17 Hafta Gebelik Kaç Ay Eder?
Eğer 17 haftalık hamileyseniz, dört aylık hamilelik demektir. Karnınız şimdi daha yuvarlak görünüyor.
İyiaile bu yazıda, bu hafta bebeğin rahim içinde nasıl geliştiğini, vücudunuzda meydana gelebilecek değişiklikleri ve almanız gereken bakımı açıklar. Cenin boyutuyla başlayalım.
Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?
Bebek, yaklaşık 140 g (5 oz) ağırlığında ve taçtan sağa doğru uzunluğu 17.2 cm (6.8 inç) olan bir nar büyüklüğündedir.
17. Haftada Bebek Gelişimi
Bebeğinizin vücudu şimdi kafanın büyüklüğüyle orantılı olarak büyüyor
VÜCUT KISIMLARI |
GELİŞTİRME AŞAMASI |
cilt |
Buruşuk ve verniks ile kaplanmış. Vernix, bebeğin cildini rahim içinde koruyan mumlu bir kaplamadır. |
lanugo |
İnce kıl cilt üzerinde gelişir |
Çiviler |
Parmakların ve ayak parmaklarının ucuna kadar büyümüş |
Ağız |
Açmaya ve kapatmaya başlar |
gözler |
Göz kapakları kapalı. Kaşlar ve kirpikler büyüyor |
Parmaklar |
Benzersiz parmak izleri gelişir |
kalp |
Gelişmekte ve 40-150 atım / dakika hızında atmaktadır. |
Kan dolaşım sistemi |
Tamamen işlevsel |
Safra kesesi |
Sindirim için gerekli olan safrayı üretmeye başlar |
üreme organları |
Gelişmekte. Dişi fetüslerin yumurtalıklarında yumurtalıkları vardır. |
iskelet |
Yumuşak kıkırdaklardan kemiklere yavaşça dönüşme |
Göbek bağı |
Güçlü ve kalınlaşmak |
Omurilik |
Miyelin adı verilen yağlı bir madde ile kaplanıyor. Miyelin bebeğin sinirlerini korur ve izole eder ve mesajları beyinden diğer vücut bölgelerine sinirler yoluyla aktarmaya yardımcı olur. |
Plasenta |
Bebek kadar büyük, oksijen ve temel besinleri sağlar. |
Böbrekler |
Her 50 dakikada bir idrarınızı geçmeye başlayın. Bebek amniyon sıvısında bulunan idrarı yutar |
Tat tomurcukları |
Gelişmekte; bebek acı ve tatlı tatları ayırt edebilir |
bağırsaklar |
Mekonyum (yenidoğanın ilk dışkısı) yapmaya başla |
Refleks |
Emme refleksi geliştirilmiştir. Bebek başparmağını emmeye başlar |
Bu hafta, bebeğinizin çırpınışını hissetmek tamamen yeni bir deneyim. Peki, bebeğiniz içinde nasıl hareket ediyor?
17 Hafta Gebelikte Fetal Hareket
Rahim içinde bebeğinizin hafif hareketlerini hissedebilirsiniz. Bu hafif hareket hissine ‘hızlanma’ denir.
İlk kez bekleyen kadınlar, hareketleri tanıyamayabilir ve onları gaz gıcırdamalarına karıştırabilir. İkinci kez hamile kadınlar cenin bu erken hareketlerini tanıyabilir.
Fetal hareketlere ek olarak, bu hafta boyunca karşılaşabileceğiniz birkaç başka hamilelik belirtileri de var.
17. Hafta Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
İşte 17. hafta boyunca olabilecek bazı semptomlar:
- İştahta artış:Gelişmekte olan bebeğin büyümesi ve gelişimi için daha fazla beslenmeyi talep etmesi nedeniyle sık sık aç hissedebilirsiniz.
- Kilo alımı:17 haftada kilo artışınız 1-5lb (500g ila 2kg) arasında olacaktır. Birinci trimesterden sonra her hafta ağırlık 1 lb (500 g) artar .
- Deri pigmentasyonu:Bazı kadınlar, melazma (gebelik maskesi) olarak bilinen boyun ve yüz üzerinde kahverengi veya siyah lekeler geliştirebilir. Hormonal değişiklikler lekelere neden olan faktörlerden biridir.
İpucu: Cildinizi güneşten koruyarak güneş ışınlarından koruyun, çünkü UV ışınlarına maruz kalmak durumu kötüleştirebilir. Cilt koşulları genellikle doğum sonrası kaybolur.
- Linea nigra:Karın ortasından kasık çizgisine kadar uzanan koyu renkli çizgi görülmeye başlar. Kasların gerildiği ve genellikle doğumdan sonra azaldığı karın yakınındaki cilt pigmentasyonudur.
Siyatik sinir ağrısı: Sporadik ağrı alt sırttan başlar ve vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinirden bacaklara yayılır. Ağrı genellikle bacaklardan birinde merkezileşir ve büyümekte olan bebeğin sinirine uyguladığı basınçtan kaynaklanır.
İpucu: Yana yatmak ve dizler ve ayak bilekleri arasında yastık tutmak rahatsızlığı bir dereceye kadar hafifletmeye yardımcı olacaktır. Yüzme, yoga, hafif egzersizler ve masaj, ağrıyı bir dereceye kadar hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Vajinal akıntı:Bu noktada lökortea olarak da adlandırılan sütlü veya berrak, kokusuz bir vajinal akıntı yaygındır. Bu akıntı enfeksiyona neden olan bakterilerin vajinadan uterusa geçmesini önlemeye yardımcı olur.
- Sık idrara çıkma:Hormonal değişiklikler ve mesaneye uterusun uyguladığı baskı sık sık işeme dürtüsünü artırabilir.
- Karpal Tünel Sendromu:Sendrom, parmaklarda ağrı ve uyuşukluk, şişme ve iltihaplanma ile karakterizedir. Araştırmalar, artan gebelik ağırlığı ve obezitenin gebelik sırasında bu sendroma katkıda bulunduğunu göstermiştir
- Oral problemler:Hormonal değişiklikler ligamentleri ve ağızdaki kemikleri etkileyebilir. Gebelik tümörleri – plak fazlalığı nedeniyle dişler arasında şişlik – ikinci trimesterde sık görülür. Diş çürüğü, sabah rahatsızlığı devam ederse ağız asitlerindeki artıştan kaynaklanan başka bir problem olabilir. Hamilelik sırasında uygun diş bakımını takip etmek sorunları önlemeye yardımcı olabilir.
- Mide ekşimesi / hazımsızlık:Gevşetme hormonunun salınması nedeniyle, sindirim sistemindeki kaslar gevşer, mide asitlerini yemek borusuna doğru iterek mide yanmasına neden olur. Ayrıca, büyüyen uterus tarafından itilen mide, bağırsak hareketlerini etkileyerek hazımsızlığa neden olur.
- Yiyecek isteği:Bekleyen on kadından sekizi, istek duyduğu söyleniyor.
- Burun tıkanıklığı:Hormonal değişiklikler burun zarlarını yumuşatabilir ve şişerek tıkalı bir buruna neden olabilir. Burun kanamasına da neden olabileceği için sert üflememeye çalışın.
- Baş Ağrıları:Stres, yorgunluk, burun tıkanıklığı veya alerji sonucu olabilirler.
- Baş dönmesi:Bu hormonal değişiklikler ve kan akışındaki bir değişiklik nedeniyle oluşur. Fetusa doğru daha fazla kan akarken, beyninize akan kanda küçük bir azalma olur, bu da kan basıncını düşürür ve baş dönmesine neden olur. Kan şekeri seviyesindeki bir düşüş de hamilelik sırasında baş dönmesine neden olabilir.
- Sırt ağrıları:Büyüyen karn , alt sırt kaslarına baskı uygulayarak sırt ağrısına yol açar. Ekstra ağırlığı desteklemek için, alt sırt eğrileri normalden daha fazladır ve sertlik ve ağrıya neden olur.
- Sıcak basmalar:Büyüyen bebeği desteklemek için vücutta daha fazla kan üretilirse, vücut ısısı birkaç derece yükselirken sıcak basmalar görülebilir.
- Varisli damarlar:Büyüyen rahim kanı bacaklarınızdan kalbe taşıyan damarlara baskı uygular ve kanın geri akışını azaltır. Bu sinirlerde kan birikmesine neden olarak variköz venlere yol açar.
Yukarıda belirtilen semptomların tümü hormonlarda ve uterusta meydana gelen değişikliklerin bir sonucudur. Gerçekleşen başka değişiklikler de var.
Bu Hafta Yapılacak Şeyler
İşte 17 haftalık sağlıklı bir hamilelik için bazı önemli ipuçları:
- Susuz kalmanız için bol su içiniz.
- Elma, avokado, deniz ürünleri, mantar, yeşil yapraklı sebzeler, soya fasulyesi gibi meyveler ve sebzeler açısından zengin bir diyet uygulayın.
- Sarsıntılı ve hareketli hareketlerden kaçının.
- Düz ayakkabılara geçin.
- Daha iyi sindirim için düzenli, küçük öğünler yiyin.
- Doktorunuzla görüşmeden reçetesiz satılan ilaçları kullanmayınız.
- Dinlen
- Kendinizi aktif ve sağlıklı tutmak için hafif egzersiz programlarına katılın.
- Bol ve rahat kıyafetler giyin.
- Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
17. Haftada Bedensel Değişimler
Fiziksel değişiklikler
- Bebek karnınız büyüdüğü için hamileliğinizin göbeğişimdiden belirgindir .
- Meme büyüklüğüareola daha da kararıyor ile artar. Göğüslere daha fazla kan verildiğinden, göğsün çevresinde mavi ve yeşil damarlar belirginleşir.
- Cilt büyüyen karnınızla gerildiğinde , karnınızdaki normalde hafif bir kaşıntıhissi hissedebilirsiniz . Ancak, kaşıntı karın, avuç içi ve ayak tabanlarında şiddetli ve hissedilirse, o zaman hamilelik sırasında ortaya çıkan bir karaciğer hastalığı olan obstetrik kolestaz (OK) belirtisi olabilir. Bunun bir tedavisi olmamasına rağmen doğumdan birkaç hafta sonra azalır
- Cildiniz büyüyen göbekle gerilirken çatlak izleribelirmeye başlar.
- Sizin saç hacmi, hormonal değişikliklerden dolayı artırmak ve sağlıklı görünebilir, özellikle östrojenler
- Çiviler kırılgan ve yumuşak olabilir ve ikinci trimesterde yine hormonal değişiklikler nedeniyle hızlıca büyür.
Duygusal değişiklikler:
- Beklentiniz ve hamilelik korkularınızın bir sonucu olarak tuhaf rüyalar görmeye başlayabilirsiniz.
- Hamilelikle ilgili sağlık sorunları ve ebeveynliğin sorumlulukları ile baş etme düşüncesi sizi stresli ve endişelihissettirebilir.
Sadece kaygı değil, 17. haftada da bebeğinizin kalp atışlarını bir ultrasonla duyacağınız için heyecanla doluyorsunuz.
17 Hafta Gebelikte Yapılan Testler
1. Ultrason taraması
Kalp atışını duymanın yanı sıra, ultrason taraması ile bebeğin cinsiyeti, gelişimi ve amniyon sıvısının miktarını da öğrenebilirsiniz.
İkiz gebelik durumunda, bir ultrason taraması IUGR’yi (intrauterin büyüme kısıtlaması) kontrol edebilir. Bebeklerden herhangi birinin büyümede gecikme olup olmadığını kontrol etmek gerekir.
Doğum kusurlarını kontrol etmek için seviye 1 ultrason taraması yapılır. Herhangi bir anormal bulgu varsa, doktor seviye 2 taraması önerebilir.
2. Fiziksel muayene
17 haftadaki doğum öncesi ziyaretiniz sırasında doktor şunları kontrol edecektir:
- kan basıncı ve kilo
- rahim boyutunu ölçmek
- herhangi bir hamilelik rahatsızlığını kontrol edin
3. Kan testleri
Bebekte Down sendromu, Trisomy 18 ve spina bifida (nöral defekt) gibi doğum kusurlarını belirlemek için kan testi önerilmektedir. Ayrıca, kan şekeri seviyesi gebelik diyabetini kontrol etmek için değerlendirilecektir.
Genetik anormallikleri taramak için genellikle üç kan testi yapılır. Bununla birlikte, bu testler sadece sağlık uzmanınızın tavsiyesi üzerine yapılmalıdır.
ben. Serum entegre ekran ilk 10 ve 13 hafta gebelik yeniden 15 ila 20 hafta arasında yapılır. Bu, bebekte doğum kusurlarını tespit etmede yardımcı olur. İkiz gebelik durumunda, kan testi Trisomy 18’i tespit etmiyor, ancak Down sendromunu, nöral tüp defektlerini ve abdominal duvar defektlerini tespit ediyor.
- Ardışık entegre ekran, bu kan testi doğum kusurlarına belirlemek için (11 ve 14 hafta arasında yapılır) ense kalınlığı sonuçlarıyla birlikte analiz edilmesi olup, entegre tarama serum benzerdir. İkiz gebelik durumunda, bu test Down sendromunu, nöral tüp defektlerini, Trisomy 18’i ve karın duvarı defektlerini tespit edebilir.
iii. Dörtlü işaretleyici ekranı veya üçlü testi , eğer hamile kadın doğum öncesi bakımına 14. haftadan sonra başlamışsa ve sıralı veya serum tarama testlerinden geçmemişse yapılır. Test genellikle 15 ila 20 hafta arasında yapılır. İkiz gebeliklerde, Down sendromu, nöral tüp defektleri ve abdominal duvar defektlerinin tespitine yardımcı olur ancak Trisomy 18’i değil.
Amniyosentez, belirli genetik anormallikleri saptamak için gebeliğin 15. ve 20. haftası arasında yapılan bir başka testtir. Küçük bir amniyotik sıvı örneği almak suretiyle yapılır ve kromozomal anormallikleri teşhis etmenin doğru bir yoludur. Eğer yapılırsa:
- üçlü test anormal bir sonuç gösteriyor.
- 35 yaşından büyüksünüz.
17 haftada, hamilelik durumunuz stabilize olur ve sabah bulantısı ve yorgunluktan kurtulma ihtimaliniz yüksektir. Aslında, ikinci üç aylık dönem hamileliğinizdeki en rahat dönemdir. Ancak, dikkatli olmaya devam edin ve doktorunuzun irtibat numarasını el altında bulundurun.
Doktor Ne Zaman Aramalı?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:
- Sırt ağrısı veya karın krampları ile birlikte lekelenme veya vajinal kanama fark ederseniz
- Genellikle soluk sarı veya açık akıntı olan amniyotik sıvı sızıntısı
- Vajinal akıntının şiddetinde kötü koku varsa
- Bir günden fazla süren ishal
- Şiddetli sabah bulantısı
- Tek taraflı bacak veya el şişmesi
- Obstetrik kolestazın bir göstergesi olabilecek döküntü olmadan şiddetli vücut kaşıntısı
- Aşırı bel ağrısı
- İdrar yolu enfeksiyonu belirtileri
- Sürekli baş ağrısı, baş dönmesi, döneme benzer kasılmalar ve kalp çarpıntısı olması
- Diyabet veya preeklampsiye bağlı olabilecek vizyon değişiklikleri
- Önemli karın ağrısı ile kabızlık
17 Haftada Beslenme
İşte sizin için liste:
BESİN |
İYİLİK |
KAYNAKLAR |
Kalsiyum |
Bebekte kemik gelişimini destekler |
Az yağlı süt, süzme peynir, yoğurt, soya peyniri, brokoli ve badem |
Folik asit (folat) |
Bebekte doğum kusurlarını önler |
Ispanak, portakal suyu, yeşil lahana, lahana, kuşkonmaz, fasulye, takviyeli tam tahıllı tahıllar, buğday tohumu, tam tahıllı ekmek |
Demir |
Kansızlığı önler ve kan akışını korur |
Yağsız sığır eti, yumurta, soya, güçlendirilmiş tam tahıl gevrekleri, fındık, yeşil yapraklı meyveler, yulaf ezmesi iyi bir demir kaynağıdır |
Protein |
Fetal doku büyümesini destekler |
Tavuk, domuz, yağsız sığır eti, fasulye, hindi, mandıra, soya peyniri |
A vitamini |
Cilt hücresi üretiminde ve görme gelişiminde yardımcı olur |
Brokoli, çilek, turunçgiller, dolmalık biber, mango, soyulmamış patates ve domates. |
C vitamini |
Bebeğinizin vücudunda kollajen gelişimi için temel |
Kış kabağı, havuç, tatlı patates, yeşil yapraklı sebzeler, mango, mandıra, yumurta, yağsız et, müstahkem tahıllar |
B12 vitamini |
Bebekte hücre gelişimi ve DNA, RNA ve protein sentezi için gereklidir |
Süt, yoğurt ve yumurtalar |
Çinko |
Bebeğin hücre gelişimini ve DNA’yı destekler |
Fındık, yağsız sığır eti, baklagiller, kepekli tahıllar, tohumlar, bezelye, zenginleştirilmiş tam tahıllı kahvaltı gevrekleri, ıspanak ve süt ürünleri |
Sağlıklı bir diyet ile birlikte, bazı hamilelik egzersizleri veya yoga yaparak fiziksel olarak aktif olun. Ancak egzersize başlamadan önce doktorunuzun görüşünü alın ve bir uzman gözetiminde yapın.
Hamilelik her iki taraf için de eşit bir sorumluluktur. Dolayısıyla, erkeklerin de oynayacağı rol vardır.
Baba Olmak İçin İpuçları
Bu zamana kadar eşiniz çeşitli fiziksel ve zihinsel değişikliklerden geçiyor olabilir. İşte onu desteklemek için takip edebileceğiniz bazı ipuçları:
- Doğum öncesi ziyaretleri için onunla olun.
- Günlük ev işlerinde yardım eli uzatın.
- Yürüyüşlerde veya hafif egzersizlerde eşlik edin.
- Bir gün dışarı planlayın ve onu mutlu etmesini sağlayın.
- Çocuğunuzun isimlerini bulmaya başlayın.
- Yenidoğan için planlarınızı tartışın.
- Annelik giymek için alışverişe gitmek.
Sık Sorulan Sorular
1. Gebeliğin 17. haftasında seks yapmak güvenli midir?
Gebeliğin 17. haftasında cinsel ilişkiye girmek düşük riskli gebeliklerde ve bebeğe zarar vermeden usulca yaparsanız güvenlidir. Ancak, preterm doğum riski veya plasenta previa nedeniyle antepartum kanama riski taşıyan gebe kadınların cinsiyete düşkünlükten kaçınmaları gerekir
2. 17. haftada bebek herhangi bir hareket göstermezse endişelenmeli miyim?
İlk kez hamileyseniz, bebek hareketlerini tanıyamayabilirsiniz. Ayrıca, plasenta uterusa anterior olarak yapışırsa, plasenta bebeğinizi yatar ve hareketleri tanımlamanızı zorlaştırır. Bununla birlikte, hareketler 22 haftalık hamilelik tarafından açıkça hissedilir.
Hamilelik anneliğe giden yoldur ve deneyimlerle doludur. Yaşadığınız acılar, küçük hayatı elinizde tutar tutmaz ortadan kalkacak. Geriye kalan şey, sevimli çocuğunuz ve küçük olanla ilgili anılar. Yani, olumlu düşünün ve sağlıklı kalın.
17 haftan nasıl geçiyor? Aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.