Başarılı bir şekilde sekizinci hamilelik haftanıza yapmış olabilirsiniz ve ilk trimesterin son ayındasınız. Siz ve bebeğiniz bu aşamada birçok değişiklik geçireceksiniz. Ayrıca yemek yeme, uyuma ve fitness alışkanlıklarınızla ilgili tavsiye almak için sağlık hizmeti sağlayıcınıza ilk ziyaretiniz için hazırlanıyor olabilirsiniz.

Bu yazıda, hamile 9 hafta hamile gelişimi ile ilgili tüm bilgileri size veriyoruz  –  fiziksel ve duygusal olarak vücudunuzun geçirdiği fiziksel değişiklikler ve yeni anneler için ipuçları.

9. Hafta Gebelikte Bebeğiniz Ne Kadar Büyük?

Bebeğiniz yaklaşık 2,3 cm (1 cm) ölçülerinde ve 2 gramdan daha az bir üzümün büyüklüğündedir.

Hamile 9 Haftada Bebek Gelişimi:

9 hamilelik haftanızdayken, gelişmekte olan bebeğinizin vücut kısımları ve oranları hızla gelişmeye ve değişmeye devam eder. Büyüyen bebeğiniz şimdi embriyonik fazın dışında ve fetal faza giriyor. Küçük embriyonun artık bir fetüs olduğu anlamına geliyor. Embriyo ile olan kuyruk kaybolur ve küçük bir insana benziyor. Bebeğinizin temel vücut parçaları gelecek aylarda kritik gelişimsel dönüşüme uğrar.

  • Gözler– Göz kapakları tamamen gözlerini kapatır, kaynaşır ve 26. hafta hamileliğine kadar açılmaz.
  • Kulaklar– Kulak memeleri küçücük ve görünürdür.
  • Diğer yüz özellikleri– Burun, burun delikleri ve ağız daha belirgin hale gelir. Ağız yüzeyde düz bir çizgi gibi görünür ve dil oluşmaya başlar.
  • Uzuvlar– Parmak ve ayak parmakları görünür, bilekler ve ayak bilekleri gelişmeye başlar. Kollar büyüyor ve dirseklerin yanında bükülüyor.
  • Boyun bölgesi– Boyun bölgesi daha belirgin hale gelir. Aynı zamanda kaldırma ve dönme hareketlerinden geçer.
  • Eklemler– Bebeğin dirsekleri, omuzları, dizleri, ayak bilekleri ve bilek eklemleri dahil tüm eklemler çalışmaya başlar ve amniyon sıvısında serbestçe hareket etmesine izin verir.
  • Sindirim sistemi– Sindirim sistemi ve diyafram, nefes almasını ve hıçkırmasını sağlayan gelişmeye başlar.
  • İskelet ve kemik– Hamileliğin 9. haftasında bebeğinizin iskeleti sertleşmeye başlar. Kıkırdak tüm vücutta oluşur.
  • Yaygın birleşim– Meme uçları ve saç kökleri yavaşça oluşur.
  • Bağırsak Sistemi– Bebeğin pankreas, safra kesesi, safra yolları ve anüs şekli. Ayrıca, bağırsaklar uzar.
  • Üreme organları – Bebeğinizin üreme organları, hamileliğin 9. haftasında olduğunuzda içsel olarak gelişir. Yumurtalıkları (eğer bir çocuksa testisler) büyür, fakat kız ve erkek fetus dışardan aynı görünür.
  • Hareketler– Bebeğiniz cılız hareketler yapar; Ayrıca daha sonraki bir aşamada tekmelemeye başlar.
  • Kalp ve kan akışı– Bebeğinizin kalbi 24 gün civarında atmaya başlar. Ancak 9. haftada dört odaya bölünür ve valfler oluşmaya başlar. Kan hızla içeri girip çıkmaya başlar. Böylece bebeğin büyüyen vücuduna oksijen ve besin sağlar ve aynı şekilde vücuttaki atıkları temizler.

Geliştirilen plasenta şimdi hormon üretme görevini üstleniyor. Temel vücut parçalarının gelişimi bu hamilelik haftasında tamamlanır. Önümüzdeki haftalarda, bu vücut parçaları yapısal olarak daha iyi tanımlanmaktadır.

9. Hafta Gebelikte Oluşan Değişiklikler Gebelik:

Hamileliği hissedebilirsiniz, ancak hamile görünmeyebilirsiniz. Belirgin bir fiziksel değişiklik olmasa da, vücudunuzdaki değişiklikleri gözlemlemeye başlayacaksınız.

  • Kemerler Rahatsız Ediyor– Düzgün bir yumru bile olmasanız bile, yine de kemerlerinizi rahatsız edici bulabilirsiniz. Sık sık mide bulantısı dönemleri olabilir. Belinizin etrafındaki kısıtlayıcı giysiler sizi daha fazla tahriş edebilir. Nefes alabilen ve esnek kumaşlar seçin.
  • Meme Boyutunda Artışlar– Gebeliğinizin erken evrelerinde gelişmeye başlayan kanallar ve bezler nedeniyle göğüsleriniz boyut olarak artar. Ayrıca bölge genelinde kan sağlayan küçük mavi damarları da fark edebilirsiniz. Rahat bir deneyim için hamile sütyenini giymelisin.
  • Uterus Boyutu– Uterus çift kat arttırır ve şimdi küçük bir kavun boyutunda olacaktır. Göbek bölgesinin altındaki bölge sertleşir.
  • Karın Ağrıları– Artan uterus ile alt karın bölgesinde kramp ve ağrı hissedersiniz. Rahim hamilelik boyunca büyür ve büzülür ve sıkılaştırma ‘Braxton Hicks’ kasılmaları olarak bilinir. Eğer ağrı ile birlikte vajinal kanama fark ederseniz, derhal doktorunuzu görmelisiniz.
  • Gaz– Hamilelik sırasında gazı geçmek normaldir. Kendinizi rahatlatmak için, lahana ya da fasulye gibi yiyecek üreten gazları tüketmekten kaçınmalısınız. OTC gaz önleyici ilaçlar almamalısınız. Endişelenmeyin ya da utanmayın, çünkü ne yaşadığınızı anlayabiliyorsunuz.
  • Tat Duyusu ve Koku Değişiklikleri– Hamileliklerinde tüm kadınlar bunu yaşamaz, ancak birkaçı bu değişiklikleri hissetmez. Daha önce sevmiş olabileceğiniz yemekler şimdi sizi tamamen erteleyebilir. En sevdiğiniz parfümün bir pufu sizi boğabilir. Sizi rahatsız eden şeylerden kaçınmaya çalışın ve duyularınız doğumdan sonra normale döndüğü için endişelenmeyin.
  • Mide ekşimesi– Progesteron gibi hormonlar, büyümekte olan bebeğinizle vücudunuzu genişletmeye yardımcı olur. Ancak, hormonlar ayrıca sindirim sistemi boyunca gıda hareketini yavaşlatır. Bu nedenle, mide ekşimesi ile sonuçlanabilir. Üç aralıkta daha büyük öğünlerden daha sık aralıklarla daha küçük öğünler alarak mide ekşimesini önleyebilirsiniz. Ayrıca, baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve yemeklerden sonra yatmak mide yanmasını önler.
  • Daha Fazla Çiş Yapma Çağrısı – Genişleyen uterus, mesanenize baskı yapar, çünkü daha fazla kan böbreklerden süzülür. Bu, daha sık idrara çıkacağınız anlamına gelir. İdrarınızı almak sizi daha sık inciterse, sağlık hizmeti sağlayıcınıza danışmanız gerekir. Yatmadan iki saat önce içme suyundan kaçınabilir, kafein alımını kesebilir ve mesaneyi boşaltabilir.
  • Kan Dolaşımını Artırır– Vücudunuzda beş litre kan taşımak normaldir. Ancak, büyüyen bebeğinizi desteklemek için yedi veya sekiz litreye çıkar. Kanın büyük kısmı sıvı plazmasıdır. Kırmızı kan hücreleri genellikle ikinci trimester gebelikte artar. Metabolik oran% 25’e yükselir ve bu nedenle kalbiniz vücudunuza yaklaşık% 40 ekstra kan gönderir. Göğüs, uterus ve böbreklerdeki kan dolaşımı doğuma kadar artar. Ayrıca kan hacminiz arttıkça sersemlemiş hissedebilirsiniz.
  • Damarlarşişkinlik – Ellerde ve bacaklarda şişkin damarlar bulacaksınız. Akan fazla kandan kaynaklanıyor. Siz ayağa kalkıp uzanırken bebeğinizi korurlar. Ayrıca, doğum sırasında yaşadığınız kan kaybına karşı koruma sağlarlar.
  • Meme Değişimi– Meme uçlarınız daha büyük olacak ve daha koyulaşacaktır. Montgomery’nin Tubercles adıyla bilinen, areola çevresinde küçük sivilce görünür. Meme uçlarına sütün hazırlanmalarında yardımcı olurlar. Bebeğiniz için bir amacı olduğundan, onlara zarar vermeye çalışmayın.
  • Vajinal Boşalma Artar– Vajinal boşalma şu ana kadar artar. Hamilelikte normaldir ve külotlu gömleklerin kullanımı faydalı olacaktır.
  • Vücut Ağırlığındaki Kazanç– Vücuttaki su tutma nedeniyle bebeğe göre daha muhtemel olan kilo alırsınız. Ancak, çok fazla kilo almak veya çok az kilo vermek zararlı olabilir. Çok fazla kilo verilmesi, büyük bir bebeğe yol açabilir, bu da verilmesi zor olabilir ve çok az kilo küçük bir bebeğe verilebilir. Çok fazla kilo, yüksek tansiyon, gebelik diyabeti, doğum sırasındaki komplikasyonlar ve uzun süreli doğum riskini artırabilir. Ayrıca, ne kadar kilo alırsanız, bebeğiniz doğduktan sonra o kadar çok kaybetmeniz gerekir.
  • Libido– Bazı kadınlar daha fazla ilgi gösterdiğini bildirirken, bazı kadınlar cinsiyete ilgi göstermiyor. Herhangi bir kanama yaşarsanız, sağlık uzmanınıza danışmalısınız. Bebeğiniz içeride vajinanızda olanlardan tamamen ayrılır. Kasılmalar bebeğinizi rahatsız etmese de, daha büyük olduğunda tekme atabilir.
  • Saçtaki Değişiklikler– Saçlarınız parlak ve kalın veya ince, yumru ve yağlı olabilir.
  • Diğer  9 haftalık hamile belirtiler– 9 haftalık hamileliğinizde sırt ağrıları ve baş ağrıları sık görülür. Ayrıca diş eti kanaması ve burun kanaması yaşama ihtimaliniz de olacaktır. Susuzluk, şişkinlik hissi, uyuşukluk yaşadığın diğer işaretler.

Herhangi bir fiziksel aktivite yapmak istemiyor olsanız da , hamileliğin dokuzuncu haftasında küçük yürüyüşler yapabilirsiniz  . Bu, yiyeceklerin uygun şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

9. Hafta Gebelikte Duygusal Değişiklikler:

  • Zayıflık hissi– Bu dönemde kendinizi biraz zayıf hissedeceksiniz. Hala yorgunluk ve bulantı hissine sahip olabilirsiniz, ancak üç aylık dönem sonunda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
  • Eşiniz Hamileliğe Girmeyebilir– Eşinizi olduğu gibi bulamazsınız. Hamileliğinizi yalnızca gözlemlemekten ziyade belirtilerinizi duyarak yaşayabilir. Ondan sadece birkaç hafta uzakta olan tek gerçek bu. Onun isteksizlik eksikliğini yorumlamamaya çalış.
  • Suçluluk duygusu– 9. haftadaki hamileliklerinde bazı kadınlar anne sevgisinin üstesinden gelemedikleri için kendilerini suçlu hissedebilirler. Olumsuz duygularının büyüyen bebek üzerinde bir etkisi olabileceğinden bile endişe duyabilirler. Bebeğiniz bu aşamada duygularınızı bilmek için bilişsel yetenek kazanamayacağından endişelenmeyin.
  • Yorgunluk– Yorgunluk ve tükenme, büyüyen bebek üzerinde etkili olabilir. Her zaman kolay bir yaşam hedefleyin ve enerjiniz olmayan şeyleri yapmayın.
  • Anksiyete– Hamileliğiniz için endişeli olabileceğiniz açıktır. Hamileliğinizin açıklanmasına başkalarının nasıl tepki verebileceği konusunda da endişelenebilirsiniz. İşyerleri artık doğum izniniz için serbest bırakmanıza yardımcı olacak her şeye sahip olduğundan endişelenmeyin.
  • Stres– Herhangi bir şekilde stres almaya çalışmayın. Herhangi biriyle tartıştıysanız ya da yorgun ve bıkmışsanız, biraz müzik dinleyerek rahatlayın, ılık bir banyo yapın, gözlerinizi kapatarak rahatlamaya çalışın.

Hamilelik sırasındaki duygusal sağlığınız için sadece kendiniz için biraz zaman ayırmak önemlidir.

İlk Ob-Gyn Ziyaretiniz:

Aşağıdaki, ilk ziyaretinizden itibaren doğum uzmanınıza yapılacak olanlardan bekleyebileceğiniz şeydir. İlk sınav tipik olarak 9. veya 10. hafta civarında yapılacaktır.

  • Tıp Tarihi– Doktorunuz, sağlığınız, erken gebeliklerinizin ayrıntıları, eşinizin ve ailenizin sağlığı hakkında bilgi edinecektir.
  • Fiziksel Muayene– Kan basıncınız, kilonuz ve boyunuz ölçülür. Sahip olduğunuz kronik sorunları ve hamileliğinizi nasıl etkileyebileceklerini tartışabilir. Fiziksel muayene ayrıca tiroid, göğüs, akciğer ve kalbin kontrol edilmesini de içerir. Vajina, rahim, yumurtalıklar ve rahim ağzının iç muayenesini yapacak.
  • Son Tarih Hesaplama– Son adet döneminizin ilk gününe göre hesaplanır. Normal bir hamilelik 37 ila 42 hafta sürer ve ortalama bir hamilelik 40 haftadır, yani 280 gündür. Adet döngüsünüz düzensiz ise, son tarihiniz ilk ultrasonunuza dayanır.
  • Laboratuvar Testleri– Doktorunuz idrar ve kan numuneleri alarak bazı genel doğum öncesi testleri yapabilir.
  • Genetik Testler– Doktorunuz sizden Tay-Sachs hastalığı, Canavan hastalığı, kistik fibroz ve orak hücre anemisi için test yapmanızı isteyebilir.
  • Gelecek Randevular– Yaklaşan testler hakkında doktorunuzla ve randevularınızı ne zaman planlayabileceğinizi öğrenin.
  • Doğum Öncesi Vitaminler– Hamilelik döneminde almanız gereken doğum öncesi vitaminleri için reçete alabilirsiniz.
  • Sağlıklı Bilgi– Sağlık hizmeti sağlayıcınız size hamilelik döneminde diyet, kilo, egzersiz ve OTC ilaçları hakkında öneride bulunabilir.

Daha İyi Bir 9. Hafta Gebelik İçin İpuçları:

Bir Jinekologdan Uzman Ipuçları:

1. Tıbbi tavsiyeye devam edin

Folik asit alımını doktorunuzun önerdiği şekilde sürdürmelisiniz. Doktorunuzu daha sık ziyaret edin. Bazı temel testler ve bazen özel testler önerecektir.

Bu testler, bebeğinizin herhangi bir anormallik gelişimi riski altında olup olmadığını tahmin etmek için Nuchal Yarı Saydamlık Taraması (NT Taraması) adı verilen özel bir ultrason taramasını içerir. Riski daha doğru tahmin etmek için ilk trimester serum testi (kan testleri) gibi testleri tercih edebilirsiniz.

Gelişmekte olan bebeğe zarar verebileceklerinden, doktorlara danışmadan ilaç almamalısınız.

2. Kendinizi evinizle sınırlamayın

Rahatsızlık duymadan yapabileceğiniz günlük aktivitelerinize devam etmelisiniz. Mutlak yatak istirahati size ve bebeğiniz için zararli olabilir. Bu nedenle normal aktivitelerinize iç ve dış mekanlarda devam edin ancak yaralanmamak için seyahat ederken dikkatli olun. Seyahat ederken uzun süre oturmaktan kaçının. Yorucu egzersiz yapmayın.

3. Samimiyet

Çiftlerin çoğu, fiziksel ilişkiye devam edip etmemeleri gerektiğini bilmiyor. Birçok kişi hamileliğe zarar verebileceğinden korkuyor. Ancak gerçek şu ki, cinsel aktivite genel olarak zararlı değildir. Bununla birlikte, hamilelikte kanama veya önceki düşükler gibi diğer yüksek risk faktörleri varsa kaçınılmalıdır.

Şimdi doğum öncesi bakım almanın tam zamanı ve işte bunun için nasıl gitmeniz gerektiği:

  • Bir destek grubuna katılın– Stres ve endişe ile baş edemiyorsanız, bir destek grubuna katılmalısınız. Ayrıca, geçirdiğiniz duygularla başa çıkmanıza yardımcı olan diğer hamile kadınlarla da konuşabilirsiniz. Özellikle duygularını sakinleştirmek için annelerle ilgilenen profesyoneller olacak.
  • Stresi yenin– Aşırı heyecanlı ya da aşırı stresli hissettiğinizde, derin nefes egzersizlerine katılabilir veya kısa bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Bunu yapmak endişe ve stres seviyesini azaltabilir. Fiziksel aktiviteler beyindeki endorfin salgılayabilir ve bu da stres düzeylerini azaltarak genel mutluluğu artırmaya yardımcı olur.
  • Eşinizle iletişim– Eşinizle olan hislerinizi her zaman ifade etmekten çekinmelisiniz. Size neler olduğunu anlamasına yardımcı olur.
  • Büyüyen bebeğinizle bağlantı kurun– Klinik psikolog Diane Sanford, bebeğinizle bağlantı kurmak için her gün en az 10 dakika ayırmanızı önerir. Derin nefes alarak sakin bir alanda dinlenerek başlayabilirsiniz. Bebeğiniz için sahip olduğunuz hayalleri ve umutları düşünün. Çocuğunuz için nasıl bir ebeveynlik tarzı benimseyebileceğinizi de düşünebilirsiniz. Stresten kurtulmanın sağlıklı bir yoludur ve çocuğunuzla daha iyi bir şekilde bağlantı kurmanızı sağlar.
  • Testler hakkında bilgi edinin – 9 haftalık hamilelikteyken tanı testleri hakkında bilgi edinmek için iyi bir zaman. Herhangi bir testi anlamadıysanız, bu özel testin ne hakkında olduğunu öğrenmek için doktorunuzla konuşun.
  • Güvenli iş yeri– İşyerinizin güvenlik politikalarından emin olmak ve bebeğiniz için güvenli olup olmadığından emin olmak önemlidir. Kimyasal bazlı bir ortamda çalışıyorsanız, endişeleri doktorunuza getirin.
  • Rahat uyku– Hamileliğin bu haftasında, hormonal değişiklikler, sabah bulantısı ve uykuda uyum nedeniyle daha yorgun hissedebilirsiniz. Tuvalete sık sık ziyaret ettiğiniz için uygun bir uyku alamayabilirsiniz. Uyumakta zorluk çekiyorsanız uyku pozisyonlarınızı değiştirmelisiniz.
  • Yoga– Sağlık hizmeti sağlayıcınızla kontrol ettikten sonra bir yoga ya da doğum öncesi egzersiz sınıfına kaydolun. Diğer anne adaylarıyla tanışmanıza ve destekleyici arkadaşlar ağı oluşturmanıza yardımcı olur. Eğer bir koşuyorsanız, başka bir egzersiz şekline girmeye çalışın. Bunun nedeni, kavanoza atmanın ideal olmaması ve bebeğiniz üzerinde bir etkisi olabilir.

 

9. Hafta Gebelikte Beslenme:

Hamilelikte sağlıklı ve besleyici bir diyet sürdürmek çok önemlidir.

1. Sabah bulantısı önlemek için doğru şekilde yiyin:

  • Sabah rahatsızlığı yaşarsanız, kraker veya bisküviyi yatağınızın yakınında tutun. Yataktan kalkmadan önce bir tane yiyin, çünkü sabah rahatsızlığını uzak tutabilir.
  • Zencefil çayı veya zencefilli gazoz sabah bulanmasının etkilerini azaltabilir.
  • Yemeklerinizin arasına sağlıklı atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz.
  • Yiyecekleri koklamaktan kaçının; çayınıza veya suyunuza bir tutam limon ekleyin.
  • Darp bezeleri ayrıca mide bulantısını ve sabah rahatsızlığını azaltmada da etkili olabilir.

2. B6 Vitamini:

  • B6 Vitamini hamilelik sırasında önemlidir.
  • Kırmızı kan hücrelerinin yapımında yardımcı olur.
  • Doktorunuz diyetinize ekleyeceğiniz B6 vitamini takviyesi sağlayabilir

3. Magnezyum:

  • Magnezyum hem anne hem de bebek için önemlidir.
  • Ana kaynaklar pirinç, fasulye ve muz içerir. Diğer bazı potansiyel kaynaklar soya fasulyesi, fındık, ayçiçeği tohumu ve kabak çekirdeğidir.
  • Kepekli tahıllarda magnezyum da bulabilirsiniz. Rafine edilmemiş tahıllarda, yeşil yapraklı sebzelerde ve süt ürünlerinde küçük izler de bulunur.
  • Bu yiyecekleri günlük diyetinize ekleyin.

4. Besleyici Snacks:

  • Hamilelikte sağlıklı atıştırmalıklar içermelidir, böylece vücudunuz tüm beslenme gereksinimlerini karşılar.
  • Tam tahıllı ekmek, tam tahıllı kraker ve domates çorbası, sabah rahatsızlığını da kolaylaştıran mükemmel seçeneklerdir.
  • Peksimet, limonata ve zencefil çayı da sağlıklı seçimlerdir.
  • Ayrıca muz, fındık ve salatalık içerebilir.
  • Tüm bu eşyalar hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için harika.

Baba Olmak İçin İpuçları:

  • Yatak odanızda sessiz ve sakin bir ortam yaratın. Daha sönük ampulleri daha parlak ampullerin yerine yerleştirebilirsiniz.
  • Seni rahatsız edebilecek ruh hali değişimleri olabilir. Durumla sakince ilgilenmeye çalışın, böylece hiçbiriniz kötü bir ruh hali içinde kalmayacaksınız.
  • Bir ömür boyu sevgisini kazanmak için, en güzel evresinde ona olan sevginizi gösterin.

 

9 haftalık hamileyken yukarıda belirtilen bakım ve ipuçlarını takip etmeyi unutmayın ve daha fazla komplikasyondan kaçının.