34 Haftada Kaç Ay Hamile Sizsiniz?

  1. haftada, sekizinci aydasınız, yani hamileliğin üçüncü trimestresindesiniz ve vade tarihinize yaklaşıyorsunuz.

Iyiaile, vücudunuzun nasıl değiştiğini ve bu hafta içinde yaşayacağınız diğer şeylerin yanı sıra bebeğinizin gelişimini de açıklar.

34 Haftada Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Taçtan sağa doğru yaklaşık 12.6in (32cm) ölçmekte ve yaklaşık 5lb (2.25kg) ağırlığındadır.

Bu hafta bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi edinmek için okumaya devam edin.

 

 

34. Hafta Gebelikte Bebek Gelişimi

 

BEBEK ORGANLARI

GELİŞTİRME AŞAMASI

Cilt 

Pembe ve pürüzsüzdür ve verniks adı verilen yağlı bir kaplama ile korunmaktadır .

yüz

Özellikler farklı.

Çiviler

Parmak uçlarına ulaşın.

Uzuvlar

Tamamıyla gelişmiş. Bu kez bebek başladı. Tarama boyunca emme hareketleri görülür.

akciğer

Neredeyse gelişmiştir

gözler

Bebeğin gözleri mavidir ve ışığa maruz kalana kadar kalır ve iris pigmentasyon sürecinden geçer. Birkaç hafta ışığa maruz kaldıktan sonra, renk mavi kalabilir veya farklı bir kalıcı renge dönüşebilir 

Lanugo 

Bebeğin cildini koruyan saçlar neredeyse bitmiş durumda.

üreme organları

Erkek çocuklarda testisler, karın bölgesinden skrotuma inecektir.

Beyin

Hala gelişiyor.

Bebek içinde büyümeye devam ettikçe, belli semptomlar yaşayabilirsiniz.

 

 

34 Haftada Hangi Gebelik Belirtileri Yaşarsınız?

İşte bu hafta karşılaşabileceğiniz bazı belirtiler:

  • Bulanık görme:Hamilelik sırasında yüksek kan şekeri veya yüksek tansiyon durumunda, gözlerin önünde bulanık görme veya lekeler görülebilir. Yüksek tansiyon ayrıca retina dekolmanına da neden olabilir
  • Yorgunluk:Bebeğin ilave ağırlığı, ikizlerde daha da fazla yorulmanıza neden olur.
  • Kabızlık:Progesteron bağırsak kaslarını gevşetir, bu da gıdanın sindirim sisteminde daha uzun süre kalmasına neden olur. Bu, yolu sıkıştırarak normal aktivitesini bozar ve kabızlığa neden olur.
  • Hemoroitler:Bebeğin artan ağırlığı, rektum bölgesi çevresindeki sinirlere baskı yaparak şişmiş damarlara veya hemoroitlere neden olur. Kabızlık aynı zamanda basınca neden olabilir ve damarların şişmesine neden olur.
  • Şişlik veya ödem:Artan kan akışına bağlı olarak dokularda vücut sıvılarının birikmesi, ayak ve ayak bileklerinin şişmesine neden olur. Kilo alımı da şişmiş ayaklara neden olabilir.
  • Karın basıncı:Bebek pelvise düştüğünde alt karnında da bir baskı göreceksiniz.
  • Sık idrara çıkma:Büyütülmüş uterusun mesaneye uyguladığı basınç idrara çıkma dürtüsünü artırır.
  • Uykusuzluk:Bacak krampları ve sık sık idrara çıkma uykunuzu etkileyerek uykusuzluğa neden olur. Yatmadan önce ılık bir banyo ve bir bardak ılık süt daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Bacaklarınızın arasına yastıklar koymak da yardımcı olacaktır.
  • Kolostrum kaçağı:Meme, kolostrum adı verilen birkaç damla sarımsı sıvı salmaya başlar. Bebeğiniz doğumdan hemen sonra içtiği süttür.
  • Sağlıklısaçlar : Hamilelikte saç dökülmesi durur, saçlarınızı hacimli ve parlak gösterir.
  • Nefes darlığı:Göbek büyüdükçe diyafram üzerine baskı uygular ve solunum zorluğuna neden olur.
  • Sırtağrısı : Büyüyen bebek bel ağrısına neden olan alt sırt üzerinde daha fazla baskı yapar. Germek ve yürümek rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, uzun süre bir pozisyonda oturmaktan kaçının.
  • Bacak krampları:Genellikle geceleri kramplarınız olur. Bacaklarınızı uzatmak ve yürümek, rahatsızlığı giderir.
  • Artan vajinal akıntı:Gebeliğin sonraki aşamalarına doğru, serviks ve vajinal duvarlar vajinal akıntıyı uyarma eğilimindedir. Bu, bakterilerin doğum kanalından uterusa geçmesini önlemeye yardımcı olur .
  • Mide ekşimesi:Büyüyen bebeğin karnına uygulanan baskı, mide asitlerini yemek borusuna iter ve mide yanmasına yol açar.
  • Braxton Hicks kasılmaları:Bu hafta, düzenli olmayan kasılmalar deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Eğer kasılmalar düzenliyse, bir saat veya daha uzun bir süre boyunca meydana gelirse ve vajinal kanama veya bel ağrısı eşlik ederse, erken doğum eylemini gösterebilir. Derhal doktorunuzu aradığınızdan emin olun.

Hamilelik ilerlerken vücudunuz da değişmeye devam eder. Bu konuyu burada okuyalım.

34. Hafta Gebelikte Vücuttaki Değişiklikler

Hamileliğin 34. haftasına girerken, vücudunuzda birçok fiziksel ve zihinsel değişiklik olduğunu fark edersiniz.

  1. Bebek yumru daha büyükve bebek pelvis yakınında baş aşağı pozisyon kazanacak.
  2. Meme genişlemiş olurve bitiş tarihi yakınında olarak dolgun. Ayrıca, o bölgedeki cildin gerilmesi nedeniyle bazen kaşıntılı hisseder. Göğüslerinizi desteklemek için daha büyük bir sütyene ihtiyacınız olabilir.
  3. Areolalar ve meme uçları daha koyulaşırve dikleşir.
  4. Streç izlerigöbek büyüdükçe daha belirgin hale gelir. Bu izler cilt altındaki dokuların küçük gözyaşlarından kaynaklanır ve karnı kaşındırır. Bir nemlendirici veya yatıştırıcı bir krem ​​veya bir kalamin losyonu kullanmak biraz rahatlama sağlayabilir. Ayrıca banyo suyunu ılık hale getirmek için yulaf ezmesi de ekleyebilir ve içine daldırın.
  5. Mavi damarlargöğüsleriniz ve uyluklarınız etrafında belirginleşir. Bu bölgelere kan temini arttıkça ortaya çıkarlar.

İkiz hamilelik durumunda, 34 hafta son tarihten sadece üç hafta uzaklıktadır çünkü 37 hafta tam dönem olarak kabul edilir.

Bu haftalarda bebeğiniz aynı zamanda rahim içi doğum için doğru pozisyona ulaşmaya çalışacaktır. Fetal hareket ve bu hafta aldığı pozisyon hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin.

34. Hafta Gebelikte Fetal Hareket Ve Pozisyon

Hareket: Gebeliğin 34. haftasında, karın içindeki yetersiz alan nedeniyle ve bebek bu hafta daha fazla uyuma eğiliminde olduğundan fetal hareketler öncekine göre daha azdır.

Pozisyon: Bu hafta, bebek baş aşağı konumda pelvise doğru hareket eder, bacaklar yukarı katlanır ve çene göğüste sıkışır. Sefalik sunum olarak da adlandırılan doğum için ideal bir pozisyondur.

Ancak bazı durumlarda bebek doğum yapmayı karmaşıklaştıran uygunsuz bir pozisyonda olabilir. Bir kama pozisyonu (ayağın doğum kanalına doğru işaret ettiği) veya enine bir yatma pozisyonu (burada bebeğin yana uzanması) tıbbi müdahaleler gerektirir.

Bu pozisyondaki bebekler, eğitimli pratisyenler tarafından ideal pozisyona getirilmesi için el ile veya forseps veya vakum kullanarak döndürülür. Teknikler başarısız olursa, o zaman bir c-bölüm gerekli hale gelir.

Son tarihe yaklaştığınız için, bu hafta erken doğum eylemi şansınız var. Daha sonra erken emek belirtileri hakkında bilgi edinin.

34 Haftada Çalışma İşaretlerinin Belirlenmesi

Preterm doğum 37. haftadan önce gerçekleşir. Bu haftaki erken doğum belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Bir saat içinde beş veya daha fazla kasılma.
  • Vajinadan su sızıyor ve su kırıldığını gösteriyor
  • İshalli veya ishalli karın krampları, aşırı kasılmalara neden olur
  • Ritmik bir düzende menstrüel kramplara benzer şekilde pelvik kramp
  • Pelvik baskı
  • Sabit veya aralıklı alt sırt ağrısı
  • Pembe bir renk tonu veya kan çizgileri ile vajinal akıntı, akıntıda artış veya tutarlılığında bir değişiklik

Bir sonraki bölümde, bu hafta deneyimlemeniz durumunda, çalışma işaretleri ile nasıl başa çıkılacağı anlatılmaktadır.

34 Hafta İçindeki İşçi İşaretleriyle İlgili İpuçları

İşte işgücü belirtileri varken alabileceğiniz bazı önlemler:

  1. Kasılmalar: Kasılmalarıhissetmeye başlar başlamaz, etrafınızda dolaşın ya da sol tarafınıza uzanın ve güçlenip sıklanmadıklarını görün. Eğer yanlış emek ise, o zaman kasılmalar siz yürümeye başlarken gider. Aksi takdirde, yaşadığınız kasılmaların sayısını not alın ve doktora bildirin. Herhangi bir hamilelik komplikasyonu yoksa doktor size kasılmaları durdurmak için ilaç verebilir.
  2. Su molası:Sürekli bir sulu deşarj yaşarsanız, herhangi bir enfeksiyonu önlemek için iç çamaşırınıza hijyenik ped yerleştirin. Su kırıldığında, hem sizi hem de bebeğinizi etkileyebilecek enfeksiyonlara yatkınsınız. Bu yüzden enfeksiyonları önlemek ve derhal hastaneyi ziyaret etmek için hijyenik ped kullanın.
  3. Kanama:Herhangi bir vajinal kanama olduğunu fark ederseniz, bir ped kullanın ve doğum merkezine gidin. Bu aynı zamanda doktora herhangi bir plasental yırtılmayı kontrol etmesinde yardımcı olacaktır.
  4. Pelvik veya sırt ağrısı: Pelvik veya sırt ağrınızvarsa, o bölgeye hafifçe masaj yapın veya rahatlamak için ılık bir kompres kullanın. Ağrı devam ederse, doktorunuza danışın.

Doktor doğumda olduğunuzu onaylarsa, bebek erken doğacaktır. Bu hafta doğan bebekler, eğer uygun ağırlığa sahipse ve sağlıklı olursa iyi olacaklar. 34 haftada doğan bebeklerin ortalama ağırlığı 2500g civarındadır ve hayatta kalma oranları% 95 kadar yüksek olabilir.

 

Bununla birlikte, erken doğmuş bebeklerin iyi nefes almaları ve iyi beslenmeleri için ekstra bir bakıma ihtiyaçları olacaktır. Bebeğin, hastanede uzun süre kalmak isteyen birkaç gün yakından izlenmesi gerekecektir.

Yukarıdaki işaretlere ek olarak, doktoru birkaç şart altında görmek zorundasınız.

Doktor Ne Zaman Aranır

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu arayın:

  • Bebeğinizin hareket düzeninde gözle görülür bir değişiklik var veya hareketler azaldı.
  • Ani kilo alımı, el ve yüz şişmesi, bulanık görme, inatçı baş ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi ve karın ağrısı yaşarsınız.
  • İdrarın rengi koyu sarımsı veya turuncu olup, kokulu veya kokusuzdur ve eşine karın veya bel ağrısı eşlik eder.
  • UTI’yi gösterebilecek bir yanma hissine veya vajinal kaşıntıya sahipsiniz.
  • Bulanık görme, yorgunluk ve baş dönmesi ile birlikte ağızda aşırı susamış ve kuruluk hissedersiniz.
  • Bacakta ağrı olan ve olmayan tek taraflı şişlik fark edersiniz.

Herhangi bir emek veya diğer nadir görülen değişiklik belirtiniz yoksa, teslimatınızın sorunsuz bir şekilde devam ettiği anlamına gelir. Bu durumda, gerektiğinde rutin bir OB / GYN ziyareti zamanlayabilirsiniz.

OB / GYN ziyaretiniz sırasında bu hafta ne olacağını bilmek için okumaya devam edin.

 

OB / GYN Ziyareti: 34 Haftada Gebelik Testleri

Tansiyon ve kilo kontrolü gibi rutin kontrollere ek olarak, hamileliğin 34. haftasında aşağıdaki testler yapılır.

Ultrason: 34. haftadaki ultrason, düşük yalancı plasenta gibi komplikasyonların kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca bebeğin pozisyonunu ve sağlığını değerlendirmeye yardımcı olur.

Stressiz test: 33 ve 34. haftalar arasında veya bazen 28. haftada gerçekleştirilir. Hipertansiyon ve gebelik diyabeti olup olmadığını kontrol etmek ve bebeğin doğru gelişiminden emin olmak için yapılır. Test, bebeğin gebelik yaşı için çok küçük görünmesi, doğum kusurları teşhisi konması veya daha az aktif olması halinde de önerilir .

Rh tipi testi: Rh tipinizi belirleyen bir kan testi genellikle hamileliğin erken döneminde yapılır. Eğer Rh tipiniz negatifse ve bebeğiniz Rh pozitifse, bebeğinizin sağlığı risk altında olabilir. Ancak bebeğin kan grubu doğumuna kadar bilinemediğinden, sağlık risklerini en aza indirmek için 26-28 hafta ve 34-36 hafta boyunca size bir Anti-D enjeksiyonu uygulanacaktır. Bu enjeksiyon Rh pozitif kanla bağışıklık geliştirmenize yardımcı olur.

Doğumdan sonra, göbek kordonundan alınan kan bebeğin Rh tipini belirlemek için test edilir. Bebeğiniz Rh pozitifse ve Rh negatifseniz, size bir kez daha Anti-D verilecektir.

Grup B strep testi: Bu hafta boyunca Streptococcus B grubu enfeksiyonunu kontrol etmek için vajinal swabın tarama testi yapılır. Eğer GBS teşhisi konulursa, emeğiniz başladığında antibiyotik verilecektir. Bu bebek için herhangi bir riski azaltır.

Vücudunuz içinizdeki ufak hayatı beslemek için çok çalıştığından, doğru beslenmeye devam etmeniz gerekir. Daha sonra, 34. haftada izleyeceğiniz bazı beslenme ve sağlık ipuçları veriyoruz.

Biliyor Musun?

Fetusa plasental kan akışı hamilelik boyunca artar ve terimde 600-700 ml / dak civarındadır.

 

Bebeklerin yaklaşık% 80’i, 38 ila 42 haftalık hamilelik ve% 5’i gerçek doğum tarihinde doğmaktadır .

Plasental kan damarları, tam millerde 320 kilometreye kadar büyüyebilir.

Annenin ve bebeğin kanı asla karışmaz.

34 Haftada Beslenme Ve Sağlıklı Yaşam

Beslenme:

İşte 34. hamilelik haftasında sahip olmaya devam edebileceğiniz yiyeceklerin listesi.

  • Vitamin ve lif bakımından zengin olan muz, elma, mango, ıspanak, brokoli gibi meyveler ve sebzeler.
  • Süt, peynir ve kalsiyum için yoğurt gibi süt ürünleri .
  • Bütün öğünler, ekmek, makarna ve patates dahil olmak üzere karbonhidrat bakımından zenginBunlar iyi bir enerji kaynağıdır. Kahvaltı gevrekleri ve tam tahıllı yiyecekleri yemek kabızlığı önleyebilir.
  • Tavuk, balık ve yumurta gibi protein bakımından zengin yiyecekler. Protein vücut dokularının oluşturulmasında yardımcı olur.
  • Diyete yeşil yapraklı sebzeler, kahverengi pirinç, müstahkem ekmek ve mısır gevrekleri dahil. Bunlar iyi bir folik asit kaynağıdır.
  • D vitamini yumurta ve yağlı balık tüketilerek elde edilebilir. Bu dönemde D vitamini içeren bir vitamin takviyesi önerilir.
  • Yemek yerken çay veya kahve içmekten kaçının, çünkü demir emilimini zorlaştırır.
  • Bu hafta abur cuburdan uzak durun.
  • Sağlık:Sağlıklı bir diyetin yanı sıra, enerji seviyenizi koruyabilen ve kaslarınızı gevşeten fiziksel aktivitelere katılmanız gerekir. İşte 34. gebelik haftasında yapabileceğiniz bazı fiziksel aktiviteler:
  • Kegel egzersizleri, pelvik taban kaslarını güçlendiren en iyi egzersizlerden biridir. Ayrıca vajinal doğum sırasında laserasyon oranını azaltmaya yardımcı olur.
  • Pelvik tilt, karın kaslarının esnekliğini arttırmada yardımcı olur ve sırt ağrısını hafifletir.
  • Terzi oturmauyluk ve sırt kaslarını güçlendirmeye ve alt gövdeye kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. ‘Bacaklı otururken oturmak’ egzersizi olarak da adlandırılır, aşağıdaki adımları içerir
  • Zemine, arkaya yaslanıp ayak tabanlarınızla birlikte oturun.
  • Uyluk ve kalça kaslarınızda hafif bir gerginlik hissedene kadar gövdenizizi hafifçe öne doğru eğin.
  • 5’e kadar sayın ve yavaşça orijinal konumuna geri gidin.

Bu egzersizlerin yanı sıra eklem ve kaslarınızı güçlendirmek, doğum ve doğum için hazırlamak için doğum öncesi yoga, yürüyüş ve yüzme egzersizlerine gidebilirsiniz.

Bu hafta nasıl rahat kalacağınızla ilgili daha fazla ipucu için okumaya devam edin.

Sağlıklı 34. Hafta Gebelik İçin İpuçları

  • Yalan pozisyonda iken, sarsıntılı hareketlerden kaçınmak için yavaşça kalkın. Ani hareketler kan basıncınızı düşürebilir ve başınızı döndürebilir.
  • Bacak krampları, hemoroitler ve sırt ağrısını hafifletmek için ılık bir banyo.
  • Mide yanmasını önlemek için, gazlı içeceklerden, baharatlı ve turunçgillerden uzak durun.
  • Yatmadan önce en az bir saat su içmeyin veya gece idrara çıkma dürtüsünü azaltmak ve sağlıklı bir şekilde uyumak için dürtün.
  • Bebeğin hareketlerini takip edin ve bebeğinizin belli bir sürede kaç kez attığını sayın. Bebek hareketlerinin düzenini anlamanıza yardımcı olur ve küçük bebeğinizin doğru bir şekilde büyümesini sağlar.
  • Bol ve rahat kıyafetler giyin.
  • Planlanmış randevularda doktorunuzu ziyaret edin.
  • Doğum ve bebek bakımı derslerine katılın.
  • Hamile kadınlarla ilgilenme deneyimi olan profesyonel bir masöz ile randevu alın. Bir masaj, sırt ağrılarınızı ve vücut ağrılarınızı rahatlatabilir.
  • Kordon kanı bankacılığı hakkında bilgi almaya başlayın. Eğer ilgileniyorsanız, o zaman iyi bir sağlık merkezine başvurun.
  • Doğum ve sağlık ocağı tarafından sunulan ağrı kesici seçenekleri hakkında bilgi edinin.
  • Bebek isimleri aramaya başlayın.
  • Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınızla zaman geçirin. Kendinizi olumlu bir ortamda tutun.
  • Daha büyük bir çocuğunuz varsa, çocuk bakımı için düzenleyin. Çocuğunuzla ilgilenmekte çok yardımcı olabilirler.
  • Bebeğinizi emzirme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Eşiniz aynı zamanda hayatı sizin için kolaylaştırmak için yardım eli verebilir.

Baba Adayı İçin İpuçları

İşte partnerinizin nasıl yardımcı olabileceği.

  • İyi bir çocuk doktoru arayın.
  • Doğum öncesi ziyaretlerinde ev işleri konusunda size yardımcı olun ve yanınızda olun.
  • Hastane çantasını gerekli tüm eşyalarla paketleyin ve sizi hastaneye götürmeye hazır olun.
  • Yürüyüşlerde ve hamilelik derslerinde size eşlik edin.

Endişe, bu hafta eve kadar uzayacağınız için yüksektir. Kendinizi mutlu tutun, dinlenin ve yaşayabileceğiniz fiziksel sorunları dikkatlice izleyin. Önlemlerin alınması ve sağlıklı rejimlerin izlenmesi, hamileliğinizi daha iyi hale getirir. Sadece birkaç hafta daha ve küçük sevgiliniz gerçek dünyada sizinle birlikte olacak.

Paylaşacak herhangi bir deneyiminiz var mı? Yorumlar bölümünde bize onlardan bahsedin.