Sarımsakın sadece yiyeceklere lezzet katmadığını, aynı zamanda şaşırtıcı tıbbi özelliklere sahip olduğunu biliyor muydunuz? Bu nedenle sarımsak, kadınların hamilelik sırasında sahip olmasını istedikleri birçok gıdadan biri. Ama yapabilirler mi? iyiaile’ın cevapladığı büyük bir soru bu. Sarımsak etrafındaki güvenlik kaygılarını ve nasıl tüketilebileceğini tartışacağız.

Sarımsak Gebelikte Güvenli Mi?

Sarımsak hamilelikte küçük miktarlarda alınması şartıyla güvenli kabul edilir. Bu aşamada yenen yiyecekler müteakip trimesterlerinde kıyasla fetüs üzerinde daha az etkiye sahip olacak şekilde erken hamilelikte sarımsak dahil etmek güvenlidir

İkinci ve üçüncü trimesterlerde sarımsak, iki ana yan etkiye neden olabilir – düşük tansiyon ve kanın incelmesi – aşırı alındığında. Bu nedenle, hamilelik diyetinize eklemeden önce sağlık uzmanınıza danışmanız önerilir. Doktorunuz , tüketebileceğiniz güvenli sarımsak miktarını size söyleyebilecektir .

Hamile Bir Kadın Kaç Ham Sarımsak Karanfil Yiyebilir?

Genel olarak, iki ila dört taze sarımsak karanfilini tüketmek güvenlidir. Bu her gün 600 ila 1.200 miligram (mg) sarımsak ekstraktı, 0.03 ila 0.12 mililitre (ml) sarımsak esansiyel yağı, 5ml sıvı ekstresi veya 20ml tentür ile eşdeğerdir.

Dondurulmuş kurutulmuş tabletler şeklinde sarımsak takviyeleri de alabilirsiniz. Bunlar günde üç kez 400mg dozajda alınabilir. Yararları elde etmek için sarımsakları çiğ olarak veya herhangi bir şekilde tüketmeden önce doktorunuzun onayını almayı unutmayın.

Hamilelikte Sarımsak Yeme Faydaları

Sarımsak, hamilelik sırasında bazıları çok önemli olan birçok yararı vardır. İşte hamilelik sırasında sarımsak yemenin bazı sağlık yararları:

1. Preeklampsi riskini azaltır

Preeklampsi veya yüksek tansiyon, on gebe kadında neredeyse birini etkileyen potansiyel olarak zararlı bir durumdur. Sarımsak bu durumun riskini azaltır ve idrarda yüksek tansiyon ve protein seviyesi şansını azaltır

2. bebek ağırlığı artırır

Araştırma çalışmaları, sarımsakın küçük olma veya erken doğum riski bulunan bebeklerin doğum ağırlığını artırmaya yardımcı olduğunu ortaya koymaktadır.

Standartlaştırılmış sarımsak tabletleri doğum komplikasyonlarını azaltır. Deneyler, plasental hücrelere sarımsak özütlerinin eklenmesinin büyümeyi uyardığını göstermiştir. Anormal gebelikte azalmış olan enzim aktivitesi, sarımsak diyete eklendiğinde artmıştır.

3. Kolesterol ve kalp sorunlarını azaltır

Sarımsaktaki sihirli içerik, allisin, kolesterol seviyenizi düşürmeye yardımcı olur ve kontrol altında tutar. Aynı bileşik, kanınızı inceltmeye yardımcı olarak kalp krizi veya felç riskini azaltır

4. Kanseri önler

Düzenli olarak sarımsak yemek sizi belirli kanser türlerine, özellikle de kolon kanserine karşı koruyabilir. ABD Ulusal Kanser Enstitüsü’ne (NCI) göre Çin’deki araştırma çalışmaları, soğan ve chives ile birlikte sarımsak tüketiminin, yemek borusu ve mide kanseri riskini azaltma ile ilgili olduğunu ortaya koydu.

5. Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyonlarla mücadele eder

Sarımsak, sisteminizde zararlı bakterilerin gelişimini sınırlayabilir ve bağışıklık sistemini sağlıklı tutabilir. Soğuk algınlığı ve grip de dahil olmak üzere enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur.

6. Maya enfeksiyonlarını tedavi eder

Sarımsakta bulunan allisin, kronik kandidiyazis ve maya aşırı duyarlılık sendromu gibi çeşitli vajinal mantar enfeksiyonlarını tedavi eden mantar önleyici özelliklere sahiptir.

7. cilt ve oral enfeksiyonları önler

Sarımsakın antimikrobiyal özellikleri cilt ve ağız için topikal solüsyonlar olarak faydalıdır. Bununla birlikte, sarımsak yoğunluğundan dolayı cildi tahriş edebildiği veya yakabileceği için dikkatli kullanılmalıdır. 

8. saç dökülmesini önler

Sarımsak, kükürt bazlı bir bileşik olan yüksek miktarda allisin içerir. Saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur ve aynı zamanda yeni saçların büyümesini destekler.

Sarımsak, ılımlı olarak yenildiğinde yararlıdır. Aşırı yiyen sarımsakların birkaç yan etkiye neden olabileceğini unutmayın.

Gebelikte Sarımsak Yemenin Potansiyel Yan Etkileri

Sarımsak aksi halde sağlıklı bir bitki olarak kabul edilirken, bazı durumlarda negatif reaksiyona neden olabilir. Sarımsak alımınıza dikkat etmeniz gereken bazı örnekler:

  • Sarımsak kan inceltici özelliklere sahiptir. Bu, normalden daha fazla kanamanız olabileceği anlamına gelir; bu, özellikle cerrahi işlemler veya sezaryen sırasında önemli bir sorun olabilir.
  • Sarımsak takviyeleri, pıhtılaşma önleyici ilaçlar ile etkileşime girebilir. İnsülinle etkileşime girerek kan şekeri seviyesini düşürürler. Bu, yeni bir takviye başlamadan önce doktorunuza danışmanın bu kadar önemli olmasının bir başka nedenidir . 
  • Çok fazla sarımsak, sindirim sisteminizi üzebilir ve mide sorunlarına yol açabilir. Bu durumda bir doktora görünmelisin.

Sarımsak az miktarda alındığında tüketilmesi güvenlidir. Aşağıda, bu hassas sürede sağlığınız için iyi olan sarımsak tariflerinin bir listesini veriyoruz.

Sarımsak Tarifler

Doktorunuz size hamilelikte sarımsak yemeyi önerdiğinde, sağlıklı miktarda sarımsak içeren aşağıdaki tarifleri deneyebilirsiniz.

1. Kızarmış sarımsaklı karnabahar çorbası

İhtiyacın olacak:

  • 3 diş dilimlenmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı. zeytinyağı
  • 1 küçük kafa karnabahar, doğranmış
  • 5 su bardağı düşük sodyumlu tavuk suyu
  • 1 yemek kaşığı. taze doğranmış kekik yaprakları
  • Tat için Koşer tuzu ve karabiber

Nasıl:

  1. Sarımsakları ısıtılmış yağda orta ateşte pişirin. Altın kahverengiye dönene ve aromasını vermeye başlayana kadar yaklaşık iki ila üç dakika karıştırınız. Bir kez yapılırsa, sarımsakları çıkarın ve ayırın.
  2. Tencereye karnabahar, et suyu, kekik, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1/4 tatlı kaşığı karabiber ekleyin. Hepsinin yaklaşık 15 ila 20 dakika veya karnabahar yumuşayana kadar kaynamaya bırakın.
  3. Karışımı bir karıştırıcıya dökün ve pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar püre haline getirin.
  4. Şimdi kavrulmuş sarımsak ile üst ve ayrıca bir çiseleme yağ ekleyin. Servis yapmadan hemen önce ilave kekikle süsleyin.

Hazırlama süresi: 40dk
Porsiyon: 4

2. Sarımsak kar bezelye kızartma karıştırın

İhtiyacın olacak:

  • Kıyılmış 3 diş sarımsak
  • 2 su bardağı kar bezelye, kesilmiş
  • ½ yemek kaşığı. yemeklik yağ
  • 1 çay kaşığı. Susam yağı
  • Kızarmış susam tohumları (süsleme için)
  • Bir tutam tuz

Nasıl:

  1. Orta büyüklükte bir tencerede su kaynatın ve yemeklik yağ, bir tutam tuz ve kar bezelye ekleyin. Bir dakika pişirin ve suyu boşaltın.
  2. Bir wok içinde sarımsak kıyın ve tuz ve susam yağı ile haşlanmış kar bezelye ekleyin. Karıştırın ve hemen transfer edin.
  3. Servis yapmadan önce kızarmış susam ile doldurun.

Hazırlama süresi: 10dk
Porsiyon: 2

3. Kavrulmuş sarımsak ve pırasa ekmek güveç

İhtiyacın olacak:

  • 1 büyük sarımsak baş
  • 3 yemek kaşığı. sızma zeytinyağı
  • 2 su bardağı su artı 2 yemek kaşığı. Su
  • Kabuklar çıkarılmış 8 dilim ekmek
  • 4 bardak yarım ve ince dilimlenmiş pırasa – sadece beyaz ve açık yeşil parçaları kullanın
  • Sp çay kosher tuzu veya deniz tuzu
  • 1 su bardağı rendelenmiş peynir
  • 1 yemek kaşığı. taze doğranmış kekik
  • 1/4 çay kaşığı taze öğütülmüş karabiber
  • Su

Nasıl:

  1. Fırını önceden ısıtın 375 ° F.
  2. Bir pişirme kabına yaklaşık eas çay kaşığı yağ ve 1/4 inç su ekleyin. Sarımsağı yumuşayana kadar kızartın ancak biraz sertleşir. Aynı şey için yaklaşık 30 dakika sürer. Tamamlandıktan sonra soğumaya bırakın ve sonra karanfili soyun. Onları ince dilimleyin ve bir kenara koyun.
  3. Bir tencereye üç bardak su ekleyin ve kaynatın. Ekmeği ısıya dayanıklı bir kaba koyun ve üzerine su dökün, böylece ekmek tamamen su altında kalır. Ekmeği yaklaşık üç ila beş dakika suda bekletin. Şimdi ekmeği bir keveze yerleştirin ve suyu boşaltmak için hafifçe sıkın. Tamamladığınızda, ekmek hala nemli olacak ancak ondan damlayan su kalmayacak.
  4. Ekmeği küçük parçalara ayırın ve bir kaseye yerleştirin.
  5. Bir çorba kaşığı yağı kaynatmaya başlayana kadar orta ateşte bir tencerede ısıtın. Şimdi pırasaları, iki çorba kaşığı su ve eastheaspoonsalt ekleyin. Kısmen pişmesine izin verin ve üstüne bir kapak yerleştirin. Pırasalar yumuşayana kadar ara sıra karıştırmaya devam edin, ancak yeşil renklerini kaybetmediklerinden emin olun. Pırasaların yapılması yaklaşık beş ila yedi dakika sürer.
  6. Pırasaları ekmeğe ekleyin ve dilimlenmiş sarımsak, 1 ve ½ çorba kaşığı yağ, kekik, peynir, karabiber ve kalan eas çay kaşığı tuzu ekleyin. Her şeyi yavaşça karıştırın, tercihen ellerinizi kullanın. Karışımı bir fırın kabına yayın ve kalan yağı üstüne ilave edin.
  7. 30 dakika kadar pişirin ya da kızarana ve gevrekleşene kadar.

Hazırlama süresi: 1saat 20dakika
Porsiyon: 3/4.

Bu lezzetli ve sağlıklı sarımsak tariflerini denemeden önce doktorunuzla konuşun.

Bir sonraki bölümde, annelerin hamileyken sarımsak tüketmeleri konusunda karşılaşabilecekleri birkaç soruyu ele alıyoruz.

Sık Sorulan Sorular

1. Çiğ sarımsak yemenin aç karnına herhangi bir yan etkisi var mı?

Aç karnına çiğ sarımsak yemek herhangi bir yan etkiye neden olmaz. Aslında, çiğ sarımsak kan basıncını düşürmeye yardımcı olacaktır ve sizde soğuk algınlığı veya enfeksiyona yakalanma olasılığınız daha düşüktür.

2. Hamilelik sırasında sarımsak hapları iyi mi?

Sarımsak hapları veya takviyeleri, preeklampsi ve gebelik hipertansiyonu gibi hamilelikle ilişkili kan basıncı koşullarının tedavisinde faydalıdır. Ancak bazen aşırı alındığında sizin ve bebeğiniz için de sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle, sarımsak haplarını kullanmayı planlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşmalısınız.

3. Hamileyken çok fazla sarımsak yerseniz ne olur?

Çok fazla sarımsak almak, sindirim sisteminizi rahatsız edebilir ve mide problemlerine yol açabilir. Bu durumda, tüketimini kesmeli ve derhal doktorunuzu görmelisiniz.

4. Sarımsak hamileliği sonlandırabilir veya düşük yapabilir mi?

Kitaba göre , Farmakolojinin Temelleri, yiyecekleri aşan dozlarda sarımsak tüketmek, düşüklere neden olabilir. Bu nedenle, yemeğinize eklediğiniz miktara dikkat etmelisiniz.

Sarımsak bir faydalar deposudur, ancak ölçülü olarak alındığı sürece. Bu nedenle, hamilelik sırasında tüketimi hakkında doktorunuzla konuşun. Ayrıca, hamilelik sırasında sarımsak tüketimi hakkında daha fazla endişeniz varsa, aşağıdaki yorumlar bölümünde bize yazmaktan çekinmeyin. Sorularınızı çözmekten memnuniyet duyarız.