45 yaşında ve bazen bundan daha büyük bebekler doğuran ünlülerle, hamileliğin yaşlandıkça zorlaştığını unutmak kolaydır. Yaşlı kadınlar için pek çok faktör sağlıklı bir hamilelik ve gebe kalmayı zorlaştırmaktadır. Peki, 50 yaşında ve sonrasında gebe kalmanız mümkün mü? Evet, öyle! Bilim sayesinde, 55 yaş ve üstü 65 yaş ve üstü kadınlar, daha önce düşünülemez olarak algılanan şeyleri yapabilirler – hamile kalırlar ve sağlıklı bir çocuğu doğururlar. Ama nasıl? Aşağıda öğrenelim!

Tipik olarak, bir kadının gebe kalma yeteneği menopozla sona erer, bu da menstrüasyon olmadan ardışık 12 ay anlamına gelir. Ortalama menopoz yaşı 51’dir ve sonrasında doğal hamilelik mümkün değildir. Bu dönemde, hem dönemler hem de adet döngüsü düzensizleşir ve sonunda sona erer. Periyotlar düzenli olsa bile, kırklı kadınların yumurtalarının kalitesi, genç kadınların yumurtalarından daha düşüktür ve sağlıklı bir bebeğin, özellikle 42 yaşından sonra hamile kalmasını zorlaştırır. yumurtaları, hamile kalmak için yetersiz kalıyor. Aksine, erkekler hayatları boyunca doğurgan kalıyorlar, ancak babalık yaşının etkisiyle genetik kusur riski de artıyor.

Peki 50 yaşından sonra veya sonra nasıl hamile kalabilirsin? Bu yaşta sağlıklı bir hamilelik mümkün değildir. Doğal doğumların sadece yüzde 0.01’i 47 yaş ve üstü kadınlarda görülür. Bu tür kadınların hamile kalmasının tek yolu vitro fertilizasyon ve yumurta bağışıdır. İşte konuyla ilgili biraz daha bilgi.

Nasıl Başlamalı?

Normal hamilelik ve sağlıklı ve formda bir bebek için kendinize bir şans vermek için, gebe kalmaya çalışmadan önce birkaç adım atmanızı öneririz. İşte hamilelik için hazırlanmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu.

  • 50 yaşlarındaysanız, altı aydan uzun süre korunmasız cinsel ilişkiden sonra bile hamile kalmazsanız, bir cenin uzmanına danışın. Veya özellikle bir uzmanı ziyaret edebilirsiniz, özellikle yumurtlama zorlukları, düzensiz veya kaçırılmış dönemler veya eşinizin spermiyle ilgili problemler gibi hamile kalmamanın belirli nedenleri varsa.
  • Uzman, yumurtalık fonksiyonlarında sorun olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler yazacaktır. Ayrıca Fallop tüpleriyle veya eşinizin spermiyle ilgili problemleri de kontrol edecektir.
  • Eğer her şey yolundaysa, o zaman büyük olasılıkla, yumurta kaliteniz düşmüştür, ya da kısırsınız. Özel durum size durumunuza bağlı olarak seçenekler hakkında tavsiyede bulunacaktır. Vitro gübreleme ve yumurta bağışı büyük olasılıkla tavsiye edilir.
  • Yumurta bağışı yönteminde, önce bebeği ve kan testlerini yapabilmenizi sağlamak için rahim ultrasonu içeren bir tarama yapılır. Öyleyse, genetik olarak sizinle ilgili olmayan bir bebeğe sahip olmak için zihinsel olarak hazır olduğunuzdan emin olmak için psikolojik bir değerlendirme yapmanız gerekir.
  • Internist, bu konuya bakmak için en iyi insan olacaktır. İnternist anemi, hipertansiyon, pulmoner problemler, kalp problemleri, diyabet ve hamilelik sırasında kötüleşebilecek diğer durumları inceleyecektir.
  • Kadın temizlendikten sonra, döllenmiş yumurtaları almak için uterusunu hazırlamak için dört buçuk hafta östrojen, hormon ve progesteron alır. Yumurta rahmine implante edildikten sonra, kadın sekiz hafta daha östrojen almaya devam edecektir. Ayrıca, hamileliğin 10. haftasına kadar eve götürmesi gereken bir progesteron da yazacak.

50 Yaşından Sonra Hamile Kalmanın Avantajları:

İster inanın ister inanmayın, 50 yaşından büyük olduğunuzda anne olmanın birçok yararı vardır. İşte birkaç tane:

1. Geç Anneler Daha Uzun Yaşar:

Utah Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, 50’li yaşlarında bebeği olan kadınların, doğal olarak mı yoksa başka yöntemlerle mi gebe kaldıklarına bakılmaksızın daha uzun yaşama eğiliminde olduğunu buldu.

2. Finansal Olarak Güvenli:

Anne olmak için bekliyorum ayrıca maddi faydaları da var. ABD’de yapılan bir araştırmada, bir kadının kazanmasının, çocuk sahibi olmayı geciktirdiği her yıl% 9 ila% 10 arttığı bulundu. Bir ebeveyn, özellikle de bekar bir ebeveyn ve işe geç kaldığınızda, bu size işinize mal olabilir. Çok az patron bekar annelere saygılıdır. Böylece yaşamın bu aşamasında hem zihinsel hem de finansal olarak daha rahat olacaksınız.

3. Daha Deneyimli Olmanız Muhtemelen:

Geç gebelik döneminin en büyük avantajlarından biri, dünyanın çoğunu gördünüz ve işlerin nasıl yürüdüğünü bilmenizdir. Daha rahat, kariyerinde güvende ve daha ebeveynlik kararları verme ihtimalin var.

50 Yılda Veya Sonra Hamile Kalmanın Sakıncaları:

Ebeveynliğin ertelenmesi ve 50 yaşından büyük bebeklerin olması da bazı ciddi sorunlara neden olabilir. Bunlar şunları içerir:

1. Sağlık Riski:

2012 yılında yapılan bir araştırmada, bağışlanmış yumurta kullanarak hamile kalan 50 yaş ve üstü kadınların sağlığının, hamilelik sırasında ve sonrasında iyi bakılmaksızın daha genç alıcılar için olduğu kadar iyi olduğu ortaya kondu. Ancak bazı tıbbi riskler var. Geç gebelik, bazı durumlarda yüksek tansiyon ve hatta organ hasarı ile karakterize bir komplikasyon olan diyabet, hipertansiyon ve preeklampsi olasılığını arttırır. Tezlerin yanı sıra, büyüme kısıtlaması, ölü doğum, erken doğum ve çoklu doğum potansiyel komplikasyonlardır.

2. Fiziksel Daha Zor:

Hamilelik, yaşlı kadınlarda fiziksel olarak zordur ve çocuk taşıma ağırlığının, kadınlar için genç kadınlara göre daha fazla stresli olması mümkündür.

3. Yenidoğanlara Risk:

Sadece anne adayı değil, yeni doğanlar bile, örneğin Down sendromu ve genetik anormallikler gibi belirli risklerle karşı karşıyadır. Genç donörlerin yumurtalarını kullanarak bu risk olasılığını en aza indirebilirsiniz.

4. Mali Gerginlik:

Sonuncusu, daha sonraki yaşamlarında bebek sahibi olmanın parasal avantajları varken, aynı zamanda yükümlülükler de vardır. Bekledikçe, daha büyük yaşta çalışmaya devam etme olasılığınız artar. Arkadaşlarınızın çoğunun emekli olmayı planladığı bir zamanda finansal sorumluluklarınız olacaktır. Sağlık ve hayat sigortası daha pahalı hale gelebilir. Ve doğurganlık tedavilerinin maliyeti bu yükü arttırıyor.

Umarız yayınımızı faydalı bulursunuz. 50’de ve sonrasında gebe kalmak için bilmeniz gereken hemen her şeyi ele aldık. Şimdi karar vermek tamamen size bağlı.

50 yaşından sonra hamileliği düşünen kadınlarla paylaşmak için bazı ipuçlarınız var mı? O zaman aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.