Şimdi 16 haftalık hamilesiniz ve hamileliğinizin neredeyse yarısı kadarsınız. Ve evet, şimdi, doğum öncesi tüm kontrollerinde bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz! Sizi çok daha fazla beklediği için İyiaile, 16 haftalık bir nottan sonra size bazı önemli gelişimsel büyüme bilgileri getiriyor.

Ayrıca babalar için bazı püf noktaları da ekledik, böylece hamileliğin bir parçası olurlar.

16. Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğinizin büyüklüğü avokado büyüklüğündedir ve avucunuzun içine sığabilir. 4.6 inç (11.6 cm) ölçer ve 3.5 gram ağırlığındadır (100 gram).

Gebeliğin 16. Haftasında Bebeğin Gelişimi:

Büyük bir büyüme patlaması yolda ve önümüzdeki üç hafta içinde daha aktif olacak ve birçok karmaşık vücut sistemi çalışmaya başlayacak. Aşağıdaki listelenen özellikler, Alex A. Lluch ve Dr. Benito Villanueva  tarafından Bekleyen Anneler İçin Tam Gebelik Rehberi kitabından alınmıştır.

Cilt: Cilt saydam ve pembedir ve altındaki kan damarlarını gösterir.

Uzuvlar: Küçük ayakları tekmeleyenler ve elleri kavrama hareketi yapar. Ayak tırnaklarını büyümeye başlar. Şimdi parmağını emebilir.

Gözler: Işığa karşı giderek daha hassas hale gelirler.

Dudak: Philtrum veya medial yarık adı verilen dikey bir oluk, üst dudağın ortasında ortaya çıkmaya başlar ve bu, ona belirgin bir Cupid’in yay şeklini verir.

Kas-iskelet sistemi: Kaslar ve kemikler düzenlenir ve yüz kasları yüz ifadelerine yol vererek hareket eder.

Sinir sistemi: Gelişmeye devam ediyor ve sinir kontrolü sayesinde bebeğinizin refleksleri olacak. Ayrıca göbek kordonu ile kapacak ve oynayacak.

Baş ve kafa derisi: Baş ve boyun, omurga güçlendikçe daha dikleşir. Kafa derisi deseni, kilitler henüz görünmese de görünür (kafa derisinin deseni olarak adlandırılır).

Kalp ve kan akışı: Kalp her gün yaklaşık 25 litre kan pompalar ve bebeğin gelişimi ile bu fraksiyon artar.

Plasenta: Oksijen ve besin alışverişinde yardımcı olan birkaç kan damarı içerecek şekilde büyür.

İkizler taşıyorsanız, ikiz fetüslerin gelişimi, aşağıdaki belirtilerle birlikte yukarıdakiyle aynı olacaktır:

  • İkizlerinizin tırnakları büyüyor ve benzersiz parmak izleri neredeyse oluşuyor.
  • Ultrason taramasında sol baş parmağını emen bebeklerden birini görürseniz, solak olabilir.
  • Sonografinin cinsiyetini kolayca tanımasını sağlamak için cinsel organlar oluşturulur. Kız fetüsün yumurtalıklarında milyonlarca yumurta olacaktır.
  • Vücutları kafalardan daha hızlı büyür. Deri, doğumdan önce kaybolan lanugo olarak adlandırılan tüylü tüylerle kaplıdır, ancak birkaç bebek doğumdan sonra da vardır.
  • Bütün uzuvlar ve eklemler hareket eder. İskelet sistemi artık yumuşak, lastik kıkırdaktan yapılmış ve yavaş sertleşiyor.
  • Sandıklar aşağı yukarı hareket eder ve nefes alıp verir. Hava yerine amniyon sıvısı alırlar.

16. Hafta Gebelikte Belirtiler Ve Vücudumuzdaki Değişiklikler:

Burada 16. hafta boyunca fark edebileceğiniz şey şudur:

İlk vuruş: Bebeğiniz tekmelemeye başlar ve bebeğin hareket ettiğini de hissedebilirsiniz. Bu vuruşlara flutter veya çabukluk denir ve hazımsızlık veya mide rumblingleri ile karıştırılabilir .

Daha büyük göğüsler: Göğüsler, emzirmeye hazırlanırken birçok fincan büyüklüğüne göre büyür.

Hamilelik parlaması: Bu süre zarfında artmış kan akımı yüzünüzü parlak gösterir ve aktif hormonlar cildinizi daha yumuşak ve parlak yapar. Buna hamilelik parlaması denir.

Sırt ağrısı : Hormonal değişiklikler sırt ağrısı riskini artırabilir. Acıyı hafifletmek için bazı düşük etkili egzersizlere ihtiyacınız olabilir. Ayrıca, ağrıları hafifletmek için oturun ve ayağa kalkın ve vücudunuzu düzenli olarak gerin. Ancak bir şey denemeden önce doktorunuza danışın.

Kabızlık: Gastrointestinal yolu etkisiz hale getiren gebelik hormonlarının yanı sıra, büyüyen uterus kabızlığa neden olan bağırsaklar üzerinde baskı uygular. Bol su içirin ve durumu yenmek için yüksek lifli yiyecekler alın.

Vajinal akıntı: Bu artmaya devam eder ve vajinayı enfeksiyonlardan koruduğu için iyidir. Dokular veya mendil kullanmaya istekli olabilirsiniz ancak genital sistem enfeksiyonlarını ve tahrişini önlemek için bunlardan kaçının.

Varisli damarlar: Büyüyen rahim ağrılı varisli damarlara neden olan kan damarlarını sıkıştırır. Kilonuzu yönetmek bir zorunluluktur çünkü ekstra kilo alımı dolaşım sistemi üzerindeki yükü artırabilir ve varisli damarlara neden olabilir. Ayrıca, uzun süre aynı pozisyonda durmayın ve otururken ayaklarınızı dik tutun.

Kanama diş etleri: Hamilelik hormonları iltihaplanmaya neden olduğundan diş etlerinin kanamaya, tahrişe ve bakterilere karşı duyarlı olması nedeniyle fırçalamadan sonra diş eti kanaması fark edeceksiniz. İyi ağız hijyeni ve diş hekimi ziyaretleri şarttır.

Bacak krampları: Ciddi bacak krampları ve ağrı çekebilirsiniz. Bacaklarınızı, ayaklarınızı ve ayak bileklerinizi hareket ettirmek ve egzersiz yapmak krampları önlemeye yardımcı olabilir.

Mide ekşimesi: Progesteron, bedeninizi büyüyen bebekle genişletmeye yardımcı olur. Aynı zamanda, sindirim sistemi boyunca gıdanın hareketini yavaşlatır ve mide yanmasına neden olur. Günde üç kez daha büyük öğünlerden ziyade sık aralıklarla daha küçük öğünler alın. Baharatlı yiyecekleri yemekten ve yemeklerden hemen sonra yatmaktan kaçının.

Burun kanamaları : Bu, endişe verici görünebilir, ancak 16. haftadaki burun kanamaları, vücudun burun kanının küçük kan damarlarını parçalayan ilave kan akışından kaynaklanmaktadır. Kuru burnunuzu nemlendirmek için bir nemlendirici veya bir neti kullanın.

Unutkanlık: Biraz unutkan olabilir ya da konsantre olmakla yüzleşebilirsiniz. Asıl sebep bilinmemekle birlikte, “GebelikBeyin” biyolojik olabilir veya aklınızdaki bitmeyen düşüncelerin bir sonucu olabilir.

Kuru ve kaşıntılı gözler: Hamilelik hormonlarının, kuru ve kaşıntılı gözlerin bir başka etkisi ancak sağlık uzmanınıza danıştıktan sonra reçetesiz satılan göz damlaları ile tedavi edilebilir.

16 hafta boyunca başka semptomlar bulursanız, doktorunuza bunları bildirmeniz gerekir.

Büyüyen Göbek Nasıl?

Fazladan kan ve sıvı hacminden dolayı bir kilo daha ağır olabilir. Bu aşamada uterusunuz neredeyse bir bardak amniyon sıvısı tutar.

İkinci OB / GYN Ziyaretiniz:

İkinci doğum öncesi randevunuzu bu saatlerde alacaksınız.

Tıbbi geçmiş: Doktorunuz genel sağlığınızı kontrol edecek ve yaşayabileceğiniz herhangi bir belirtinin ayrıntılarını alacaktır. Doktora sahip olduğunuz sorunları veya soruları söylemelisiniz.

Fiziksel muayene: Kan basıncınız, kilonuz ve boyunuz ölçülür. Fizik muayene ayrıca tiroid, göğüs, akciğer ve kalp kontrolünü de içerir. Doktor vajina, rahim, yumurtalıklar ve rahim ağzını muayene edebilir.

Laboratuvar testleri: Doktorunuz idrar testleri ile gebelik diyabeti, preeklampsi veya idrar yolu enfeksiyonları olup olmadığını kontrol edecektir. Düşük yapma ihtimalini azaltmak için 16 haftalık bir ultrason olacaktır.

Doppler ultrason testi: Objeniz, siz ve eşinizin bebeğin kalp atışlarını ilk kez duymasını sağlamak için Doppler adlı bir el cihazını kullanacak ve bundan sonra rutin hale gelecektir.

Testler ve prosedürler: Konjenital sakatlıkları veya genetik bozuklukları ve anormallikleri tespit etmek için birkaç işlem yapmanız gerekebilir.

  • Çoklu marker taraması:Down sendromunu tespit eden bir kan testidir. Spina bifida gibi doğuştan sakatlıklar hakkında bilgi veren belli belirteçleri kullanır. Bu test aynı zamanda herhangi bir anormallik riskini daha iyi değerlendirmek için ense yarı saydamlık taraması olarak bilinen özel bir ultrason taramasıyla birlikte yapılır.
  • Amniyosentez:Down sendromu ve kromozomal anormallikler, nöral tüp defektleri ve genetik hastalıkları teşhis eder. Bununla birlikte, bu düşük bir düşük risk taşır. Bu nedenle, sadece genetik veya kromozomal anormallikler riski daha yüksek olduğu bilinenler bunun için devam etmelidir.
  • Alfa-fetoprotein (AFP) testleri:AFP kan testi, herhangi bir nöral tüp defekti olup olmadığını kontrol eder.

Ultrasonda Cinsiyet Taraması:

Bir çocuk ultrasonu bir salyangoz veya kaplumbağa gibi görünüyor.

Bir kız ultrasonunun üç farklı çizgisi vardır (vulva’nın özeti – kadın cinsel organının dış kısmı). Ancak daha iyi bir görsel ancak fetüsün 20 haftaya ulaştığı zaman elde edilebilir.

Daha İyi Bir 16. Hafta Gebelik İçin 9 İpuçları:

Sabah bulanmadan sonra, sağlıklı beslenmeye ve formda kalmaya odaklanmak için iyi bir zamandır.

  1. Doğru yiyin:Tatlı yiyecekler için can atıyorsanız, şeker yerine yoğurt veya meyve alabilirsiniz. Tuzlu yiyecekler istiyorsanız, peynirli atıştırmalıkların üzerine atıştırın. Onlar sadece isteklerinizi tatmin etmekle kalmaz, aynı zamanda kalsiyum ve protein ihtiyaçlarını da karşılar.
  2. Egzersiz:Yarım saatlik bir egzersiz iyi bir fikirdir. Yürüme ve yüzme düşük yoğunluklu aktiviteler için daha iyi seçeneklerdir, ancak herhangi bir egzersiz yapmadan önce doktorunuzla konuşun.
  3. Araştırma:Bebek karyolaları, bebek arabaları, bebek araba koltukları ve diğer bebek eşyalarını aramaya başlayın. Küçük olan doğduktan sonra bebek alışverişi zor olabilir.
  4. Tarafta uyumak:Bu haftadan itibaren daha önemli hale gelir ve sırt üstü uyumak tavsiye edilmez. Yanınızda uyurken destek için yastığı kullanabilir ya da özellikle hamilelik için tasarlanmış doğum yastığı satın alabilirsiniz.
  5. Doğum eğitimi:Objeniz, stres ve endişe ve sizi etkileyen diğer duygularla başa çıkmak için doğum eğitimi sınıflarına kaydolmanızı isteyebilir.
  6. İletişim:Korkularınızı ve endişenizi eşinizle paylaşın. Bundan çıkmanıza yardımcı olacak ve eşiniz neler yaşadığınızı anlayacaktır. Hamilelik sırasında, birbirinizi anlamanız için iletişim çok önemlidir.
  7. Yolculuğu şaşırtıcı kılın:Bebek isimlerini aramak seni heyecanlandırabilir. Aynı zamanda stres giderici bir aktivite olabilir.
  8. Kararlar önemlidir:Sağlığınız, mali durumunuz veya bebeğinizle ilgili olsun, aldığınız tüm kararlar konusunda kesin olun.
  9. Yumru ile eğlenceli:Şimdi yumru gösteriliyor, fotoğraf çekebilir ve hatta animasyon filmleri durdurabilirsiniz. Her gün aynı yerde durabilir ve kendi küçük filminizi oluşturmak için fotoğraf çekebilirsiniz.

16. Hafta Gebelikte Beslenme:

Amerikan Hastalık Kontrol Merkezine (CDC) göre, ikinci trimesterden her gün fazladan bir kalori almanız gerekiyor. Bununla birlikte, kilonuza ve aktivite seviyesine bağlıdır.

Aşırı kilolu veya obezseniz, bu öneriler yardımcı olabilir:

  • Besleyici bir kahvaltı ilk öğününüz olmalıdır. Doğru miktarda protein, lif, kompleks karbonhidrat ve bazı sağlıklı yağlar içermelidir.
  • Kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, sebzeler ve yağsız et alın. İşlenmiş yiyeceklerden, şeker yüklü tatlılardan ve paketlenmiş atıştırmalıklardan kaçının.
  • Humus, sade yoğurt, fındık yağı, küçük havuçlar, bazı çiğ sebzeler ve elmalar, narlar, muzlar gibi taze meyveler gibi kullanışlı atıştırmalıkları saklayın. Bu şekilde, abur cubur yeme olasılığınız azalır.
  • Yağlı yiyecekleri, dondurma, donut veya patates cipsi yerine, yağsız donmuş yoğurt, simit veya patlamış mısırla değiştirin.
  • Bir bardak meyve suyu veya içecek yerine su için.

Zayıf, normal veya kilo almakta zorlanıyorsanız, aşağıdaki beslenme ipuçlarını deneyin:

  • Kalori artışı için her gün bir milkshake yapın.
  • Diyetinize fındık ve avokado gibi sağlıklı yağlar ekleyin.
  • Doldurucu ve sağlıklı oldukları için taze meyveler yerine kuru meyveler yiyin.
  • Öğün aralarında atıştırmalıklar yiyin.

Halen kilo almakta ya da yemek yeme bozukluklarınız varsa, alternatif öneriler için sağlık uzmanınızla görüşün.

Baba Olmak İçin İpuçları:

  • Eşiniz bebeğin hareketlerini hissetmeye başladığında, onları da hissetmek isteyeceksiniz. Onları hissedemeyebilirsiniz, ancak bebeğinizin sesini tanıması için bebeğinizi okuyabilir veya şarkı söyleyebilirsiniz.
  • Bir süredir sevgisini kazanmak için bu güzel aşamada ona olan sevginizi göstermeye devam edin.
  • Eşinizin vücudunda, onu üzebilecek birçok fiziksel değişiklik var. Olumlu olarak onu iyi hissettirebilirsin.

Alabileceğiniz Aktivite: Bir Babymoon Ayırtın

İkiniz için son bir yolculuk olabilecek tatil özgürlüğünün tadını çıkarın. Ayrıca, ikinci üç aylık dönem seyahat için ideal bir zaman olabilir. Bu aşamayı geçtikten sonra, herhangi bir aktivite planlayamaz veya birlikte eğlenemezsiniz.

16 Hafta Gebelik Kontrol Listesi:

Hafta için birkaç kısa hatırlatma –

  • Gelecek 20 haftalık doğum öncesi randevuyu ayarlayın
  • Hamilelik ortası ultrason programı
  • Bebek ismi listesi yapmaya başla

Sık Sorulan Sorular:

1. Gebeliğin 16. haftasında ne kadar kilo almalısınız?

Hamileliğinize başladığınızda sağlıklı kilonuz varsa, bu trimesterde yaklaşık 12 ila 14 kilo almayı deneyin (hamileliğinizin tamamı için toplam 25 ila 35 kilo). Fazla kilolu, fazla kilolu veya ikiz ya da daha fazla taşıyorsanız, doktorunuz size az ya da çok kazanmanızı önerebilir.

2. Kilo alımınızı nasıl takip edebilirsiniz?

Gebelikte kilo alma kurallarını yayınlayan Amerikan CDC’sine göre, ikinci trimesterde her gün yaklaşık 340 kalori almalısınız. Ancak, kalori gereksinimi kilonuza ve aktivite seviyenize bağlıdır.

3. 16 hafta kaç aydır?

16 hafta dört ay ya da dört ay hamileliğin sonu.

4. Eğer 16 hafta hamile kalırsam, son randevum ne zaman?

Son ödeme tarihiniz genellikle son dönemin ilk gününe 40 hafta (yani 280 gün) ekleyerek hesaplanır (28 günlük bir adet döngüsü varsayarsanız). Şimdi, eğer 16 haftalık hamileyseniz, bebeğinizi yaklaşık 24 hafta sonra doğuracaksınız. Beklenen son tarihte doğum yaparsanız, bebeğiniz son adet döneminiz ve yumurtlama hamileliğinizin ilk iki haftası olarak alındığından bu yana 40 değil 38 hafta olacaktır.

Umarım ipuçlarını takip eder ve kendinize iyi bakarsınız. Ne kadar çok özen gösterirseniz, hamileliğiniz o kadar güvenli olacaktır. Paylaşacak bir şeyin varsa, yorum bölümüne yazabilirsin.