Hamileliğin üçüncü haftası, bebeğinizin gelişimi için çok önemli bir dönemdir, ancak bir hafta sonra geçirdiğiniz zamanları kaçırana kadar hamile olduğunuzu bile bilmiyor olabilirsiniz.
Bu makalede İyiaile.com, hamileliğin üçüncü haftasında içinizde neler olup bittiğini ve bu hassas zamanda kendinize ve bebeğinize nasıl bakabileceğinizi açıklar.
Gebeliğin 3. Haftasında Neler Oluyor?
Üçüncü hafta boyunca, döllenmiş yumurta Fallop tüpünde uterusa doğru ilerleyerek hareket etmeye başlar. Fimbria (Fallop tüpündeki parmak benzeri çıkıntılar) döllenmiş yumurtayı Fallop tüpü ve uterusa doğru süpürmeye yardımcı olur.
Bu arada, döllenmiş yumurta ilk önce iki hücreye ayrılır ve üç gün sonra 16 aynı hücreye ayrılır. Bu hücre bölünmesi, sonunda uterus duvarlarına kendini implante eden blastosist adı verilen sıvı dolu bir hücre yapısından oluşan karmaşık bir top oluşturur. Blastosist ayrıca zigot olarak da bilinir.
Blastosist uterus duvarında oyulur ve gerilemeye başlar, dış katman embriyoya oksijen ve besin sağlayan plasenta oluşturmaya başlar. İç tabaka bebeği oluşturur ve sıvı dolu kısım, hamilelik boyunca bebeği koruyan ve susturan amniyotik keseye dönüşür.
İmplantasyondan sonra, hCG hormonu kana salınır ve beyne başka bir yumurta oluşumunu durdurmak için sinyal gönderir. Hamilelik hormonlarının üretimi östrojen ve progesteron da bu zamanda artar.
Hamile kalmayı ve şu anda hamilelik testi yaptırmayı planlıyorsanız, sonuçlar doğru olmayabilir.
Bu Hafta Olumlu Bir Gebelik Testi Alabilir Misiniz?
HCG hormonu seviyesi bu hafta tespit edilemeyebilir. Evde hamilelik kiti kullanarak hamileliği onaylamak için bir hafta daha beklemeniz gerekecektir. Bununla birlikte, yüksek duyarlılığa sahip hamilelik kitleri, hamileliğin ikinci haftasından itibaren hCG seviyesini tespit ettiğini iddia eder. Bu hafta çizilmiş bir kan örneği bile sadece küçük bir hCG hormonu miktarını tespit edebiliyor.
Bununla birlikte, bu aşamada hamilelik belirtileri aramaya çalışabilirsiniz.
Gebeliğin Üçüncü Haftasında Yaşadığınız Belirtiler Nelerdir?
Döllenmiş yumurta uterus duvarına implante edildiğinde, vücuttaki hormonal seviyeler değişerek fizyolojik değişikliklere neden olur.
- Hafif kramplar:Hormonal seviyelerdeki bir değişiklik kramplara neden olarak implantasyonu gösterir.
- Leke / implantasyon kanaması:Kırmızı veya pembe bir akıntı, zigotun implantasyonunu gösterir.
- Bulantı:Hormonal dalgalanmalar mide bulantısını hissetmenize neden olabilir.
- Yorgunluk:Hormonal dalgalanmalar ve vücudun içinde meydana gelen ekstra çalışmalar sizi yorgun hissettirir.
- İhale göğüsler:Göğüsler daha dolgun ve ağrılı hissedebilir.
- Yiyecek isteksizliği:Bazı yiyecekler için can atmaya başlayabilir veya daha önce beğendiğiniz yiyeceklere karşı bir isteksizlik başlatabilirsiniz.
- Artan koku alma hissi: Koku duyunuz artar ve en hafif koku veya koku bile sizi rahatsız hissetmenize neden olabilir.
- Şişkinlik:Progesteron hormonu, sindirim sistemini rahatlatır ve sindirim sürecini yavaşlatır ve şişkinliğe neden olur.
- Metalik tadı:Hormonal seviyedeki değişiklik bazı kadınların ağzında metalik bir tadı deneyimlemesine neden olabilir. Narenciye suyuna veya ekşi şekere sahip olmak bu garip hissi halletmenize yardımcı olabilir.
- Sık idrara çıkma:Hormonal dalgalanmalar, artan idrar işemesinin nedenidir.
- Vajinal akıntı:Bu hafta boyunca vajinal akıntıda bir artış oldukça yaygındır ve rahim bakteriyel enfeksiyonunun önlenmesine yardımcı olur.
- Bazal vücut ısısı: Sıcaklığı ölçtüğünüzdebilinen bazal vücut ısısında bir artış olacaktır.
Sağlıklı bir yaşam tarzı ile sağlıklı bir hamilelik sağlanabilir ve bunun için doğru alışkanlıkları takip etmeniz gerekir.
3. Hafta Gebelikte İzlenecek İpuçları
Formda kalmak için bu noktaları takip edin:
- Bol su içiniz ve susuz kalın.
- Her gün folik asit ve doğum öncesi vitamin takviyesi alın.
- Tüm önemli vitaminler, mineraller ve proteinler bakımından zengin olan dengeli bir diyet yapın.
- Karnınıza stres yaratabilecek yorucu faaliyetlere maruz kalmayın.
- Günde 30 dakika yüzmek, yürümek ve yoga yapmak gibi egzersizler yapın.
- Sigara içmekten, alkol tüketiminden ve yasa dışı uyuşturucu maddelerden kaçının.
- Halen aldığınız sağlık sorunları veya ilaçlar hakkında doktorunuzu bilgilendirin.
Daha sonra, sağlıklı bir hamilelik için diyetinize dahil etmeniz gereken yiyecek türlerini okuyun.
Üçüncü Haftada Gereken Beslenme
Diyetinize eklemeniz gereken yiyeceklerin listesi:
- Meyveler: Zengin bir vitamin kaynağı olan her türlü taze meyve ve meyve suyunuzun olmasını sağlayın.
- Sebzeler: Diyetinize koyu yeşil sebzeler (zengin bir folik asit kaynağı), fasulye, bezelye, nişastalı sebzeler ve kırmızı ve turuncu sebzeler ekleyin.
- Süt: Beslenmenize zengin bir kalsiyum kaynağı oldukları için süt ve süt ürünleri ekleyin.
- Protein: Yeterli protein alımı için et, yumurta ve bakliyat yapın.
- Omega 3 yağ asidi: Su ürünleri iyi bir omega 3 yağ asidi kaynağıdır.
- Lif: Kahvaltılık tahıllar, yulaf ezmesi, makarna ve lif bakımından zengin kahverengi ekmek de dahil olmak üzere pirinç, buğday, yulaf, arpa veya tahıl ürünleri gibi tam tahılları yiyin.
Hamile kalmayı planlıyorsanız, doktor bazı doğum öncesi vitaminleri ile başlamanızı önerebilir. Önerilen ekler şunlardır:
- Folik asit: Bebeğin spina bifidası gibi doğum kusurlarını önler. Tezgâh üstü folat takviyelerinden, güçlendirilmiş tahıllardan veya ıspanak, marul, hardal yeşillikleri, brokoli, lahana, fasulye ve bezelye gibi sebzelerden alabilirsiniz.
- Demir: Sığır eti, kuzu eti, domuz eti, tavuk, balık gibi yağsız etleri ve ekmek, makarna ve tahıl gevreği gibi demir bakımından zengin tahıl ürünlerini ekleyin. Doğum öncesi vitamin takviyeleri ayrıca gerekli miktarda demir sağlar.
- Kalsiyum: Hamilelikte gerekli olan kalsiyum miktarları için yoğurt ve peynir, susam, soya fasulyesi, yeşil yapraklı sebzeler ve fındık gibi süt ürünleri tüketilmelidir.
Belirli bir yiyecek almak konusunda emin değilseniz doktorunuza danışın.
Üçüncü haftada hamile olup olmadığınızı bilemeseniz de, özellikle gebe kalmaya çalıştıysanız, kendinize iyi bakmanıza yardımcı olur. Yumurtlama takviminizi kullanabilir veya genellikle sizin ve bebeğinizin güvenliği için yukarıda belirtildiği gibi sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmeye çalışabilirsiniz.
Gebeliğin üçüncü haftasında hangi belirtileri fark ettiniz? Deneyimlerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşın.