Artık beş haftalık hamileyseniz ve hamileliğinizin ikinci ayının başındasınız.

Bebeğinizin küçük kalbi oluşmaya başladığında bunun olduğunu biliyor muydunuz? İkinci ay, çoğu kadının hamile olduklarını bildiği zamandır. Bu hamilelik haftasında başka neler olacağını bilmek mi merak ediyorsunuz?

Beş haftadaki bebeğinizin gelişimi, yaşayabileceğiniz semptomlar ve bu aşamada hatırlamanız gereken ipuçları hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu İyiaile.com yayınını okuyun.

Bebek Gelişimi

Beşinci haftada, küçük olan oldukça hızlı bir şekilde gelişmeye başlar. Bu, ana yapılar oluşmaya başladığında embriyonik dönemi de işaretler.

  1. Beden:Bebeğiniz, hamileliğin beş haftasında, sadece bir inç’in 4 / 4’ünden daha az olan bir tane büyüklüğündedir. Küçük ama görünür ve bir kurbağa direğine benziyor.
  2. Kalp:Dolaşım sistemi gelişir ve atılan temel bir kalp oluşur. Ayrıca, kalp atışı tıbbi değerlendirme sırasında tespit edilebilir. Fetal kalp hızı başlangıçta daha yavaş olabilir, ancak haftalar geçtikçe gelişir.
  3. Beyin:Nöral tüp oluşmaya başlar. Daha sonra omuriliği, beyni ve diğer büyük sinirleri oluşturur.
  4. Diğerleri:Bebeğinizin beş haftada geliştirdiği veya geliştirdiği bazı özellikler.
  • Karaciğer kan hücreleri üretir; kan hücresi oluşumu ilk kez gerçekleşir
  • Böbrekler bile hamileliğin beşinci haftasında oluşur
  • Küçük ve perdeli parmaklar oluşturulmuştur
  • Yüz sürüngen bir görünüme sahiptir
  • Bu aşamada gözler ve uzuvlar da oluşmaya başlar.
  • Plasenta bebeğe beslenme sağlamak için oluşturulmuştur.
  • Gastrointestinal sistem ve kan damarları gelişir

Bir sonraki bölümde, gebeliğin beşinci haftasında karşılaşabileceğiniz belirti ve semptomları listeleyeceğiz.

Beş Hafta Gebelikte Belirtiler

Bu, hamilelik hormonlarının dorukta olduğu ve hamileliğinizin doğrulandığı haftadır. Hamileliğin beşinci haftasında, vücudunuz erken hamilelik belirtilerini göstermeye başlar.

  1. Yorgunluk:Hamileliğin beşinci haftasında, vücudunuz hamileliği korumak için gerekli olan yüksek miktarda progesteron ürettiğinden yorgun hissedebilirsiniz. Ayrıca, vücudunuz bebek için daha fazla kan üretmek için fazladan çalışır ve bu nedenle kolayca yorulur.
  2. Bulantı ve kusma:Sabah bulantısı olarak da bilinen bu semptom, hamile kaldıktan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Bazı kadınlar için hamileliğin ilk veya ikinci aşamasının sonuna kadar sürebilir, birkaç kişi bunu dokuz ay boyunca yaşayabilir.
  3. Baş ağrısı ve ruh hali dalgalanmaları:Vücuttaki hormonal dalgalanmalar, gebe kaldıktan sonraki ilk haftalarda baş ağrılarından sorumlu olabilir. Bazı kadınlar hamileliğin beşinci haftasında ve sonrasında da ruh hali değişiklikleri yaşayabilir.
  4. Işık kanaması veya lekelenme:Bu, embriyonun uterusa yapışmasından sonra oluşan implantasyon kanamasıdır. Bazı kadınlar bunu yaşarken, bazıları bunu yaşamaz. Uzun sürmez diye endişelenmene gerek yok.
  5. Hassas göğüsler:Bazı kadınlar karıncalanma hissi ile hassas ve şişmiş göğüsler yaşayabilir.
  6. Diğerleri:Sık idrara çıkma, yiyecek istekleri, yiyecek isteksizliği, mide ekşimesi ve hazımsızlık, bazı kadınların hamileliğinin beşinci haftasına ulaşırken yaşayabileceği diğer belirtiler olabilir.

İster ilk kez anne olun, ister daha önce çocuk sahibi olun, bu fiziksel değişikliklerin bazıları ezici olabilir. Bu değişiklikler sizi rahatsız ediyorsa, şu anda gerçekleşen değişikliklerin nasıl yönetileceğiyle ilgili ipuçlarını okuyun.

Beş Hafta Gebelikte Kontrol Listeniz

Hamileliğin ilk aşaması savunmasız bir aşama olabilir ve kendinize ve karnınıza küçük olana bakmanızı gerektirir. İşte sağlıklı kalmak için izleyebileceğiniz birkaç ipucu.

  1. Doktoru ziyaret edin:Bu, hamilelik onaylandıktan sonra doktorla ilk randevunuz olabilir. Kan basıncınız ve kilonuz kontrol edilir. Doktor size son adet döneminizin tarihi, önceki hamilelikler ve ilaçlara ya da başka bir şeye alerji gibi birkaç soru sorabilir.

Belirli bir diyet ve takviye önerebilir, ayrıca, paylaştığınız bilgilere dayanarak gerekirse ilaçları önerebilirler. Bu nedenle ilk kontrol sırasında doktorunuza açık olun.

  1. Sağlıklı yiyecekler yiyin ve susuz kalın:Sebzeler, meyveler, fındıklar, süt ürünleri ve tahıllar içeren dengeli bir diyet uygulamak önemlidir. Ayrıca, yeterince su içtiğinizden emin olun.
  2. Kafeini sınırlayın ve abur cubur yemekten kaçının:Kahve, kızarmış ve şekerli yiyecek alımını sınırlayın ve hamileliği olumsuz etkileyebileceği için alkol ve sigara tüketimini tamamen bırakın.
  3. Doğum öncesi vitaminleri alın:Hamilelikten önce doğum öncesi vitaminleri kullanıyorsanız, devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, ilaçları veya gerekirse dozu değiştirebileceklerinden doktora danışın.
  4. Dinlenin:Artık oldukça kolay yorulmaya başladığınızda, mümkün olduğunda dinlenin. Ayrıca, hamileliğinizin bu döneminde zorlayıcı etkinlikler yaparak kendinizi yormayın.

Hamileliğin beşinci haftası savunmasız bir zamandır, bu nedenle kendinize iyi bakmanız gerekir. Yukarıda belirtilen ipuçlarını takip etmenin yanı sıra, sevdiklerinizle çevrili olumlu bir ortamda olmaya çalışın. Bu, mutlu olmanıza yardımcı olacaktır, ki bu hamilelik ve bebeğiniz için iyidir.

Paylaşacak beşinci hafta hamilelik deneyimleriniz var mı? Aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.