40 hafta neredeyse hamileliğin sonu. Dokuz ayı tamamladınız ve en kısa sürede teslimat için hazırsınız. Aslında, çoğu hamile kadın bu hafta 40 haftadan önce doğum yaptıkları için bile ulaşamıyor. Ancak bazı durumlarda, 40. hafta herhangi bir özel emek belirtisi olmadan geçebilir.

İyiaile.com, 40. haftada gebeliğin belirtilerini, bebeğinizde ve vücudunuzda meydana gelen değişiklikleri ve durumla başa çıkmanın yollarını açıklar.

40 Haftada Gebelik Belirtileri Nelerdir?

Hamileliğin 40. haftasında, aşağıdaki belirtilere sahip olabilirsiniz

  1. Pelvik ağrı ve rahatsızlık:Bebek daha da azalır, pelvise daha fazla baskı uygular ve böylece ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Dahası, bebeğin rahim içindeki baş hareketleri pelvik bölgede size keskin bir ağrı verecektir.

  2. Aydınlatma:Bebek aşağı doğru hareket ederken kaburgalarınızdaki basınç serbest kalır. Bu, daha kolay nefes almanıza yardımcı olur ve mide ekşimesini azaltır.

  3. Braxton Hicks:Sahte kasılmalar daha sık hale gelir ve siz onları gerçek emek olmakla suçlayabilirsiniz. Düzenli olarak Braxton Hicks kasılmaları oluyorsa, doktorunuz servikal dilatasyonu belirlemek için vajinal muayene yapabilir. Bu da, kasılmaların gerçek mi yanlış mı olduğunu bilmenize yardımcı olur. Doktor sizden yanlış veya doğru olup olmadığını bilmek için kasılmalar arasındaki zaman aralığını takip etmenizi isteyebilir.

  4. Vajinal akıntı:Bebek doğum kanalına doğru iterken vajinanızdan kalın bir mukus tıkacı boşalır. Bu vajinal akıntı beyaz olabilir ve hafifçe pembemsi görünen kanla berraklaşabilir veya renklenebilir.

  5. Ağrılı bacak krampları:Özellikle geceleri bunları yaşayabilirsiniz. Acıyı hafifletmek için, ayak bileğinizi ve ayak parmaklarınızı hafifçe geriye doğru bükebilirsiniz.

  6. Sırt ağrıları:Bebeğin kafasının pelvise daha fazla uyguladığı baskı ve postüral değişiklikleriniz sırt ağrısına yol açabilir.

  7. Uykusuzluk:Rahatsızlıklar zirvede olacak ve uykusuzluktan dolayı kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Rahatlatıcı bir baş masajı yaptırmak, iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir. Hormonal seviyelerdeki artış ve ekstra ağırlık, kendinizi yorgun hissetmenizi sağlar.

  8. Düşük kan basıncı:Hormonal değişiklikler hamilelik sırasında kan damarlarının genişlemesine neden olur. Büyüyen rahim tarafından bu genişletilmiş kan damarları üzerine uygulanan basınç, kan akışını, vücudun alt kısmından kan akışına indirgeyerek kan basıncında bir düşüşe neden olur.

  9. Varisli damarlar ve hemoroitler:Kalbe giden kan akışındaki kısıtlama, kanın bacak damarlarında ve rektumda toplanmasına neden olarak variköz damarlara ve hemoroitlere neden olabilir.

  10. Fetal aktivitede yavaşlama:Bebek tam vadeye ulaştığında, serbestçe hareket edebilmesi için yeterli alan kalmaz, böylece hareketleri azaltır.

  11. Sık idrara çıkma:Büyümüş rahim mesaneye baskı uygular, böylece sık sık işersin. Ayrıca, kandaki bir artış böbreklere ve rahat idrar yolu kaslarına (progesteron seviyesindeki artış nedeniyle) sık sık idrara çıkma ile sonuçlanır.

  12. Şişlik:Ellerin, yüzün ve ayakların şiddetli şişmesi, 40. haftaya kadar görülen yaygın bir semptomdur. Artan östrojen seviyesi suyun tutulmasına neden olur. Şişliği önlemek için ayaklarınızı bir tahta üzerinde yukarı doğru tutun. Rahatsızlığı gidermek için ayak bileklerini saat yönünde ve saat yönünün tersine çevirin. Ayak parmaklarınızı yukarı ve aşağı doğru gerin.

  13. Sıcak yanıp sönme:Son tarihinize kadar fark edebileceğiniz en yaygın semptomdur. Nefes alabilen kıyafetler giymek ve kendinizi nemli tutmak, serin kalmanıza yardımcı olacaktır.

  14. Erken doğum belirtileri:Muhtemelen bu hafta işgücü kasılmaları ve su kesintisi olması muhtemeldir. Bu durumda, doktorunuzu arayın veya hastaneyi ziyaret edin.

Acılara ve rahatsızlıklara ek olarak, bu hafta vücudunuzda bazı değişikliklere şahit oluyorsunuz.

Biliyor Musun?

  • Bebeklerin sadece% 5’i doğum tarihlerinde doğar.
  • Plasenta süt üretimi için hormonları tetikler.
  • Zamanında doğan bebekler, sıcaklıklarını daha iyi düzenleyebilir, daha erken doğan bebeklere kıyasla etkin bir şekilde emebilir ve yutabilir.
  • İlk emek 14 ila 17 saat, sonrakiler 6 ila 8 saat sürer.
  • Bebeğinizin pozisyonu ve doğum uzunluğu orantılıdır.

40. Haftadaki Vücudunuzdaki Değişiklikler

40 haftada fark edebileceğiniz fiziksel ve duygusal değişikliklerden bazıları:

  • Büyümüş göbek:Göbek deliğinin dışarı çıkmasıyla göbek çok büyük olacaktır. Bu büyük göbekle hamile bir anne yürümek ve diğer düzenli aktiviteleri yapmakta zorlanır.
  • Çatlak işaretleri:Çatlak işaretleri bu dönemde daha belirgin hale gelir. Bir nemlendirici krem ​​uygulamak kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • İç içe geçmiş içgüdü:Kolostrum (memelerin ürettiği ilk süt, genellikle sarı) meme uçlarından sızmaya başlar.
  • Serviks dilatasyonu: Serviksgebeliğin sonraki aşamasına doğru genişlemeye başlar. 10 cm’ye yayılırsa, bebeğin yolda olduğunu gösterir
  • Duygusal değişiklikler:Doğum ve ebeveynlikle başa çıkma konusunda endişe duyduğunuz için endişe ve sabırsızlıktan geçebilirsiniz. Hormonal değişiklikler nedeniyle, ruh hali değişimleri de yaşayabilirsiniz.

Fiziksel değişimler çoğunlukla vücudunuz doğum için hazırlandığı ve bebeğinizin büyüdüğü için meydana gelir.

Bebeğiniz 40 Haftada Ne Kadar Büyük?

40 haftada bebeğiniz tam döneme ulaşır ve bir karpuzun büyüklüğüne sahiptir. Bebek baştan ayağa 20.2 inç (51. cm) ölçer ve yaklaşık 7.4 pound (3.3kg) ağırlığındadır .

Bebeğin 40 Haftada Gelişimi

Bebeğinizin vücudunun çeşitli bölümlerinin gelişimsel durumunu görelim

BEBEK ORGANLARI

GELİŞME

Saç

Kalınlaşır ve kalınlaşır

Çiviler

Daha uzun büyümek

akciğer

Olgun

Lanugo (ince vücut kılı)

yok olur

Kafatası

Bebekler kafatasında fontaneller (iki yumuşak nokta) geliştirir. Bebek doğum kanalından çıkarken kafatası kemiklerinin birbiri üzerine kaymasına yardımcı olur.

Sindirim sistemi

Bebeğin bağırsaklarında mekonyum denilen yeşil renkli yapışkan bir madde bulunur. Doğumdan sonra bebeğin ilk dışkı maddesini oluşturur.

Beceriler ve refleksler

Bu zamana kadar bebek, cevap vermelerine ve tepki göstermelerine yardımcı olan 70 doğal beceri ve refleks geliştirir

Ciltte koruyucu tabaka

Bebeğin vücudu vernix caseosa adı verilen kremsi kaplama ile kaplanmıştır.

Vücudunuzdaki ve bebeğinizdeki değişiklikler doktora yaptığınız düzenli ziyaretlerde yakından takip edilir.

OB / GYN Ziyaretiniz:

Düzenli muayenelere ek olarak, son doğum öncesi ziyaretinizde aşağıdaki testler yapılabilir:

  • Fiziksel test , servikal dilatasyonun (olgunlaşma olarak da bilinir), inceltilmesinin ve yumuşatılmasının belirlenmesi için bir pelvik muayeneiçerir . Doktorun beklenen çalışma süresini tespit etmesine yardımcı olur.
  • Amniyon sıvısınınhacmini ölçmek için amniyotik sıvı indeksi (AFI) kontrol edilecektir. Normal AFI değeri 5-25 cm arasında değişmektedir ve üçüncü trimester için AFI değeri yaklaşık 7 cm’dir.
  • Stressiz test (NST)fetal kalp atım hızını ve hareketlerini ölçer
  • NST sonuçları normal olmadığında kontraksiyon stres testiyapılır. Kasılmalar sırasında fetal kalp atışı cevabını belirlemede yardımcı olur.
  • Biyofiziksel profil testi(BPP), bir ultrason kullanan bir tür NST’dir. Bebeğin hareketlerini, nefes alma düzenini, amniyon sıvısının seviyesini ve vücut tonunu algılar. Bu test, NST tatmin edici sonuçlar üretmediğinde gerçekleştirilir.

Not: NST, CST ve BPP hamilelik sırasında herhangi bir zamanda yapılabilir. Sağlık problemleriniz varsa veya hamileliğiniz gecikmişse (40 haftadan daha uzun) yapılır.

Son doğum öncesi ziyaretiniz sırasında doktorunuz, hamileliğinizin fazla çalışma nedeniyle azaltılması olasılığını da tartışacaktır. C-bölümü En önemlisi, OB / GYN’iniz, doğum belirtilerine bakmanızı önerecektir.

40. Haftada İşgücü Belirtileri

Bu işaretlere dikkat edin ve doktorunuza uygun şekilde başvurun

Kasılmalar zamanla sık ve güçlenir.

  • Açık kahverengi veya pembemsi mukus akıntısı (kanlı şov olarak da bilinir)
  • Dönem benzeri karın krampları
  • Alt sırtta boğucu veya mat ağrı
  • İshal
  • Amniyotik kese rüptürü – emek yakınsa sık sık kasılmalar yaşayabilirsiniz. Su sızıntısı

Sızan suyun renksiz, kokusuz olması ve yavaşça fışkırması veya sızması durumunda, amniyotik kesenin yırtıldığını gösterir. Bu, emeğinizin yakında başlayacağı anlamına gelir.

Su Kırıldıktan Sonra Ne Olur?

Kadınların çoğu, emeğin başlamasından önce su molası veriyor. Bununla birlikte, bazıları kasılmalar başladıktan sonra alabilir.

Amniyotik kesenin yırtılması bebeğinizi çeşitli enfeksiyonlara maruz bırakır. Bakteriler vajinadan uterusa geçebilir ve hem annenin hem de bebeğin enfeksiyonuna neden olabilir. Enfeksiyonları önlemek için, sizi kuru ve temiz tutacak hijyenik ped kullanın. Hastanenize başvurun ve doktora görünün.

Doktor Ne Zaman Aramalı

Aşağıdaki durumlarda doktoru aramalısınız:

  • Fetal hareketin azaldığını fark et (daha az vuruş sayısı)
  • İdrardan geçerken ağrınız olması, bu idrar enfeksiyonunu gösterebilir
  • Sürekli karın ağrısını yaşayın
  • Parlak kırmızı vajinal kanama var
  • Ateş ve titreme var
  • Su kesildikten sonra bile kasılma olmaz
  • Amniyon kesesi yırtıldığında sarımsı veya yeşilimsi bir sıvı sızıntısı

Not: Amniyon sıvısı kahverengi veya yeşil görünüyorsa, derhal doktorunuza bildirin. Bebeğiniz kese içinde mekonyum geçtiğinde meydana gelir ve bebeğinizin stresli olduğunu ve mümkün olan en kısa sürede doğumunun yapılması gerektiğini gösterir.

Hastaneye ulaştıktan sonra doktor kasılmaların başlamasını bekleyebilir. Eğer kasılma kendiliğinden başlamazsa, doktor doğum eylemine neden olabilir. Bazı kadınlarda, amniyotik kese, aktif doğum eylemine girene kadar yırtılmaz.

40 Hafta Gebelikte Emek

Doğum eylemine girdiğinizde, serviks tamamen açılana kadar ağrı şiddetli ve güçlenir. Ayrıca kramplarınız da olabilir. Ağrı dayanılmaz hale geldiğinde doktorunuz epidural anesteziye ihtiyacınız olup olmadığını kontrol edecektir.

Ortalama emek süresi altı saattir

Bazı durumlarda doğum doğal olarak başlar, ancak bazı durumlarda doktor bunu başlatabilir.

40 Hafta Gebelikte Çalışanların Teşvik Edilmesi

Doğum indüksiyonu, doğum sürecine tıbbi müdahale yoluyla başlanmasına yardımcı olur. Emek, aşağıdaki durumlarda indüklenir

  • Su molasınız var ve kasılmalar erteleniyor. Doğum eyleminin başlatılması size ve bebeğe enfeksiyonları önlemede yardımcı olacaktır.
  • Tam zamanlı olarak yüksek tansiyonunuz var.
  • Hamileliğin uzatılması sizin veya bebeğiniz için risk oluşturur.
  • Amniyotik sıvı yetersiz.

Son ödeme tarihini çoktan geçtin. Ancak, 40 haftada birkaç gün daha beklemeniz önerilir.

Emek nasıl teşvik edilir?

Emek, aşağıdaki gibi geleneksel yöntemlerle uyarılabilir:

  • Cinsel ilişki
  • Meme stimülasyonu
  • Yürüme
  • Hint yağı tüketimi (az miktarda)
  • Akupunktur

Bununla birlikte, etkinliklerini kanıtlamak için çok az bilimsel kanıt vardır

Doğum eylemini indüklemeye yönelik tıbbi teknikler arasında:

  • Membran sıyırma veya süpürme
  • Oral veya vajinal ilaç tedavisi
  • IV ile uygulanan oksitosin
  • Amniyotik kesenin yırtılması

İşe alma zorunluluğunu kabul etmeden önce doktorunuzla faydaları ve riskleri hakkında konuşun.

Bebeğiniz baş aşağı doğru pozisyonda ise doğum pürüzsüz olacaktır. Ancak, bebek bir makat pozisyonunda ise, normal bir doğum problem olabilir.

Bebek Makat Pozisyonunda Ise?

Doğum eylemine girdiğiniz zaman, bebek vajinadan kolay geçişi için başı aşağı doğru pelvise doğru hareket eder. Ancak bebeğin kalçaları veya bacakları aşağıdaysa, kama sunumu adı verilir.

Bu durum bazı ikiz gebeliklerde, yeterli amniyotik sıvının yokluğunda, uterus fibroidlerinin varlığında ve ayrıca bebekteki fiziksel anormallikler nedeniyle ortaya çıkmaktadır

Makat sunumunda, OB / GYN’niz maketi onaylamak için bir pelvik muayene veya ultrason taraması yapacak. Onaylandıktan sonra, doktorun bebeğin pozisyonunu manuel olarak değiştireceği bir C-kesiti veya harici sefalik versiyon (ECV) önerebilirler.

ECV yöntemi bebeğin baş aşağı pozisyonda kalmasına yardımcı olur. Ancak, 40. haftada bebeğin içine girmesi için yer olmadığı için bu yöntem doktorlar tarafından teşvik edilmemektedir.

Makat pozisyonu kesinlikle endişe düzeyinizi artıracaktır ve endişe tam olarak emek sırasında sahip olmamanız gereken şeydir. Bu nedenle, hamileliğinizin bu döneminde soğukkanlılığınızı korumanın yollarını uygular.

Emekle Başa Çıkmanıza Yardımcı Olacak İpuçları

Bir makat pozisyonu veya baş aşağı olsun, durumun gerilmeden nasıl karşı karşıya olduğunu bilmeniz gerekir. İşte izleyebileceğiniz bazı ipuçları:

  1. Sakin olun:Yardım yolda, meşgul olmanın yollarını bulun. Hastanede kalmanız için gereken giysileri ve diğer şeyleri paketlemekle meşgul olun. Emek başlangıcını beklerken sakin olun. Doğum sırasında size yardımcı olacak nefes egzersizlerini pratik yapabilirsiniz.
  2. Hafif egzersizler yapın:Kendinizi aktif tutmak için hafif egzersizlere katılın. Bu aynı zamanda emeği teşvik etmede yardımcı olacaktır. Ancak bunu sadece bir profesyonel varlığında ve doktorunuzun izniyle yapabilirsiniz.
  3. İyi uykular:İşe başlamadan önce biraz kestirmeye çalış. Aktif kalmanıza ve bebeğinizi tüm enerjinizle itmenize yardımcı olur.
  4. Eşinizle zaman geçirin:Eşinizle konuşun. Ondan sırtınıza masaj yapmasını isteyin ya da sadece acıdan ve endişeden uzaklaşmak için konuşmaya devam edin. Onun varlığı güvenini artıracak.

Sadece varlık değil, baba adayı da olaya katılabileceği tüm katkılarla etkinliğe katılmalıdır.

Babalar İçin Be İpuçları

Babalar, size kendi korku ve endişe anlarınız olacağını söyleyelim. Öyleyse, duygularınızı kolaylaştırmak için izleyebileceğiniz bazı ipuçları:

Eşyalarınızı bilin: Eşinizin neler yaşadığını anlayın. Doktorunuz tarafından verilen talimatları not edin. Kendinizi D günü için hazırlayın, böylece eşinizin suları kesildiğinde dehşete düşmek yerine akıllıca davranabilirsiniz.

  1. Ne istediğini anlayın:Eşiniz çalışmaya başladıktan sonra, tercih ettiği teslimat yöntemini anlamaya çalışın – uyarılmak, bir bölüm seçmek veya doğal yol almak ister.
  2. Ödevlerinizi hastanelerde yapın:Bulunduğunuz yerdeki çeşitli hastaneler hakkında bilgi. Sundukları tesisleri, hastane politikalarını ve takip kayıtlarını tartın. Bu, zamanı geldiğinde tercih ettiğiniz hastane ile iletişim kurmanızı kolaylaştıracaktır.
  3. Ne zaman ne zaman görev alacağınızı bilin:Çalışırken, eşiniz doğru kararı veremeyebilir. Ne olduğunu ve ne yapması gerektiğini anlayamıyorsa, elini tut ve durumu sabırla açıkla.

Eşinizin doğum yapmasına yardım ederken, ikiniz de sevimli küçük bir bebeğe ebeveyn olmanızın çok uzun olmadığını fark edeceksiniz.

Bebek Doğduktan Sonra Hemen Ne Olur?

Bu bilgi sizi bebeğinizin doğumundan sonra gerçekleşecek bir dizi olaya hazırlayacaktır.

Bebeklerde:

  • Bebek dışarıda kaldıktan sonra, tıbbi etkisi nedeniyle yüksek sesle ağlayabilir veya bilinçsiz kalabilir.

  • Göbek kordonu kesilir ve sıkıştırılır.

  • Doktor, bebeğin ağzını ve boğazını emmek için herhangi bir sıvı izini gidermek için bir aspiratör kullanır. Yenidoğan, kuru bir şekilde silinir ve sıcaklık sağlamak için bir örtü ile örtülür. Göbek kordonundan alınan kan örneği, bebeğinizin kan grubunu ve diğer birçok faktörü tanımlamak için test edilecektir.

  • Bebeğe gerekli aşılar yapılır. Bebeğinize fiziksel ve sağlık durumlarına göre Apgar puanı verilir. Doktor kalp atışını, kas tonusunu, uyaranlara yanıtı, nefes alma hızını ve derinin rengini kontrol edecektir.

Annelerde:

  • Doktor önce fazla kanamayı durdurmaya çalışacaktır.

  • Rahim içinde hiçbir parça kalmadığından emin olmak için plasentayı kontrol edecektir, çünkü kanamaya veya enfeksiyonlara neden olabilir.

  • Varsa, iç ve dış dikişler kendiliğinden iyileşmeye bırakılır.

Sık Sorulan Sorular

1. 40 haftada rahatsız edici boşalma olursa ne olur?

Serviks açıldığında, bir miktar kan ile kalın bir mukus tıkacı boşalır. Bu, emeğinizin daha yakın olduğunu gösterir. Bununla birlikte, akıntıda kötü bir koku varsa, o zaman içeride bebeğinizi etkileyebilecek vajinal bir enfeksiyon belirtisi olabilir. Böyle bir durumda doktoru bilgilendirin.

2. Doğum sonrası hamilelik nedir?

Hamilelik 42 haftadan fazla sürerse, hamilelik sonrası olarak adlandırılır. Ölü doğum, büyük bebek ve fetal mortalite komplikasyonlarını arttırır. Bu gibi durumlarda, enfeksiyon ve doğum sonu kanama risklerinden. kaçınmak için genellikle vajinal doğum sırasında bir C kesiti önerilir .

Doğum sonrası hamilelik çok yaygın değildir ve hamileliklerin yaklaşık% 10’unda görülür. Çalışmanız 41 hafta başlamazsa, doktor kasılmaları başlatmak için membran sıyırma yöntemini deneyebilir. Bu işe yaramazsa, bebeğiniz ultrason taraması ile yakından izlenecektir. Bu durumda, işgücünü teşvik etmek için ilaçlar uygulanacaktır. 40. hafta ve bir sonraki hafta, gebeliğinizin en önemli zamanlarıdır;