Bir süredir gebe kalmaya mı çalışıyorsun? Öyleyse, hamile kalmamanın nedenlerini bilmenin ve sorunu çözmenin vakti geldi.
Gebe kalmak sadece seks yapmakla ilgili değil. Tekli veya kombinasyonlu birkaç faktör, hamile kalmamanıza katkıda bulunur. İyiaile.com, çözümler ve tedavi yöntemleri sunarak bu sorunları anlamanıza ve gebe kalma oranlarınızı iyileştirmenize yardımcı olur.
Ama önce, bu soruya bir göz atalım!
İçindekiler
Bir Kadının Gebe Kalması Ne Kadar Sürer?
Sağlıklıysanız ve üreme parçalarınız en iyi şekilde çalışıyorsa, her adet döngüsü sırasında% 25 oranında hamile kalma olasılığınız vardır.
Tüm çiftlerin (30 yaşın altındaki kadınlar) gebe kalmaya çalışması:
- Yüzde 30 ilk ay içinde gebe kalacak (ilk döngü)
- Yüzde 75’i altı ay sonra gebe kalacak
- Yüzde 85’i bir yıl içinde kaybedecek (12 döngü)
- Yüzde 90’ı bir yıl sonra gebe kalacak
- Yüzde 95’i iki yıl sonra gebe kalacak
- Yüzde 91’i üç yıl içinde (36 döngü) (yaklaşık üç yıl) ortaya çıkacaktır.
- Yüzde 93 ila 95’i dört yıl içinde gerçekleşecek (48 döngü)
Birkaç faktör devreye girer ve bir çiftin ne zaman gebe kalabileceğini tanımlar.
Hamile Kalmamanın En Yaygın Nedenleri Nelerdir?
Süreleriniz düzenli olsa da, bir dizi günlük aktivite hamile kalma şansınızı etkileyebilir. Bize onları bildiriniz:
1. Çok fazla veya çok az seks:
Seks muhtemelen zevk ve üreme için en temel insan ihtiyacıdır. Ve insanlar her zaman en uç noktalardadır.
Çok fazla seks yapmak:
Bazı insanlar daha fazla seks yapmanın gebe kaldığına inanıyor. Ancak bu her zaman doğru olmayabilir. Sık seks, erkeğin sperminin canlılığını azaltmasa da, halsizlik, baş dönmesi, zayıf dizler ve sık idrara çıkma gibi potansiyel sağlık sorunlarına neden olabilir. Sadece bebek sahibi olmak için çok fazla seks yapmak istiyorsanız, BURNOUT’a (yorgunluk hali, seks için enerjinizi tüketen) yol açabilir. Bu durumda, doğurgan doğurganlık penceresi açıkken, eşlerden biri seks ile ilgilenmeyebilir. Ve bir çift olarak gebe kalma fırsatını kaybedersiniz.
Çok az seks yapmak:
Spermi kurtarmak için cinsel ilişkiye giriyor olabilirsiniz veya sadece yumurtlama sırasında seks yapıyorsunuzdur. Ancak, günlerce seks yapmadan kalmak, anlayışınızı etkileyebilir. Yumurtlama konusunda her zaman doğru olmayabileceğinden, seks sınırlı olduğunda doğurganlık döneminizi kaçırabilirsiniz.
Sıradaki ne?
Sık seks yapmaya ve yumurtlama tarihlerini yakından takip etmeye çalış. Verimsiz pencerenizi izleyen düzensiz dönemleriniz veya sorunlarınız varsa, bir yumurtlama kiti kullanın. Eğer sonuç yumurtlamanın bir veya iki gün içerisinde olduğunu gösteriyorsa, bu süre içinde seks yapın. Sadece bebek sahibi olmak için seks yapmamaya dikkat edin çünkü o zaman bu süreçten zevk alamazsınız.
2. Aşırı stres
Stres sağlığınıza hem fiziksel hem de zihinsel olarak zarar verecek ve hamile kalma yeteneğinizi etkileyecektir. Depresyon ve anksiyete gibi diğer duygusal bozukluklar doğurganlık seviyenizi düşürebilir. Gebe kalmaya çalışırken sakin ve dengeli bir durumda olmalısınız. Stres, hipofiz bezini kontrol eden hipotalamus fonksiyonlarını engeller. Bez, adrenal, tiroid ve yumurtalıkları düzenler ve düzensiz periyotlara bile yol açan periyot döngüsünü etkiler.
Sıradaki ne?
Gebe kalma şansınızı artırmak için stres aşamasından çıkmak için kendinize biraz zaman vermelisiniz. Stresi yenmek için bir destek grubuna katılabilir, bir psikolog görebilir, doğurganlık için yogaya katılabilir, meditasyon yapabilir ve egzersiz yapabilirsiniz .
3. İnsan sorunu:
İnfertilitenin birincil ve en önemli nedenlerinden biri düşük sperm sayısı ve zayıf sperm motilitesidir (yapısal anormallikler nedeniyle). Bu faktör çiftlerde kısırlık problemlerinin% 30 ila 40’ını oluşturur
Sıradaki ne?
En önemli adım, acil tedavi için bir doktora veya doğurganlık uzmanına bakmaktır. Düşük sperm sayısı veya hareketliliği için, in vitro fertilizasyon (IVF) veya intracytoplasmic sperm enjeksiyonu (ICSI) en iyi çözümdür. IVF, yumurtanın ve spermlerin insan vücudunun dışında eşleştirilmesini ve döllenmiş yumurtanın vajinaya aktarılmasını içerir. ICSI’de, tek bir sperm toplanır ve doğrudan yumurtaya enjekte edilir .
4. Seksten sonra tuvalete koşmak:
Pek çok kadın seks yaptıktan sonra banyoya girip temizler, yıkar. Spermin yumurtaya ulaşma ve onu gübreleme şansını elde etmek için seksten sonra bir süre yatakta kalmak esastır. Ayağa kalkar ve acele ederseniz, hareketiniz biter bitmez, yerçekiminin spermi aşağı doğru sürüklemesine izin verirsiniz ve temizlediğinizde kalan kısmı yıkanır. Ve bu hamile kalmamanın doğal sebeplerinden biri.
Sıradaki ne?
Gebelik ve hamilelik şansınızı artırabilmeniz için seks sonrası bir süre dinlenmeye ve yatakta yatmaya odaklanın .
5. Düşük iç çamaşırlar:
Kadınlar uygun şekil için sıkı iç çamaşırları giyerler ve ayrıca vücutlarını ve şekillerini vurgularlar. Ancak, üreme organlarınızın fonksiyonlarını engelliyor olabilirsiniz. Erkeklerde sperm üretimi azalır ve kadınlarda hava dolaşımı azalır ve rahatsızlığa neden olur.
Sıradaki ne?
Enfeksiyonları önlemek için iyi giyimli fakat pamuklu iç çamaşırları kullanın. Bu ter ve neme bağlı sorunları azaltır ve erlerinizin nefes almasını ve gevşemesini sağlar
6. Daha az uyumak:
Uyku yoksunluğu vücudu zorlayabilir ve tüketebilir ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu, enfeksiyonlara yakalanma şansınızı arttırır ve buna bağlı olarak üreme döngüsünü etkiler. Aynısı erkekler için de geçerlidir. Enfeksiyonlar ateşe dönüşebilir ve aşırı vücut ısısı spermlere zarar verebilir. Kadınlar adet döngüsünü etkileyebilecek uykusuzluk nedeniyle endişeli hissedebilirler.
Sıradaki ne?
Sağlıklı kalmak için yeterince uyuyun. Uykusuzluktan muzdaripsanız, bir doktora danışın.
7. Düşük veya fazla kilolu:
Çok ince veya çok şişman olmak aynı zamanda hamile kalma şansınızı da etkiler. Eğer yetersiz beslenirseniz, iyi yumurtlamazsınız. Daha ağır taraftaysanız, doğurganlığınızı engelleyecektir. Bu nedenle ideal bir vücut ağırlığı yardımcı olur ve ideal BMI’nız üzerindeyseniz, yumurtlamanız düzenli olsa bile daha az gebe kalma şansı vardır
Sıradaki ne?
Sağlıklı bir diyet ve yaşam tarzı koruyun. Ilımlı spor rutininde şımartın. Beslenme ve takviye için sağlık uzmanınıza danışabilirsiniz.
8. Yağlayıcıların aşırı kullanımı:
Çalışmalar vajinal yağlama maddelerinin spermin hareketliliğini olumsuz yönde etkilediğini ve döllenmeyi engellediğini belirtiyor. Bu hem tezgah üstü hem de ev yapımı yağlayıcılar için geçerlidir.
Sebep – yumurtlamadan önce üretilen servikal mukusun pH’ı, spermin hayatta kalması ve hareketliliği için idealdir. Ancak kayganlaştırıcılar spermleri öldürmek için yeterli asitli bir pH’a sahiptir. Ayrıca, spermin hareketliliği, kayganlaştırıcıların kalınlığından ve su içeriğinden etkilenir
Sıradaki ne?
Ön sevişme anlayışı için en iyi yağlayıcıdır. Havanıza girmek için zaman ayırın. Bu işe yaramazsa, toksik olmadığından ve spermin hareketine engel olmayacağından yağlama için ılık su kullanın. Hamile kalmaya çalışırken hala yağlayıcıya ihtiyacınız varsa, Conceive Plus ve Pre-Seed gibi “fertilite dostu” yağlayıcıları seçebilirsiniz .
9. Kötü yaşam tarzı seçenekleri:
Sigara içmek, içmek, uyuşturucu kullanımı ve kafein gibi yaygın yaşam tarzı faktörleri doğurganlığınızı etkiler. Erkeklerde, bu faktörler sperm sayısını ve hareketliliğini azaltır ve kadınlarda düzensiz yumurtlamaya neden olur.
Sıradaki ne?
Bu alışkanlıklardan, özellikle de hamile kalmayı planlamanızdan birkaç ay önce çıkın. Daha sağlıklı yaşam seçimlerine geçin. Ayrıca, yapay tatlandırıcılar kullanmaktan ve kimyasal maddelere maruz kalmaktan kaçının
10. Çevre kirliliği:
Çevresel toksinlerin kadınlara ve erkeklere zarar verdiği bilinmektedir. Kimyasallar, böcek ilaçları, sigara dumanı, poliklorlu bifeniller, plastikler, gıda ambalajları ve kişisel bakım ürünleri (sabunlar, şampuanlar ve kozmetikler) gibi kirletici maddelere maruz kalmak sağlığınızı, özellikle de doğurganlığınızı etkileyebilir. Çiftlerin gebe kalma yeteneğini% 29 düşürürler.
Sıradaki ne?
Çevresel toksinlere ve kimyasallara maruz kalmaktan kaçınmak kaçınılmaz olsa da, mümkün olduğunca bunlardan kaçınmalısınız.
- Bitki ve çimenler için böcek ilacı kullanmayı bırakınız. Organik yiyecekleri seçin.
- Organik ve doğal kişisel bakım ürünleri kullanın.
- Kimyasal eğilimli bölgelerde çalışırken koruyucu giysiler giyin ve daima yüksek havalandırmalı yerlerde kalın.
Yukarıdaki nedenlerin tümü gebe kalma yeteneğini etkileyen yaşam tarzı seçimleri veya çevresel faktörlerdir. Şimdi hamile kalmamanın bazı tıbbi nedenlerine bakalım.
Hamile Kalmama Nedenleri:
Bazı durumlarda, yumurta doğal olarak durdurulabilir, bazılarında çift iktidarsızlıktan muzdarip olabilir. Bununla birlikte, gebe kalmak için kendinize bir yıl vermelisiniz. Eğer işler o zamana kadar işe yaramazsa, teşhis ve tedavi için doktora gidebilirsiniz. Kısırlık nedenleri kadınlarda ve erkeklerde farklıdır.
Kadınlarda kısırlığın tıbbi nedenleri:
11. Düzensiz dönemler:
Adet görmeyen kadınlar düzenli olarak hamile kalmakta daha fazla zorlanırlar. Düzensiz dönemler tutarsız yumurtlamayı gösterir ve yumurta olmadan gebe kalmak imkansızdır. Bu nedenle, ne kadar yumurtlarsanız, gebe kalma şansınız o kadar az olur
Düzensiz sürelerle nasıl hamile kalabilirim?
Bir doktor düzensiz dönemler için altta yatan nedeni bulmanıza yardımcı olabilir ve buna göre tedavi önerebilir. Aynı zamanda sağlıklı bir diyete odaklanmalı, ideal kilo almalı, orta derecede egzersiz yapmalı ve doktorun önerdiği şekilde doğurganlık arttırıcı takviyeler almalısınız.
12. Endometriozis:
Bu, endometrial hücrelerin uterus dışında büyüdüğü üreme sisteminin kronik bir bozukluğudur. Döllenmeyi veya döllenmiş yumurtanın fallop tüplerine doğru ilerlemesini önleyen tüpleri tıkayacaktır.
Bu durum ağrılı dönemlere, cinsel ilişki sırasında penetrasyon sırasında şiddetli ağrıya, ağrılı bağırsak hareketlerine ve adet döngüsü sırasında mesanenin dolgunluk hissi ile birlikte sık idrara çıkma veya kronik pelvik ağrıya neden olur.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
En iyi tedavi, anormal kistleri ve tıkalı tüpleri kontrol etmek ve çıkarmak için hafif bir tüpün kullanıldığı laparoskopidir. Ameliyattan sonra, altı ila sekiz ay içinde gebe kalacaksınız. Bu olmazsa, intrauterin tohumlama (IUI) içeren fertilite ilaçları verilir ve ciddi durumlarda, in vitro fertilizasyon kullanılır.
13. Yumurtlama sorunları:
Kadınlarda kısırlık sorunlarının yaklaşık% 20 ila 40’ı, olgun yumurtaların yumurtalıklardan salınmasını önleyen düzensiz yumurtlamadan kaynaklanmaktadır. Bazı kadınların asla yumurtlayamayacağı bir yerde, bazıları çeyrekte bir yumurtlar. Hormonal dalgalanmalar, aşırı kilo alımı veya kaybı, aşırı egzersiz veya ağır stres yumurtlama bozukluklarının anahtar nedenleri olabilir.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Doktorunuz gonadotrofinler, klomifen, prolaktin baskılayıcılar gibi yumurtlama uyarıcılarını, genellikle IVF ve doğurganlık ilaçları ile birlikte reçete edecektir.
14. Polikistik over sendromu (PKOS):
Yumurtlamayı durduran hormonal dengesizliğin neden olduğu karmaşık bir durumdur. Yumurtalıklarda, yumurtalık folikülünün olgunlaşmasını ve olgunlaşmasını bozan küçük kistler oluşur. Diğer olası semptomlar arasında düzensiz adet kanaması, kilo alımı, fazla kıllanma ve akne sayılabilir.
Muhtemel tedavi ne olabilir? Diyet ve yaşam tarzında kilo kontrolüne yardımcı olan değişiklikler ve yumurtlama uyarıcı ilaçlar (gonadotrofinler, klomifen) gibi tıbbi tedaviler IVF ile birlikte PKOS’u tedavi edebilir
15. Tüp hastalıkları:
Hasar görmüş veya tıkanmış fallop tüpleri, yumurtaların uterusa ve spermin yumurtaya ulaşmasını önler, böylece gebe kalmayı önler. Bu durumlar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, pelvik enflamatuar hastalıklar veya varsa sterilizasyon ameliyatları nedeniyle ortaya çıkabilir.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Laparoskopik cerrahi tüplerin açılıp onarılmasına yardımcı olur ve bunu IVF izler
16. Yumurta faktörü:
Yumurta kalitesi ve miktarı 30’ların sonlarında ve 40’ların başlarında azalır. Kadınlar doğumda yaklaşık bir ila iki milyon yumurtayla doğarlar ve yumurtalar ergenlikle yavaş yavaş 300.000’e düşer. Sonra yaklaşık 300 olgun ve yumurtlama yoluyla serbest. Ve menopozda yumurta kalmaz.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Yumurta kaybı geri dönüşü olmayan bir süreç olduğundan doğurganlık çağınızdaki hamileliği planlamaya çalışmalısınız. Ayrıca, fazla kiloluysanız kilo almayı deneyin, sigarayı bırakın, tiroid sorunlarını (varsa) yönetin ve balık yağları, doğum öncesi vitaminleri, probiyotikler, D vitamini ve Koenzim Q10 dahil takviyeleri alın. Bunlar yumurta kalitesini arttırır.
Yukarıdakilerin işe yaramaması durumunda olası çözümler yumurta veya embriyo bağışı, evlat edinme veya kibirliliktir.
17. Düşük progesteron seviyeleri:
Yumurtlamadan sonra, korpus luteum (kalan yumurta folikülü) erken gebelikte embriyo implantasyonunu desteklemek için progesteron üretir. Bu aşamada progesteronun eksikliği Luteal Faz Defekti (LPD) olarak adlandırılır ve infertilitenin nedenlerinden biri olabilir. Gebe kalsanız bile, plasenta ve fetüs daha fazla büyümez, uygun olmayan fetusa veya erken cenin kaybına neden olur. Prolaktin veya tiroid anormallikleri gibi diğer tıbbi durumlar anormal luteal işleyişe neden olabilir
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Doktorunuz sizi üreme endokrinolojistine yönlendirebilir. Tedaviler, embriyo eklenmesi için uterin astarı kalınlaştırmak için progesteron takviyeleri, vajinal enjeksiyonlar veya fitiller içerir.
18. Servikal mukus problemleri:
Servikal mukus, genellikle, spermlerin mukustan kolayca dişi üreme organlarına geçebilmesi için berrak ve elastik formlara tutarlılığını değiştirir. Servikal mukus anormallikleri durumunda, mukus spermin geçmesini önler. Mukus, enfeksiyon kapabilir veya spermleri öldüren antikorlar içerebilir. Bu problemlere kronik servisit veya daralmış bir serviks ile takip edilen ve daha önce herhangi bir ameliyatın geçirdiği kadınlarda rastlanır ve gebelikte başarısızlığa neden olur.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Enfeksiyonları tespit etmek ve tedavi etmek ve IUI ve in vitro fertilizasyon gibi yardımcı üreme yöntemlerini kullanmak, sorunu çözmeye yardımcı olur.
Erkeklerde kısırlığın tıbbi nedenleri:
19. Sperm problemleri:
Düşük sperm hareketliliği, düşük sperm sayısı veya hiç olmaması ve anormal şekilli spermler, erkeğin doğurganlığını azaltabilir.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Doğurganlık ilaçları sperm üretimini artıran ilk tedavi yöntemidir. Sonraki seçenekler IUI ve ICSI’dir .
20. Boru tıkanması:
Epididimdeki tıkanmalar (testislerin arkasında kalan ve olgun spermleri depolayan uzun sargılı bir tüp) ve vas deferens (spermi epididimden boşalma kanalına taşıyan kaslı tüp) verimli spermlerin taşınmasını olumsuz etkileyebilir. Tüplerdeki tıkanıklık, bel soğukluğu veya klamidya, doğum kusurları veya yaralanmalar dahil enfeksiyonlardan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca, varikoseller (skrotumdaki genişlemiş damarlar) sperm hareketliliğini etkileyecektir.
Muhtemel tedavi ne olabilir?
Sağlık pratisyenleri genellikle doğurganlığı düzelten tüp tıkanıklıklarının cerrahi olarak düzeltilmesini tercih etmektedir
Yaşam tarzı seçimlerinin ve tıbbi nedenlerin yanı sıra, doğurganlığı etkileyebilecek birkaç faktör daha vardır.
Doğurganlığı Etkileyen Başka Faktörler Var Mı?
Evet! Açıklanamayan ve kombinasyon nedenleri tüm infertilite vakalarının sırasıyla% 25 ve% 40’ını oluşturmaktadır.
21. Açıklanamayan kısırlık:
Tüm kısırlık vakalarının% 25’ine, bir dizi test ve değerlendirmeden sonra bile gerçek nedeni bulamama nedeniyle açıklanamayan kısırlık tanısı konur. Ortaklar kesin sonuç vermeden çeşitli testlerden geçerler. Gerçekte herhangi bir probleminiz olmasa da, karışıklığa neden olur.
Sıradaki ne?
Doktorlar genellikle düzenli ilişki kurarak (bebek sahibi olmaya odaklanmadan) gebe kalmak üzere bir sonraki en iyi adımı önerirler. Birkaç yıl sonra bile işe yaramazsa, size IVF tedavisi verilebilir.
22. Kombinasyon kısırlığı:
Burada, her iki ortağa da doğurganlık sorunları tanısı konuyor ya da bunlardan biri doğurganlık sorunları olduğu zaman.
Sıradaki ne?
Kısırlık nedenine göre uygun tedaviler sunulmaktadır.
Kadınlarda, bazen adet döngüsü yoğunluğu ve süresi değişebilir. Bu aynı zamanda doğurganlığı doğrudan etkileyebilir.
Ağır Dönemler Doğurganlık Belirtisi Midir?
Ağır dönemler doğurganlık belirtisi değildir ve bazen farklı bir sorunu gösterebilir. Yorgun ve yıpranmış hissedebilirsiniz. Daha fazla kan kaybetme sürecinde, zaman içinde oluşturulan temel vücut kaynaklarını kaybedeceksiniz. Ani, yoğun dönemlerde, derhal doktorunuzla konuşmalısınız
Ayın Her Zamanında Hamile Olabilir Misiniz?
Ayın herhangi bir saatinde hamile kalmak mümkün değildir. Gebe kalmak için yumurtluyor olmalısınız. Bu, yumurtlamaya yol açan ve etrafi dolan günlerde seks yapmaniz gerektiği anlamina gelir. Yumurtlamadan önceki iki ila üç gün ve yumurtladığınız gün en verimli günlerdir .
Bununla birlikte, verimli günlerin doğrudan her şeyin iyi çalıştığı anlamına gelmediğini anlamalısınız.
Düzenli Süreniz Varsa Verimli Misiniz?
Düzenli süreleriniz varsa, doğurganlık şansınız yüksektir. Bununla birlikte, çok sayıda yumurta olmasına rağmen gebe kalmayı engelleyebilecek sebepler olabileceğinden doğurganlık zordur .
Aylar veya yıllar boyunca gebe kalmaya çalışıyorsanız ve başarısız olduysanız, olası nedenleri dışlamak için bir doğurganlık uzmanı veya jinekolog görmelisiniz. Ayrıca, gebe kalmak için her zaman tıbbi yardıma ihtiyacınız olmadığını unutmayın. Bazı yaşam tarzı değişiklikleri doğal olarak hamile kalmanıza yardımcı olabilir.
Doğurganlık varsa, bir çiftin gebe kalması çok zor olmamalı. Ancak, gebe kalma şansınızı bir puan artırabilirsiniz.
Daha Gebe Nasıl Hamile Olabilirim?
Bebek sahibi olmaya karar verdikten sonra, daha hızlı hamile kalmak isteyebilirsiniz. Çabuk gebe kalma olasılığını arttırmanın yolları var.
- Önyargı kontrolü veya danışmanlığı planlayın
- Gebe kalmaya çalışmadan önce günler veya haftalar boyunca doğum kontrol haplarından uzak durun
- Yumurtlama zamanını hesapla. Bir yumurtlama tahmin kiti kullanabilirsiniz.
- Doğru zamanda seks yapın
- Diyetini geliştirerek, düzenli olarak egzersiz yaparak, kimyasal maruziyeti sınırlandırarak ve bitkisel takviyeleri tüketerek spermlere destek verin
- Sağlıklı ve besleyici bir diyet yapın
- Sevişirken rahatlayın ve eğlenin
Bu değişiklikleri ne kadar çabuk uygularsanız, o kadar çabuk hamile kalabilirsiniz
Bazı çiftlerin ilk kez hamile kalma sorunları varken, bazılarında ikinci kez hamile kalma sorunları var. Ve size nedenini söyleyeceğiz.
Neden İkinci Kez Hamile Olmuyorum?
Doğurganlığınız ilk hamileliğinizden düşebilir ve kadınlar ikinci kez hamile kalmayı zor bulabilir. Bu ikincil kısırlık olarak bilinir. İşte hamile kalmamanın bazı genel nedenleri:
- Eğer 35 yaşından büyük bir kadınsanız, yumurta sayısı düşecek veya hiç yumurtaya neden olmayacak şekilde düşecektir.
- 50 yaş üstü erkeklerde doğurganlıkta azalma ve anormal sperm var
- Yumurtlama ve hormonal disfonksiyon, kilo sorunları, stres, ilaçlar (steroidler, antibiyotikler ve antihistaminikler) ve madde kötüye kullanımı (ilaçlar, tütün ve alkol) nedeniyle yumurtlama ve adet döngüsü
- İlk hamileliğiniz veya doğumunuzdaki komplikasyon
- Abdominal cerrahi, endometriozis, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan dolayı fallop tüplerinin hasar görmesi
Kısırlığı düzeltmenin ve kolayca gebe kalmanın kesinlikle yolları var. Ancak, önce sorunu tanımalı ve sonra çözüme yönelik çalışmalısınız.
Kısırlığın nasıl ele alınabileceği hakkında daha fazla öneriniz varsa, yorum bölümünde bize bildirin.