Bebeğiniz karnınıza geldiğini duyurur. Onuncu hafta (üçüncü ay) aslında hamileliğin acılarını anlamaya başladığınız zamandır. İlk dokuz hafta hamile olduğunuzu bilmeden önce bile gelir ve gider. Fakat onuncu hafta öyle değil çünkü embriyo artık fetus olarak adlandırılıyor – dış dünyaya girişinde bir sıçrama. Ayrıca, küçük çocuğunuzun nasıl büyüdüğünü görmek için OB / GYN’nize ilk ziyaretiniz için hazırlanıyor olabilirsiniz.
Burada İyiaile.com, hamileliğin 10. haftasında neler olacağı, almanız gereken özen, yemeniz gereken yemekler ve daha fazlası hakkında her şeyi anlatacaktır.
Bebeğiniz 10. Haftada Ne Kadar Büyük?
Bebeğiniz hamileliğin 10. haftasında, yaklaşık 1.2 inç uzunluğunda (taçtan sağa doğru) ve yaklaşık 0.14 ons ağırlığında bir çilek büyüklüğüne ulaşır.
Bebeğiniz şimdi fetal aşamadan embriyonik aşamaya taşındı. Onuncu haftada bebeğinizdeki başlıca gelişmelere bir göz atalım.
Gebeliğin 10. Haftada Bebek Gelişimi
VÜCUT KISIMLARI |
GELİŞİM EVRESİ |
Yüz hatları |
Şimdi daha belirgin |
Ağız |
Diş tomurcukları ve dil gelişmeye başlar Amniyon sıvısını yutmaya başlar |
Kulak |
Şekil almaya başlar |
Kaslar |
Çoğunlukla gelişmiş |
Boyun |
Şekil almaya başlar |
Göz kapakları |
Bebeğin gözlerini korumak için kapanmaya başlayın |
Beyin |
Beyin gelişimi nedeniyle alın şişkin görünüyor. Baş vücuttan daha büyük görünüyor.Her dakika yaklaşık 250.000 yeni nöron (ilk beyin hücreleri) üretilir |
Saç |
Fuzz saç vücutta büyümeye başlar. Hassas kıllara şeftali tüyü ya da bebek tüyü denir ve cildin korunmasına yardımcı olur |
El ve ayak parmakları |
Artık perdeli kalmayacak |
Çiviler |
Parmaklarda ve ayak parmaklarında gelişmeye başlayın |
Parmak izleri |
Cilt üzerinde görülebilen benzersiz parmak izleri geliştirin |
Hareketler |
Sadece ultrason taraması ile tespit edilebilecek küçük hareketler |
İç organlar |
Böbrek, beyin, karaciğer ve bağırsaklar çalışmaya başlar |
Dirsekler ve dizler |
Eğilmeye başla. Kollar bacaklardan daha uzundur |
Kemikler |
Kıkırdak şimdi kemiklerle değiştiriliyor |
cinsel organ |
Bu hafta tarafından oluşturuldu |
Yumurta sarısı |
Küçülmeye başlar. Plasenta tamamen olgunlaştı ve işliyor |
Göbek bağı |
Plasenta ve fetüs arasında kan taşır |
10. Hafta Gebelikte Vücudumuzdaki Değişiklikler
Onuncu haftada, hamile karnınız görünmeye başlar çünkü bebeğiniz bu zamana kadar daha hızlı büyür. Göbek başkaları için fark edilmeyebilir, ancak kıyafetlerinizi bel bandında sıkılaştırabilirsiniz.
Gebeliğin onuncu haftasında fiziksel değişiklikler şunlardır:
- Hamilelik parlaması:Bu dönemde taze, parlak bir görünüm fark edilir. Vücudunuzdaki artan hormon seviyesi, cildinizin sağlıklı, esnek, parlak ve dolgun görünmesini sağlayan yüzünüzde yağ salgılanmasına neden olur.
- Kilo alma:Hamileliğin onuncu haftasında yaklaşık beş kilo kilo artışı görebilirsiniz. Sen sabah bulantıları aslında kilo hale getirebileceğini çünkü önerilen kilo almış değil eğer endişelenmenize gerek yok.
- Büyüyen göğüsler:Emzirmeye hazırlanırken meme büyüklüğünde bir artış olduğunu fark edebilirsiniz. Ayrıca, areola daha koyu ve büyür.
- Görünür damarlar:Vücudumuzun farklı bölgelerinde mavi damarlar daha belirgin hale gelir, çünkü bebek için ekstra kan taşır.
- Yuvarlak ligament ağrı:Büyüyen uterusunuzu desteklemek için ligamanın gerilmesi nedeniyle karnınızda bazı ağrı ve ağrılar hissedebilirsiniz. İkiz hamilelikte ağrı, tek hamilelikten daha şiddetlidir.
- Sivilce:Aktif androjen hormonları yüzünüzde sivilce kopmasına neden olabilir. Hamilelikten önce sivilce geçmişiniz varsa, bu süre içinde onları yaşama şansınız yüksektir.
- Görme değişiklikleri:Gebeliğin onuncu haftasında vücutta artan kan dolaşımı ve sıvı tutulumu bazı kadınlarda bulanık görmeye neden olabilir veya gözlerinizi kurumaya çevirebilir.
- Gebelik dişeti iltihabı: Hamileliksırasında artan hormonal aktivite diş etlerinizi hassas ve sinirlenebilir hale getirir. Gebelik dişeti iltihabı denilen diş etinin şişmesine ve kanamasına neden olur. Eğer tedavi edilmezse, gingivitis hamileliği ilerleyen hamilelikteki rahatsızlığınızı artırabilir.
- Yorgunluk:Hamilelik sırasında yorgun hissetmek normaldir, çünkü vücudunuz gelişmekte olan bebeğin taleplerini karşılamak için fazla mesai yapar. Bu süre zarfında ayrıca uyku bozukluğu yaşayabilirsiniz.
- Artmış vajinal akıntı: Vajinal akıntıdabir artış olduğunu fark edebilirsiniz. Yüksek östrojen düzeyleri ve vajinaya kan akışı, lösore olarak bilinen açık ve kokusuz bir akıntıya yol açar. Bu işlem herhangi bir bakterinin rahim içine girmesini önler. Bununla birlikte, akıntı kanla karıştıysa ve rahatsız edici bir koku varsa, doktorunuzu arayın.
- Karınağrısı: Uterusunuz büyüdükçe, onuncu hafta boyunca karın alt bölgesinde kramp ve ağrı olabilir.
- Sık idrara çıkma:Rahim büyüdükçe, mesaneye baskı uygular. Ayrıca, böbrekler bu süre zarfında daha fazla kanı süzerek idrarı daha sık geçirmenizi sağlar. Sulu kalın ve mesaneyi boş tutun.
- Sırt ağrısı:Büyüyen uterus ağırlık merkezinizi geriye çekerek sırtınızı zorlar . Ayrıca, pelvik eklemler dilate edilerek doğum için hazırlık yapmaya başlar ve sırt ağrısına yol açar.
- Baş Ağrıları:Hormonal değişiklikler de baş ağrısına yol açar. Yeterli miktarda sıvı alımı, besleyici yiyecekler ve uygun dinlenme, baş ağrılarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır .
Duygusal değişiklikler şunları içerir:
- Korkular:Hamileliğiniz, bebeğinizin sağlığı ve sebepsiz her şeyden korkmaya başlarsınız. Bilinçaltınızdaki hamilelik endişesi nedeniyle kabuslar görmeye başlayabilirsiniz .
- Stresli hissediyorum:Çalışıyorsanız, iş baskısı ve sağlıkla başa çıkmakta zorlanabilirsiniz. Ofisinizde çevreye uyum sağlayamıyorsanız, izin isteyin. Bir mola, rutine geri dönmenize yardımcı olabilir.
- İlgi eksikliği:Tek yapmak istediğiniz uyumak. Uyuşuk hissediyor ve oturduğunuz yerden taşınmayı zor buluyorsunuz. Siz sadece uyurken ve hayal ederken birisinin sizin için her şeyi yapmasını istersiniz.
Hamilelik aşamasında geçireceğiniz duygusal değişikliklerin üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğinden kendinize özel bir zaman ayırdığınızdan emin olun. Ancak, bazı değişiklikler doktorunuzun dikkatini gerektirebilir.
Doktor Ne Zaman Aramalı?
Aşağıdaki durumlarda doktoru görmelisiniz:
- anormal vajinal akıntı veya kötü koku
- kanama veya kramp
- titreme
- ateş
- şiddetli karın ağrısı
- idrar yaparken ağrı
- kusma ile şiddetli mide bulantısı
Herhangi bir enfeksiyonunuz varsa doktora danışmalısınız.
10. Hafta Gebelikte Enfeksiyon Yapabilir Misiniz?
Onuncu haftada en sık görülen üç enfeksiyondan etkilenirsiniz:
- İdrar yolu enfeksiyonları:Bu dönemde progesteronun yüksek seviyeleri idrar yollarını gevşetir, böylece idrar akışını yavaşlatır. Bu idrar yollarında bakteri üremesine yer verir .
Rektum bölgesinden barsak bakterileri idrar yollarına giderken idrar yoluna giderken de bir ÜYE de olabilir. Bu sistit olarak da bilinen mesane enfeksiyonuna yol açabilir. Belirtiler idrar yaparken ağrı veya yanma hissi, sık çişe dürtü, alt karın ağrısı ve pelvik rahatsızlığı içerir.
Tedavi edilmeden bırakılan sistit böbrek enfeksiyonuna neden olabilir.
- Bakteriyel vajinoz:BV genital yolu, yani hamile bir kadındaki vajinayı hedefler. Bu enfeksiyon, kötü kokulu ince, süt beyazı veya gri akıntı ile ilişkilidir.
- Maya enfeksiyonları:Vajinal enfeksiyon, pH dengesini değiştiren ve bu alanda mayaların daha hızlı büyümesini kolaylaştıran hormonal değişikliklerden kaynaklanır.
Onuncu hafta sadece değişiklikler ve enfeksiyonlarla ilgili değil, aynı zamanda bebeğinizin ilk bakışını görme zamanıdır.
Onuncu Haftada Ultrason
Bebeğinizin büyümesini kontrol etmek için bu hafta ilk ultrason taramanızı yapmanız muhtemeldir. Ultrason:
- bebeğin başını gösterir.
- kalp atışını algılar. Bir ultrasonda, kalbin çalıştığını görmek mümkündür ve ebeveynler, dört nala koşan atların sesini andıran kalp atışlarını duyabilirler.
- bebeğin başparmağını emdiğini gösterir (eğer şanslıysanız).
- Bebeğin yarı saydam cildinde iç organların işleyişini gösterir.
Ultrason, diğer önemli teşhisleri de alacak olan OB / GYN ziyaretinizin bir parçası olarak yapılır.
OB / GYN Ziyaretiniz Sırasında Diğer Muhtemel Testler
Hamileliğin 10. haftasında doktorunuz birkaç özel test önerebilir:
- Non-invaziv prenatal test (NIPT):Genellikle onuncu haftada veya sonrasında yapılan bir kan testidir. Bu test, herhangi bir Down sendromu, Patau sendromu, Edward sendromu ve diğer kromozomal anormallik bulgularını kontrol etmek için annenin kanını taramak için yapılır .
- Koryon villus örneklemesi:Doktor plasentadan koryon villus dokusunun küçük bir örneğini toplayacak ve belirli fetal bozukluklar için laboratuar testine tabi tutacaktır. CVS, yüksek riskli hamilelik durumunda 10 ila 12 hafta arasında gerçekleştirilirse,
- Bir kadının ailesinde genetik bozukluk öyküsü var.
- o 35 yaşın üzerinde.
- eşinin kromozomal yeniden düzenlemesi var.
- Amniyosentez:Bu istilacı prosedürde, doğum kesesinden bir miktar amniyotik sıvı almak için karın içinden rahiminize bir iğne yerleştirilir. Örnek, herhangi bir kromozomal anormallik için test edilmiştir. Test 10 ila 12 hafta arasında gerçekleştirilir.
Bu testlerin her hamile kadın için değil, yalnızca ailelerinde veya doktorun yanlış bir şey olduğundan şüphelendiği durumlarda kromozomal hastalık geçmişi olan kişiler için gerekli olmadığını unutmayın.
Diğer daha güvenli durumlarda, sadece ultrasondur. Tabii ki, biraz kendi kendine TLC ile takip etmeniz gerekir.
Daha İyi Bir 10. Hafta Gebelik İçin 10 İpuçları
İlk trimester gebeliğin en zor aşamasıdır. Onuncu haftanın rahatsızlıklarını hafifletmek için bu ipuçlarını takip etmek isteyebilirsiniz.
- Dar kıyafetler giymekten kaçının. Bunun yerine gevşek gömlekler ve elastik bel kemeri giyin. Hamile sütyenini al.
- Bu süre zarfında evcil hayvanınızın çöp kutusunu temizlemekten kaçının. Herhangi bir paraziter enfeksiyonun evcil hayvanlardan bulaşmasını önler.
- Doktorunuzun reçetesi olmadan ilaç almayınız.
- Dişeti iltihabını önlemek için ağız hijyenini izleyin. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve düzenli diş muayeneleri yapın.
- Deneyimlerinizi diğer hamile kadınlarla paylaşabileceğiniz gruplara ve forumlara katılın. Bu, hamilelik sırasında yaşadığınız baskı ve stres ile başa çıkmanıza yardımcı olur. Gerekirse, duygusal kargaşanız hakkında bir profesyonel ile konuşabilirsiniz.
- Hayallerinizi,umutlarınızı ve korkularınızı eşinizle paylaşın. Neler yaşadığını anlamasına yardım et. Geleceğinizi yenidoğan ile tartışın. Bu sizi rahat ve sakin hissettirir.
- Yeterli dinleninve yorgunluğa karşı savaşmak için sağlıklı bir uyku çekin . Sekiz saatlik uyku, vücudunuzu gençleştirir.
- Gelişen bebeğinize olumlu yönde etki edebilecek kitaplar okuyarak ve etkinlikler yaparak kendinizi meşgul
- Onuncu haftada hala sabah bulanacaksınız. Yiyeceklere olan isteksizliğin de orada olacağı anlamına geliyor. Bununla birlikte, bu sizi besleyici yiyeceklerden alıkoymamalıdır.
10. Hafta Gebelikte Beslenme
Ortalama olarak, bir kadın günde 2.200 kaloriye ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, hamilelik sırasında kilonuz normalse 300 kalori ile 2500 kaloriye çıkar. İkiz ya da daha fazla ise, 3.500 ila 4.500 kaloriye ihtiyacınız vardır.
İşte onuncu haftalık hamilelik diyetinize ekleyebileceğiniz yiyeceklerin listesi.
1. Sağlıklı atıştırmalıklar ve içecekler:
Sık sık aç hissediyorsunuz. Bazı abur cuburları hazır bulundurun, böylece abur cubur yemenin cazibesini önleyebilirsiniz. Sen yiyebilirsin:
- Peksimet
- Tam tahıllı kraker
- Izgara tavuk veya rendelenmiş peynir ile sandviç ve pide ekmeği
- Kahvaltı gevrekleri, sütlü yulaf lapası
- Taze meyveler
- Sebze ve fasulye çorbaları
- Kayısı, Kuru erik ve incir
Sağlıklı içecekler
- Ev yapımı jal jeera
- limonata
- Aam Panna
- Zencefil çayı
- Ev Yapımı Domates Çorbası
2. B vitamini yönünden zengin besinler:
B6 Vitamini kırmızı kan hücrelerinin üretilmesine yardımcı olur. Vitamin bakımından zengin yiyecekler şunlardır:
- Muz
- Esmer pirinç
- Yağsız et
- Kümes hayvanları, balık
- Avokado
- Kepekli tahıllar
- Mısır
- Fındık
B12 vitaminindeki eksiklik sizde anemiye veya bebekte nöral doğum kusurlarına neden olabilir. B12 vitamini bakımından zengin besinler şunları içerir:
- Et
- Günlük ürün
- Soya sütü
- Kahvaltı gevrekleri
- Maya özü
3. Magnezyum:
Kas kuvveti ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Magnezyumca zengin besinler şunları içerir:
- Yeşil salata
- Fındık
- Soya fasulyeleri
- Kepekli tahıllar
- Kabak, ayçiçeği ve kavun otları
- İncir, kuru üzüm ve kayısı gibi kuru meyveler
- Turp yaprağı, ıspanak, hardal yeşili, kuzu kesesi, marul ve çemen otu gibi yeşil yapraklı sebzeler.
- Acı kabak, şişe kabağı, bezelye ve tatlı mısır gibi sebzeler.
- Kepekli ve kahverengi pirinç.
- Yeşil gram ve barbunya fasulyesi gibi bakliyat.
- Süzme peynir, süt ve lor / yoğurt dahil süt ürünleri.
- Balık, kümes hayvanları ve et
İşte hamileliğin on haftasında izleyebileceğiniz bir diyet çizelgesi :
GIDALAR |
PORSİYON SAYISI / GÜN |
Pirinç ve alternatifler |
6 ila 7 |
meyve |
2 |
sebzeler |
3 |
Et ve alternatifler |
2 ½ |
Süt |
500ml |
İyi yemek, kendinizi aktif tutmak için iyi ve güvenli fiziksel aktivitelerle desteklenmelidir.
10. Hafta Gebelikte Egzersizler
Kendinizi formda ve aktif tutmak için her gün 30 dakika egzersiz yapın. Ancak, bunlardan herhangi birine başlamadan önce doktorunuzun onayısınız. İşte dikkat etmeniz gereken bazı alıştırmalar:
- Aerobikkan dolaşımını teşvik eder, kalbinizi ve ciğerlerinizi uyarır ve kaslarınızı tonlandırır.
- Hafif ağırlık kaldırma, kas tonusunu, kuvveti ve dayanıklılığı destekler. Vücudunuzu aşırı doz alarak zorlamayın.
- Yüzme gibi su egzersizleristresi azaltmaya yardımcı olur.
- Yogaesneklik, rahatlama sunar ve duruşunu korur. Gücü arttırır ve dayanıklılığı arttırır.
- Pilatesduruşu iyileştirir ve kas gücünü ve esnekliğini arttırır.
Yalnız egzersiz sıkıcı buluyorsanız, eşinizi de dahil edin. Bir baba olarak onun da bazı sorumlulukları var, değil mi?
Baba Adayı Için Ipuçları
Erkekler, ilk üç aylık dönemini, kendileri için orada olduklarını bildirerek ortakları için kolaylaştırabilir. İşte yapabilecekleriniz:
- Desteğiniz karınız için çok şey ifade ediyor. Ona sor ve senden ne istediğini öğren.
- Yatak odanızda sakin bir ortam yaratın. Onun için keyifli hale getirmek için parlak ampulleri sönük ışıkla değiştirebilirsiniz.
- Ruh hali değişiyorsa sizi rahatsız edebilir ama durumla baş etmeye çalışın.
- Bir ömür boyu sevgisini kazanmak için bu aşamada ona olan sevginizi gösterin.
- İyi bir ayak ve boyun masajı yaparak rahat hissetmesini sağlayın.
- Onu cesaretlendirmek için egzersizler sırasında ona katılın.
- Onu sosyal gruplardan kesebilir. Onunla daha kaliteli zaman geçirmeye çalış.
- Anne alışverişini ve sürgünler veya bebek gecesi gibi diğer hamilelik faaliyetlerini planlayın.
Hamilelik, sizi yeni bir yaşam evresine hazırladığı için keyifli bir deneyimdir. Rahminizde gelişen yeni bir hayata tanık olmak bir zevk. Kendinize ve bebeğinize özen göstermek çok önemlidir. Bu nedenle, eşinizle rahatlayın ve bu güzel zamanın tadını çıkarın.
Hamilelik deneyimlerinizi paylaşmak ister misiniz? Aşağıya yorum yapabilirsiniz.