Bebeklerin hamileliğinizin 28. haftasında rüya görmeye başladığını biliyor muydunuz? Uyku saatlerinde hızlı göz hareketi bunu gösterir. 28. haftada bebeğinizde ve sizde de birçok değişiklik oluyor!
Sizi daha iyi ve sağlıklı bir hamilelik için yönlendirdikleri için bu değişikliklerin farkında olmalısınız. İyiaile.com, seyahatinizin 28. haftasında ilerleyen hamilelik ve bebek gelişimindeki ilerlemeden bahseder.
28. Haftadaki Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?
Bebeğiniz 14,8 inç (37,6 cm) ölçülerinde ve 2,22 pound (1,005 gm) ağırlığında bir patlıcanın boyutunda.
28. Haftada Bebek Gelişimi:
Tüm ana vücut sistemleri yerinde ve çalışıyor. Ancak daha çok gelişme var.
Refleksler: Bebek emme, uzuvlarını hareket ettirme, yürüme, nefes alma, öksürme ve hıçkırık tutma gibi becerileri kazanır.
Akciğerler: Akciğerler, rahim dışındaki hayatını desteklemek için şimdi olduğundan daha güçlü ve daha gelişmiştir.
Cilt: Yağlı verniks (sevimsiz, bebeğin cildini rahim içinde kaplayan ve koruyan beyaz madde) ve lanugo (ince, yumuşak kıllar) cildin görünümünü iyileştirerek kaybolmaya başlar. Cildin altındaki vücut yağ birikintileri (yaklaşık yüzde iki ila üç) kırışıklıkları ütülerek ütüleyerek pürüzsüz ve esnek hale getirir.
Beyin: Beyindeki kıvrımlar ve oluklar gelişmeye ve daha belirgin hale gelmeye devam eder.
Kalp: Kalp atış hızı dakikada yaklaşık 140 atıma yavaşlar, bu annenin kalp atış hızını iki katına çıkarır.
Endokrin sistem: Enzimler ve endokrinolojik süreçler daha hızlı gelişir. Bebeğin adrenal bezleri androjen ve östrojen üretir, bu da annenin hormonlarını süt üretmeye zorlar.
Hızlı göz hareketi (REM) uykusu: Bebeğiniz REM uykusunda ve rüyalarında daha fazla zaman geçirir, bu da yüksek vücut hareketlerine neden olur.
Saç: Bebek kel, görünmez veya kalın saçlı olarak doğabilir. Araştırmacılar ayrıca mide ekşimesi ve fetal saç büyümesi arasında bir bağlantı buldu.
Kas büyümesi: Kaslar gelişir, tonda tonlar ve kuvvetleri artar. Bu, fetusa bir plumpy görünüm verir.
Plasenta: Plasenta büyür ve bebeğin son trimesterde daha hızlı büyümesini desteklemek için kan akışı artar.
Gözler: Gözler ve kirpikler gelişmeye devam eder ve gözyaşı üretebilir.
Fetal beden: İkizler taçtan topuğa yaklaşık 10 inç ölçer ve her biri 2.2 pound ağırlığındadır.
İkiz fetal gelişim:
- İkizlerin uyku döngüsü düzenlidir ve gündüzleri aktiftir.
- Beyinler hızla büyür ve duyular gelişir. Yumruğun yakınında parlak bir ışık tutmak, bebeklerin kafalarını ışığa çevirmelerini sağlar.
- Kemikler oluşur ve yağ tabakaları oluşur.
- Topaklanma (ayak) büyümesi baş yavaşlamasa da, bebekler doğana kadar kilo almaya devam eder.
- Erkek çocuklarda, testisler karın bölgesinden skrotuma kadar iner. Kızlarda, klitoris (kadın cinsiyet organı), tamamen yutturulmadığı için labia (vulva kıvrımları) olarak yapışır.
- Her birinde yaklaşık 800 ml sıvı bulunan ayrı amniyotik keseler vardır. Fetüsler rahimdeki boşluk olmadığı için büyüdükçe sıvı azalır.
Gebeliğin 28. Haftaındaki Vücut Değişiklikleri:
haftada, vücudunuzdaki değişiklikler sizin için biraz sıkıntıya neden olabilir:
Uykuya dalmakta sorun:Son tarihe ne kadar yakınsanız uyuması da o kadar zor olur. Hormonal veya sinir sistemi değişiklikleri nedeniyle horlayabilirsiniz (11).
Nefes darlığı:Büyüyen fetüs, ciğerleri ve diyaframı korur, bu da nefesi zorlaştırır.
Ağrılar ve ağrılar:Hormonal dalgalanmalar ve değişiklikler, özellikle ikizleri taşırken sizi rahatsız eder. Gerginlikler, yoga, yürüyüş, yüzme veya doğum öncesi masajları yardımcı olabilir. Ayrıca, basıncı azaltan ve ağrıları azaltan annelik kemeri takabilirsiniz. Ancak, bu egzersizleri yapmadan önce doktorunuza danışın.
Braxton Hicks kasılmaları:Vücudun emek kasılmalarına hazırlanmasına yardımcı olan sahte kasılmalardır. Ara sıralar, ancak düzenli olmaya devam ederlerse, erken kasılmalar olabilir ve doktorunuzu bir kerede görmeniz gerekir.
Sızdıran memeler:Göğüsler bebeğin ilk yemeği olan sarımsı bir madde olan kolostrum üretir.
Uterus repozisyonu: Doğumadoğru ilerledikçe, uterus göbek düğmesinin yaklaşık üç buçuk inç kadar ilerler. Rahim uzanıyor ve onu destekleyen bağlar içeri çekiliyor.
Kabızlık:Kabızlık, rahminiz kolon üzerinde baskı uyguladığı için bir sorundur. Bu, çatlaklara ve hemoroitlere neden olabilir. Diyetinize bol miktarda lif ekleyin ve bol miktarda su için.
Mide ekşimesi:Rahim, göbek deliğinin üzerinde hareket ederken, mideye baskı uygular ve sindirime engel olur. Asitlik ve mide ekşimesine neden olur.
Gaz ve şişkinlik:Rektum üzerine uygulanan ve verimsiz sindirim sistemi basıncı gaz ve şişkinliğe neden olur. Sorunu önlemek için altı kısa öğün eşit aralıklarla yiyin.
Huzursuz bacak sendromu (RLS):Bacaklarınızda karıncalanma hissi ile birlikte geçici bir huzursuzluk yaşayabilirsiniz, bu da hareket etmelerini zorlaştırır. Masaj ve rahatlamak için bacaklarınızı esnetin. Ayrıca, kafeini kısın. Doktor RLS’yi tedavi etmek için demir takviyesi önerebilir.
Çatlaklar:Şişkin karın, cildi gererek kaşıntılı hale gelir. Karnınızda kırmızı lekeler oluşabilir ve çatlaklar daha belirgin hale gelir. Bu izler hayatınızın geri kalanında kalacaktır.
Siyatik sinir ağrısı:Bebek doğum için doğru pozisyona yerleşir. Bu nedenle, kafa ve büyüyen uterus, siyatik sinire fazladan baskı uygulayarak, ağrıyı düşürür ve alt kalçalarda, sırtta ve bacaklarda hissizleşebilir.
Rahimdeki ritmik hareketler:Bebeğiniz rahim içinde hüzünlenirken hareketler hissedilir. Bazı anneler onları gıdıklama hissi veya küçük gerizekalı olarak bildirir. Bunlar bebeğinizle bağ kurmanıza yardımcı olur. Bazen, tanımlamaları zor olabilir ve onlar için endişelenmemelisiniz.
Yukarıdakilerin yanı sıra, 28. haftada yaşadığınız diğer belirtiler varsa, doktora danışmalısınız.
Büyüyen Göbek Nasıl?
Karınız daha da büyüyor, özellikle uyurken sizi rahatsız ediyor. Artık bebeğim kaburgalarını tekmeleyecek kadar güçlü.
Doktorunuz karnınızı ölçecek ve fundal yüksekliğini (kasık kemiğinden uterusun tepesine kadar) 26 ila 30 cm arasında ölçmelidir. Bu, fetüsün büyümesinin devam ettiği ve doğru pozisyonda olduğu anlamına gelir. Yanlara veya makat pozisyonu yanlış ölçümler verebilir. İkizler taşıyorsanız, ölçülmesi zor olduğundan fundal yükseklik dikkate alınmaz.
Bebeğin nasıl hareket ettiğine dair bir sekme tutmak için tekmeleri saymaya başlayabilirsiniz. Günün bir zamanını seçin ve zamanlayıcıyı on vuruş saymaya ayarlayın. İki saatten fazla sürebilir. Ortalama almak için birkaç gün sayın ve sıklık önemli ölçüde değişirse doktora bildirin.
28. Hafta Gebelikte Doğum Öncesi Ziyaret:
Üçüncü üç aylık dönem bu hafta başlıyor. Şu andan itibaren, Obs / Gyn’inizi iki haftada bir ve haftada 36 haftadan itibaren ziyaret etmelisiniz.
- Laboratuar testleri:HIV ve sifiliz idrar testleri ile kontrol edilir ve Chlamydia ve bel soğukluğu kültür testleri ile kontrol edilir. Glikoz tarama sonuçlarınız yüksek glikoz gösteriyorsa, üç saatlik glikoz tolerans testi yapılır. Vücudunuz gıdaları etkili bir şekilde metabolize edemiyorsa ve diyetinizi değiştirerek kontrol altına alınabilirse, glikoz seviyesi yüksek olacaktır.
- Rh takibi:Eğer ön testler Rh negatif olduğunu ve bebeğiniz Rh pozitif ise, size bir Rhogam (Rh immün globulin) enjeksiyonu yapılacaktır. Bu, vücudunuzun fetal kana saldırabilecek antikorlar geliştirmesini önler. Bebekte Rh için bir sonraki test sadece doğumdan sonra yapılacak. Eğer bebek Rh pozitifse, gelecekteki gebeliklerde komplikasyonları önlemek için başka bir atış elde edersiniz.
- Tdap aşısı:Üçüncü trimesterde Tdap aşısı olacak . Hamilelikten önce bir Tdap çekmiş olsanız bile, bunu tekrarlamanız gerekir. Bebek için tetanoz, difteri ve boğmacaya karşı bir aşıdır.
- Ultrason:Bebeğiniz çok aktif olacaktır – uzuvlarını hareket ettirmek, yüzünü çevirmek ve ışığa tepki olarak gözlerini kırpmak. Her ziyarette bebeğin ağırlığı ve plasental kan akımı kontrol edilir.
Daha İyi Bir 28 Hafta Gebelik İçin İpuçları:
Son buluşma tarihine yaklaşıyorsun, kendine ve bebeğine iyi bakmalısın.
- Bebeğin hareketlerini kontrol edin:Bebeğiniz sizi en çok aktif olduğu haliyle vuruşları ve yumruklarıyla korkutur. Hareketler yavaşlarsa, doktorunuza danışın.
- Cilt bakımı:Karnınız, genişleyen cilde bağlı olarak kaşınabilir. Kaşıntı şiddetliyse, obstetrik kolestazın (nadir karaciğer bozukluğu) bir işareti olabilir ve derhal doktorunuza başvurmalısınız.
- Ayak konforu:Gevşetilmiş bağlantılar nedeniyle değişen ağırlık merkezinden dolayı masalara çarpmaya ve ayaklarınızın üzerine düşmeye duyarlı olabilirsiniz. Rahatsızlığa neden olabilecek topuklu ayakkabı ve ayakkabı giymekten kaçınmalısınız. Düz ayakkabılar giyin ve yürüdüğünüz yere bakın.
- Derslere kaydolun:Öğretim derslerine kaydolmanın zamanı geldi. Emzirme seminerleri, doğum sınıfları ve sizi ve eşinizi ilgilendirebilecek diğer toplantılar hakkında bilgi için doğum hastanenize veya doktorunuza başvurun. Herhangi bir sınıfa gitmeden önce, eğitmenin bir doğum eğitim kurumu tarafından onaylanmış olduğundan emin olun.
- En iyi çocukdoktorunu bulun: Hamilelik sonrası diyet, bebek bakımı, vb. Hakkında sizi bilgilendireceği gibi, bebeğiniz için en iyi doktoru bulmak için en iyi zamandır.
- Emek için hazırlanın:Teslimat yaklaşık üç ay uzakta olsa da, hazırlanmaya başlamalısınız. Kolay bir emek için yapabileceğiniz egzersizler hakkında bir uzmanla konuşun.
- Anın tadını çıkarın:Hamilelik zamanının tadını çıkarın. Düzenli yürüyüş yapın, akşam yemeğine çıkın, bebeğinizle ilgili düşüncelerinizi yazın ve sizi sakinleştiren şeylerin tadını çıkarın.
- Fotoğraf zamanı:Doğum öncesi fotoğraf çekimi, hamileliğinizi sonsuza dek sürdürmek için iyi bir fikir olacaktır.
- Yalnız kalmaktan kaçının: Yalnızkalmak kesinlikle hayır. Eşiniz veya ailenizin etrafta aniden uyuyabildiğiniz, yorgun olabileceğiniz veya doğum öncesi kaygısı yaşayabileceğiniz bir yere sahip olmalısınız.
- Güvenli hava yolculuğu:Bol miktarda su içiniz ve sık sık bacaklarınızı germek için kalkın. Otururken, şiş ve pıhtıları önlemek için ayak bileklerinizi bükün ve esnetin. Her zaman tıbbi kayıtlar ve doktorların irtibatlarını bulundurun.
- Daha uzun süre oturmaktan kaçının:Kan dolaşımını kısıtlayacağından, uzun süre bir pozisyonda kalmayın. Ayrıca çapraz ayaklarla oturmayın. Halihazırda sıkışık olan bacaklarınızın dolaşımını keserek daha acı verici hale getirebilir.
28. Gebelik Haftasında Beslenme:
Sağlıklı bir diyet gebeliğin herhangi bir aşamasında çok önemlidir.
- Sıvı gereksinimi:Genellikle su olmak üzere yaklaşık beş litre sıvı içmeniz gerekir. Bu sizi nemli tutar ve cenin hareketini kolaylaştırır. Aynı zamanda kabızlık, yığınlar ve idrar yolu enfeksiyonları olasılığını azaltır.
- Kalsiyum ve D vitamini:Kalsiyum ve D vitamini bebeğin kemiklerinin, kaslarının ve dişlerinin sağlıklı büyümesi için esastır. Bunları fasulyeler, ıspanak, barbunya fasulyesi, soya, badem, susam ve süt ürünlerinden alabilirsiniz. D vitamini ayrıca güçlendirilmiş süt, yumurta ve balıkta da bulunur. Besin sayınız düşükse doktorunuz takviye verebilir.
- Demir:Demir gereksiniminiz, bebeğin demirin çoğunu emmesi nedeniyle üçüncü trimesterde daha yüksek olacaktır. Diyetinize daha fazla fasulye, ıspanak, soya peyniri, dana eti, tavuk ve zengin mısır gevreği ekleyin.
- Güçlü atıştırmalıklar:Taze ve kuru meyveler, buğulanmış çörekler, salata, soya fasulyesi, sandviçler, çorba erişteleri ve fındık gibi besleyici ve enerji bakımından zengin atıştırmalıkları yiyin.
- Maksimum beslenme:Kahverengi pirinç, buğday tohumu, buğday kepeği, çok tahıl unu ve ekmek gibi daha fazla tam tahıl gıdayı ekleyin. Bununla birlikte, bu yiyeceklerin fazlalığı demir, kalsiyum ve çinko alma yeteneğinizi etkileyebilir. Bu nedenle onları ölçülü olarak almalısın. Yapabilirdiniz:
- Hayati besinleri korumak için düdüklü tencerede yiyecek buharlayın.
- Besinleri tüketebileceğinden aşırı pişirmekten kaçının.
- Taze hazırlanmış yiyecekleri yiyin, yeniden ısıtırken besin içeriklerini azaltabilir.
- Kafein kullanmaktan kaçının:Asitlilik şansını artırdığından kafein alımını azaltın.
Alabileceğiniz Aktiviteler:
Küçük çocuğunuz için bir doktor seçin: Tüm çocuk doktorlarının bir listesini yapın. Kliniklerinin size daha yakın olup olmadığını kontrol edin ve mevcut tesisleri kontrol edin.
Hamile bir arkadaşınız var: Diğer hamile kadınlarla tanışabileceğiniz hamile forumları veya oturumları tercih edebilirsiniz. Hamileliğinizin iniş ve çıkışlarını paylaşabilir ve endişeleri ve sıkıntıları tartışabilirsiniz. Bu sizi sakinleştirmeye yardımcı olur.
Babalar İçin İpuçları:
- Karar verme sürecine bitiş tarihi yaklaşırken dahil edin.
- Karını sev ve onu rahatlat. Endişeli olabilir ve sakinleşmesine yardım etmelisin.
- Hamilelikle ilgili kitapları okuyun, hamilelik videolarını izleyin veya daha önce yaşamış diğer ebeveynlerle konuşun.
- Eşinizle birlikte rahatlama teknikleri uygulayın.
- Merhametli bir ortak ve daha iyi bir tarafınız için paha biçilmez bir yardımcı olmaya çalışın.
28 Hafta Gebelik Kontrol Listesi:
Hafta için birkaç kısa hatırlatma:
- hafta doğum öncesi atama takvimi
- Tekme sayımı yapmaya başla (fetal tekme)
- Doğum öncesi vitaminleri reçete edildiği şekilde almayı unutmayın
- Süre için ağrı kesici seçeneklerini keşfetmeyi deneyin
Sık Sorulan Sorular:
1. 28 hafta kaç aydır?
28 hafta yedi aylık hamilelik veya üçüncü üç aylık dönem başlangıcıdır.
2. Hamilelikte 28. haftadaki bebek makat pozisyonu nedir?
Makat pozisyonu, baş aşağı pozisyondan (normal doğum pozisyonu) farklı olarak, bebeğin kalçaları veya ayakları aşağıdayken olduğu yerdir. Bu sapma, tekrarlanan gebelikler, uterus anormallikleri, fetal malformasyonlar, Hydramnios (aşırı amniyon sıvısı) veya düşük yalancı plasentadan kaynaklanabilir. Doktorlar, makat pozisyonunu düzeltmek için düzeltici jimnastik önermektedir.
3. 28 haftalık hamileyken seks yapmak güvenli midir?
Doktorların çoğu, gebeliğin 28. haftasında bile seks yapmanın oldukça güvenli olduğunu söylemektedir. Hamile annede olumlu duygu ekler. Ancak, göbeğinize baskı yapmamaya veya ağırlık koymamaya dikkat etmelisiniz.
4. Gebeliğin 28. haftasında uçmak güvenli midir?
Gebeliğin 14 ila 28 haftaları arasında uçmak tamamen güvenlidir. İlk trimesterde düşük yapma olasılığı vardır ve toksikoz belirtileri olabilir. Son üç aylık dönemde, erken doğum şansı vardır ve oturmak rahatsız edici olabilir.
Fakat jinekoloğunuza danışmalı ve uçuşa başlamadan önce onayını almalısınız.
5. Gebeliğin 28. haftasında ne kadar ağırlık vermelisiniz?
Yedinci ayda kilo alma hızı hızla artar. Hamile anne adayı her gün 50 gram veya haftada 300 gram almaya çalışmalı. Ne yediğinizi ve fazla yemek tüketip tüketmediğinizi kontrol edin. Hamileliğiniz boyunca ortalama 11 ila 16 kg kazanmanız gerekir.
Kilo kaygılarınızı bir sonraki muayenenizde uygulayıcı ile görüşmelisiniz.
6. Neden kanama hamileliğin 28. haftasında meydana gelir?
Bazen üçüncü trimesterde kanamanız olabilir. Bebeğin yapmadan önce plasentanın çıktığı ve serviksi tıkadığı plasenta previa nedeniyle olabilir. Plasental abrupsiyon, plasentanın doğum öncesi uterustan ayrılmasının bir başka nedenidir. Bu aynı zamanda diğer semptomlarla birlikte ciddi kanamalara neden olabilir.
Gebeliğin 28. haftası diğer haftalar kadar normal olabilir. Sadece kendine iyi bak ve öngörülemeyen işaretleri kontrol et.
28 haftadaki tecrübelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde bizimle paylaşın.