiği ve ilk hücre olan zigotu oluşturduğu önümüzdeki haftalarda başlar. Daha sonra hücre bölünmesi, blastosist veya hücre topuyla sonuçlanır.
Sonra hücrelerin bölünmesi vardır, bundan sonra döllenmiş yumurta uterus duvarına implante edilir. Bu, bebeğin rahimdeki gelişiminin başlangıcıdır.
İlk gebelik haftasında vücudunuza ne olduğunu bilmek için okumaya devam edin.
Gebeliğin Ilk Haftasında Vücut Değişiklikleri
Hamileliğin ilk haftasında, periyodunuzda olacaksınız. Yani hamileliğinizin başladığını bilmiyor olabilirsiniz. Bu süre zarfında, vücudunuz önceki ayın yumurtalarını ve uterus astarını tutar. Ve haftadan sonra, yeni ve olgun yumurtalar salınacak ve uterusun astarı tekrar kalınlaşmaya başlar.
İlk hafta hamileliğinin belirtileri, bir sonraki bölümde gördüğümüz dönemlerden önce ve sonra yaşadıklarınıza oldukça benzer.
İlk Hafta Gebelik Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin ilk haftasında aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz.
- Hormonal dalgalanma bu sefer şiddetli olduğundan , ilk hafta şişkinlik ve rahatsızlık yaşayabilirsiniz .
- Hiçbir şey yapmasanız bile kendinizi çok yorgun hissedebilirsiniz . Bunun nedeni, vücudunuzun hamilelik için hazırlanıyor olmasıdır.
- Vücuttaki hormonal değişikliklerden dolayı bu hafta şişmiş ve hassas göğüslerifark edebilirsiniz . Bazen, karıncalanma veya kaşıntılı bir his de olabilir.
- İlk hafta boyunca tuzlu veya tatlı yiyecekler isteyebilirsiniz. Yiyecek arzusu ve isteksizlik yaşanması muhtemeldir ve önümüzdeki haftalarda artmaktadır.
- Baş ağrısı, kramplar ve bel ağrıları, ilk haftada karşılaşabileceğiniz diğer yaygın semptomlardır.
Hamileliğin ilk haftasında kendinize nasıl baktığınızla ilgili birkaç ipucu için okumaya devam edin.
Hamileliğin Ilk Haftası İçin İpuçları
Muhtemelen, hamileliğin ilk haftasının ne zaman olacağını bilemezsiniz. Bu nedenle hamile kalmayı planlıyorsanız, hemen sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye başlamalısınız. İşte ilk haftada sağlıklı kalmak ve hamilelik şansınızı artırmak için akılda tutulması gereken birkaç şey.
- Sigara içiyorsanız, gebe kalmaya karar verdiğiniz andan itibaren sigarayı bırakın. Ayrıca, alkol tüketiminden de kaçının.
- Sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak aktif bir yaşam tarzı sürdürün . Vücudunuzun bebeği taşımak için sağlıklı ve formda olması gerekir.
- Doktorunuza doğum öncesi vitaminleri sorabilir ve hamile kalma olasılığını artırmak için onları almaya başlayabilirsiniz.
- İyi uyuduğunuzdan emin olun; Bu zihinsel ve fiziksel olarak aktif kalmak için önemlidir.
- Eğer bir bebek sahibi olmayı planlıyorsanız adet döneminizi takip edin. İşinizi kolaylaştırmak için yumurtlama takvimlerini ve uygulamalarını kullanabilirsiniz.
Bu aşamada daha fazla rehberliğe ihtiyacınız olursa, doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Doktorunuza Ne Sorabilirsiniz?
Siz ve kocanız bir bebek sahibi olmayı planladığınızda, doktorunuzla konuşun. Diyetteki bir değişiklik, doğum öncesi vitaminlerinin kullanımı, yumurtlama döngüsünün izlenmesi ve daha fazlası gibi tüm şüphelerinizi giderin. Başarılı bir anlayış için ihtiyaç duyduğunuz kadar bilgi edinin.
Gebeliğin her haftası, ilkinden itibaren önemlidir. Bekleyen bir anne olarak ne yediğinize ve yaşam tarzınızın nasıl olduğuna dikkat etmelisiniz. Vücudunuzdaki değişiklikleri fark etmeye devam edin, sağlıklı beslenin, formda kalın ve pozitif kalın.
Paylaşmak için ilk hafta herhangi bir hamilelik tecrübeniz var mı? Bize aşağıdaki yorum bölümünde yazabilirsiniz.