Altıncı haftada, hala hamileliğinizin başlangıç ​​aşamasındasınız ancak bazı önemli kilometre taşlarına ulaşabilir ve ilk üç aylık ultrasonda küçük çocuğunuzu görebilirsiniz. Şimdiye kadar, bebeğinizin yapılarının çoğu neredeyse oluşuyor ve diğer bölümleri de hızla gelişiyor.

Altı haftada, hormonal dalgalanmalar nedeniyle çeşitli gebelik belirtileri yaşayabilirsiniz. Altıncı haftada olanlar ve hamileliğin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamak için yapmanız gerekenler hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu İyiaile.com yayınını okumaya devam edin.

Bebek Gelişimi

Bu aşamada bebek daha hızlı gelişmeye devam eder. Organların çoğu şimdi oluşmaya başlar.

  1. Bebeğin büyüklüğü:Fetüs şimdi yaklaşık ¼ inç civarında olan bir mercimek büyüklüğündedir. Doktor fetal ebadını değerlendirilebildiği zaman ultrason taramasından görülebilir.
  2. Beyin gelişimi:Gebeliğin altıncı haftasında, fetus beynin bir parçası olan beyin korteksini geliştirir. Nöronlar ayrıca sinaps olarak bilinen bağlantıları geliştirmeye ve oluşturmaya başlar. Bu bağlantılar nöronlar arasında iletişimi sağlar ve daha sonraki bir aşamada fetüsün hareket etmesini sağlar.
  3. Kalp gelişimi:Kan pompalamaya başlayan temel bir kalp beşinci haftada oluşur. Ayrıca, kalpteki dört oda şimdiye kadar oluşturulmuştur. Bu aşamadaki ultrason, canlılığı belirlemek için fetal kalp atım hızını veya kardiyak aktiviteyi izler.
  4. Diğer Gelişmeler:Gebeliğin altıncı haftasında fetüsün diğer gelişmekte olan bazı özellikleri şunlardır.
  • Kulaklar şekillenmeye başlar ve kulak açıklığı görülebilir.
  • Tükürük bezleri ağızda oluşur.
  • Nefes almaya yardımcı olan ana kaslardan biri olan diyafram şimdi oluşmuştur.
  • Gözler gelişmeye ve ışıktan korunmak için kapalı kalmaya başlar.
  • Bu aşamada parmaklar da oluşur.
  • Bebeğin çenesi, diş etleri ve diş tomurcukları ile oluşturulur.
  • Böbrekler çalışmaya başlar ve mide de sindirim suları üretir.
  • Bacak tomurcukları gelişmeye başlar.

Bebeğiniz bu hafta hızla geliştikçe, birçok semptomla karşılaşabilirsiniz.

Gebeliğin Altıncı Haftasında Belirtiler

Mide bulantısı ve rahatsızlığın yanı sıra, hamileliğin altıncı haftasında başlayabileceğiniz başka semptomlar da var.

  1. Sabah bulantısı:Hamile kadınların çoğu, hamileliğin ilk haftalarında bulantı ve kusma yaşarlar. Semptomlar altıncı hafta ile 18. hafta arasında doruğa ulaşır .
  2. Hazımsızlık ve mide ekşimesi:Hamilelik hormonu progesteron, hamilelik sırasında sindirimi yavaşlatır. Bu da, hazımsızlığa ve hatta mide yanmasına yol açabilir.
  3. Yorgunluk:Bebeğin hızlı büyümesi vücudunuzda değişikliklere yol açar, bu da dinlendikten sonra bile kendinizi yorgun hissetmenize neden olabilir. Ve bu seni sinirlendirebilir.
  4. Meme değişiklikleri:Göğüslerde bu hafta büyüyüp büyümeye meyilli bazı değişiklikler olabilir. Bazen hassasiyet ve şişlik olabilir.
  5. Diğerleri:Şişkinlik, baş ağrısı, ruh hali dalgalanmaları ve sık idrara çıkma, hamile kadınların altı haftada yaşayabileceği diğer semptomlardır.

Gelecek altıncı hafta ultrason hakkında size anlattığımız gibi yazıyı okumaya devam edin.

Altıncı Haftada Ultrason

İlk trimesterin ilk taraması ideal olarak altıncı haftada yapılacak. Bu ultrason fetüsün erken teşhisinde ve anormallikleri tespit etmede yardımcı olur.

  1. Fetal kalp hızı:Ultrason, dakikada kalp atışı sayısını teşhis ederek fetal kalbin izlenmesine yardımcı olur. Kalp atışı genellikle altıncı hafta ile dokuzuncu hafta arasında artma eğilimindedir, ancak daha sonra yavaşlayabilir.
  2. Gebelik yaşı:Birinci trimester ultrasonu, fetüsün fetal kutbunu (hücre kütlesi) ve kron-kıç uzunluğunu (baştan uca) tanımaya yardımcı olur. Bu rakamlar, sırayla, gebelik yaşını belirlemeye yardımcı olur.
  3. İkizler veya katları:Altıncı hafta ultrason, aynı zamanda tek bir fetüs, ikizler ya da katları olup olmadığını tespit etmeye yardımcı olur.

Ayrıca, fetüsün gelişmesinde herhangi bir karmaşıklık olup olmadığını bilmek de yardımcı olur.

Gebeliğin Altıncı Haftasında Hatırlanması Gereken İpuçları

  1. Doktor ziyareti:Beşinci haftada doktor randevusunu kaçırdıysanız, şimdi yapmanın zamanı geldi. Tansiyonunuzu, nabzınızı ve kilonuzu kontrol ettirin. Önceki hafta bir muayeneniz varsa, bu hafta ilk trimester ultrasonunu ziyaret edebilirsiniz.
  2. Hamilelik diyet planı:Sağlığınıza bağlı olarak, doktor sizin için hamilelik diyet planı oluşturabilir. Abur cubur veya şekerli yiyecekler istemeseniz bile odak daha sağlıklı bir menüde olmalıdır. Sonuçta, sağlığınız bebeğinizin sağlığına bağlıdır. Ayrıca, kabızlık sorunlarını uzak tutmak için yeterli su içirin.
  3. Orta egzersiz:Çok yakında kendinizi yorgun hissetmenize rağmen, yürüyüş gibi hafif egzersizlere katılmanız çok önemlidir. Bu, aktif kalmanıza ve vücudunuzu daha fazla değişiklik için formda tutmanıza yardımcı olacaktır.
  4. Küçük öğünler ve şekerlemeler:Bulantı, kusma ve yorgunluk ile başa çıkmak için öğünlerinizi az miktarda yemeniz ve sık kestirmeniz gerekir. Yaşam tarzınızdaki bu değişiklikler, erken hamilelik belirtileriyle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Doktorunuzla konuşun ve sağlığınız, doğum öncesi vitaminleri, diyet, alerji veya ilaçlarla ilgili şüphelerinizi giderin. Gebeliğin altıncı haftasında fiziksel ve duygusal değişikliklerden geçmek normaldir. Rahat olmaya çalışın, olumsuz düşüncelerden uzak durun ve pürüzsüz bir hamilelik için kendinize iyi bakın.