Gebelik için doğru zamanın geldiğine inandığınızda kullandığınız doğum kontrol yöntemini bırakın, hamile kalma fikrini tamamen aklınızdan çıkartarak zevkli, tutku dolu geceler geçirin ve birkaç hafta sonra romantik bir gebelik testine hazır olun.

Elbette bu süre her çift için farklıdır.

Unutmayın ki gebelik için iyi planlanmış bir senelik cinsel ilişkiye ihtiyaç vardır. Bazı çiftler hemen hamile kalacaktır. Bazı çiftler ise bütün yıl deneyecek ve belki de o yılın son ayı o güzel haberi alacaklardır ama büyük çoğunluğu bir yıl içinde hamile kalacaktır. İlk üç ayda hamile kalmamak, doğurganlık sorunlarınız olduğu anlamına gelmez.

Fizik Sınavı Var

Hiçbir şey sağlıklı bir insan kadar seksi değildir. Hem siz hem de eşiniz, hamile kalmadan önce düzenli bir fiziksel muayeneden geçmeyi planlamalısınız. Geçmiş yıllarda doğurganlık konusunda dikkat genelde kadın bedeni üzerindeyken artık kadın kadar erkeğin sağlığının da bu konuda ne denli etkili olduğunu biliyoruz.

İyi bir fiziksel sınav, sağlığınıza genel bir bakış için çeşitli kriterlerden oluşmalıdır:

  • Boyunuz ve kilonuz
  • Tansiyonunuz
  • Şu anda almakta olduğunuz ilaçlar
  • Aile sağlığı geçmişi
  • Mevcut hastalıklar (örn., Yüksek tansiyon, tiroid sorunları, diyabet, vb.)
  • Doktorunuz tarafından belirlenen özel testler
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların taranması
  • Üreme organlarınızı için fiziksel testler

Hamilelik öncesindeki düşünce süreci, kronik hastalıklarınızın çoğunu kontrol altına alabilmeniz veya kronik bir durumunuz olup olmadığını ve tedavi edilip edilemeyeceğini öğrenmeniz açısından önemlidir. Ayrıca, doğum kontrolü ve doğum kontrolünü bırakma sürecine ait sorularınızı doktorunuzla mutlaka konuşmalısınız.

İlk başlarda problem yaşamanıza neden olmasa bile, kilonuz veya tansiyonunuz hakkında görüşmelisiniz. Doktorunuzdaki randevunuzla hamile kaldığınız zaman arasındaki ara dönemde, sizin ve eşinizin kilo hedeflerinize yakınlaşma şansınız olacaktır.

Hamilelik kilo vermek için ideal zaman değildir. Gebe kalmadan önce yapmak, gebe kalmayı kolaylaştırmak açısından fayda sağlayabilir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı

 Sağlıklı bir hamilelik için sağlıklı bir yaşam tarzı şarttır. Bunun için şunlar önemlidir:

  • Diyetinizi kontrol altında tutmak
  • Sosyal veya eğlence amaçlı alınan alkol ve sigaradan uzak durmak
  • Egzersiz alışkanlığı edinmek
  • Uyku alışkanlıklarını iyileştirmek

 Bunların her biri sağlığınızda önemli bir rol oynayacak. Daha fazla meyve ve sebze yemenin sizi daha sağlıklı hale getireceğini söylememize gerek bile olmayabilir fakat unutmayın ki sebze ve meyve ağırlıklı bir diyet aynı zamanda vücudunuzun en iyi şekilde çalışmasını sağlayacaktır. Basit ama etkili bir örnek verelim, meyve ve sebze yiyorsanız muhtemelen kabızlık sorunu yaşamıyorsunuz çünkü bu sorundan kaçınmak için ihtiyacınız olan lifleri alıyorsunuz. Bazı doğum öncesi alınan vitaminler ve hamilelik hormonları sorun yaratıp, bağırsakların biraz tembelleşmesine neden olabilirler. Hamilelikle birlikte hızla değişen hayatınızı daha sağlıklı ve kolay hale getirmek için mutlaka diyetinizle ilgili yardım almanızı öneririz.

Hamilelikte beslenme konusu üzerinde uzmanlarla görüşmek dışında bu dönem için eğitim veren kurslara da katılabilirsiniz. Daha fazla bilgi için bölgenizdeki yerel hastanelerden veya gebelik merkezlerine danışabilirsiniz. Konuyla ilgili oldukça fazla yayın ve kitaba da ulaşmanız mümkün. Elbette sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme düzeninden bahsediyor olsak da proteinin diyetinizdeki yerini unutmamak gerekir. Sağlıklı bir vejeteryan veya vegan bir hamileliğe sahip olmak mümkün olsa da sıkı bir vejeteryan /vegan diyet de ayrı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sosyalleşme ve eğlence adına alınan alkol, sigara ve uyuşturucu maddeler sorun olabilirler çünkü hamile kalma şansınızı azaltırlar. Bazen alkol erkeklerde geçici bir iktidarsızlığa neden olsa da bu geçici mekanik bir sorundur- ancak önemli olan sigara, alkol veya uyuşturucu kullanımından kaynaklanan bazı kromozom hasarlarıdır. Hamilelik dönemini sorunsuz geçirip sağlıklı bir bebeğe kavuşmak için en doğrusu bu dönem süresinde eşlerin birlikte alkol, sigara ve uyuşturucudan uzak durmalarıdır çünkü çoğu genetik problemlerin artmasına, düşük veya ölü doğum gibi gebelik kaybı risklere neden olabilirler.

Doktorunuzla açık ve dürüst konuşmak, size yardımcı olacak doğru bilgileri almanın en iyi yolu olacaktır.

Uyku ve egzersiz sağlıklı bir hamileliğin anahtarı olduğu gibi sağlıklı bir yaşam tarzının da göstergesidir. Bu sadece hamilelik için güçlü ve sağlıklı olmanıza yardımcı olmaz, aynı zamanda daha kolay bir hamilelik geçirmenizi de sağlar. Gebeyken yapılan egzersizlerin, sağlıklı olma duygusunu arttırdığı ve gebelik ağrılarını azalttığı kanıtlanmıştır. Bazı çalışmalar, hamilelikte yapılan egzersizlerin normal doğumu kolaylaştırdığını göstermektedir. Egzersiz yapmaya çok hevesli değilseniz panik yapmayın. Yürümek, yüzmek, dışarı çıkmak hareket etmek için harika yollardır- bu aktiviteler de size yardımcı olacaktır.

Hamilelik öncesi Prenatal Vitaminler Başlarken

Prenatal vitaminler sigorta poliçenizdir. Kötü sonuçları önlerler veya olasılıkları azaltırlar. Örneğin folik asit, hamileliğin erken dönemlerinde ve öncesinde alındığında nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Folik asit başlangıç ​​safhalarında nöral tüpün, omuriliğin ve beynin oluşturulduğu dönemde en önemli olanıdır. Prenatal vitaminleri hamilelikten önce almaya başlamak kullanma alışkanlığı oluşturacaktır.

Piyasada mevcut birçok prenatal vitamin bulunmakta ancak gerçek şu ki, çok da olağanüstü bir şeye ihtiyacınız yok, doğru miktarda folik asit içeren herhangi bir standart multi vitamin size hem yeterli hem de ekonomik olacaktır.

Sigorta Kapsamınızı Gözden Geçirin

Günümüzde doğum ve hastane masrafları oldukça baş ağrıtıcı olabiliyor! Bir sonraki sene hamile kalmayı düşünüyorsanız, poliçenizde sunulan kapsama iyice inceleyin. İlgilendiğiniz tüm doğum seçeneklerini kapsıyor mu? Özellikle doğurganlık kapsamı hakkında bilgi isteyin-bu konu oldukça geniş bir yelpazeye sahiptira ayrıca düşük riskli doğumlar, ebeler gibi hizmet sağlayıcıları, annenin fetal ilaç uzmanları ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri gibi konuları sigorta şirketinizle birlikte gözden geçirin.

Cepten ödeme yapıyorsanız, bu maliyetin ne olabileceğini öğrenin ve bunu nasıl karşılayacağınızı planlayın. Kredi kullanmak zorunda kalabilir misiniz? Bu tip konuları önceden halletmek, hamileliğin finansal etkisine hazırlanma şansı verecektir.

Ebeveynlik Konuları Hakkında Konuşun

Ebeveynlikten önce ebeveynlik hakkında konuşmak erken gibi görünüyor olsa da bu pek çok çiftin bebek gelmeden önce düşünmediği bir şeydir. Birbirlerini seven çiftler geri kalan her şeyin kendiliğinden kolayca hallolacağını varsayarlar. Oysa ki çocuğunuzu nasıl büyütmek istediğiniz hakkında konuşmalısınız. Birlikte çocuğunuzu yetiştirmek istediğiniz yolu çizmelisiniz. Aileye katılan yeni bir bebek mutluluk kadar çatışma da getirir beraberinde unutmayın! Bu çatışma nerede? Nasıl çözümlenir? Kimden destek alabilirsiniz?

Konuşmanızı önerebileceğimiz konular şunları içerebilir:

  • Bebek nerede uyuyacak?
  • Bebeğe kim bakacak?
  • Ev işleri nasıl bölünecek?
  • Disiplin yöntemleri
  • Ebeveynlik felsefeleri

Bu listede tartışma yaratacak konular olduğu kesin ama lütfen unutmayın ki anne ve baba olmak çok ama çok uzun bir yol. Sizin ortak kararlar alabilmeniz, birbirinizle uyumlu bir disiplin yolu belirlemeniz, iş bölümü yapabilmeniz hem sizi hem de bebeğinizi daha mutlu ve huzurlu yapacaktır.

Doğum kontrolünü tartış

Son olarak, doğum kontrolü;

Bir süredir doğum kontrol hapı kullanıyor olabilirsiniz. Doktorunuz ne zaman ve nasıl bırakılacağı hakkında sizi bilgilendirecektir. Bazen, hamile kalmak için kendinize bir veya iki aylık bir döngü vermek iyidir. Bu dönemde dilerseniz, prezervatif veya diyafram gibi başka bir doğum kontrol yöntemi kullanabilirsiniz.

Doğum için tercih ettiğiniz tarihler varsa, korunma yöntemlerinizi kesmek için bunları da göz önünde bulundurmalısınız.

Bebek Yapma Seks Var

İşte oldu! Seks yap, hamile kalırsın! Hmm evet ama… doğru yapıldığında! “Seks yap” derken kastettiğimiz bazı özel şeyler var. Yeni başlayanlar için söyleyelim, doğum kontrolü olmaksızın, tercihen ovülasyonun yakın olabileceğini düşündüğünüz tarihlerde vajinal ilişkiye girmelisiniz.

Bunu günde iki kez yapmanıza gerek yok, arada sırada da olsa, sorun değil, her gün yapmak zorunda da değilsiniz, bu da sorun değil ancak oral seks, anal seks, prezervatif ile seks ve sizin adet döneminizdeki seks hamile kalmak için mümkün değildir.

Yumurtlama Döneminin Tahmin Edilmesi

Yumurtlama döneminin tahmin edilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bazıları diğerlerinden daha yoğun. Normal şartlarda hamile kalmak için yumurtlama döneminizi özellikle bilmenize ihtiyaç yoktur. Gebe kalmakta sorun yaşıyorsanız ovülasyon tarihiniz önem kazanır.

Dilerseniz kendinize adet döngülerinizi gösteren bir çizelge hazırlayabilirsiniz, ayrıca faydalanabileceğiniz telefon ve bilgisayar uygulamaları da mevcuttur bunun için.

Bunun en pratik yolu adetinizin bittiği günden geriye 14 gün saymaktır, bu size tahmini bir yumurtlama dönemi tarihi bulmanızda yardımcı olabilir.

Örneğin 29 Aralık’ta adet döneminizin başlayacağını biliyorsanız, yumurtlama döneminizin 14-15 Aralık civarı olacağını var sayabilirsiniz.

Bu konuda daha hassas olmak istiyorsanız, eczanelerden kolayca bulabileceğiniz yumurtlama dönemi testlerinden alarak evinizde uygulayabilirsiniz. Bu testler biraz masraflı olsa da size çok daha doğru tespitler göstereceklerdir.

Vücut bazal ısı yöntemi de bir diğer yumurtlama dönemi tahmini yardımcısıdır. Her sabah uyandığınızda vücut ısınızı ölçün, vücut ısınızdaki değişim yumurtlama döneminin habercisidir.

‘Hamile Kalmak İçin Yaşam Tarzınızı Ayarlamak

Yapacağınız tek şey normal hayatınıza doğum kontrol yöntemlerinizi bırakarak devam etmek, sadece bu kadar!

Bazı çiftler bebeğin cinsiyeti veya doğum tarihini ayarlamak konusunda tedirginlik yaşarlar oysa işi akışına bırakıp bu dönemin keyfini çıkartmak her şeyi kolaylaştıracaktır.

Unutmayın, çoğu çift ilk yıl içinde gebe kalacaktır.

Hamilelik Testi Ne Zaman Kullanılır

Hamile kalmaya çalışırken, hissettiğiniz her şeyin hamileliğin bir göstergesi olduğunu varsaymak cazip gelebilir. Vücudunuzun bu dönemdeki günlerde nasıl hissettiğinin farkında olmak da normaldir.

Adet döneminizin geciktiği ilk günden itibaren eczaneden alabileceğiniz herhangi bir test ile bu heyecanlı sorunun cevabını alabilirsiniz.

Bu nispeten ucuz yöntemle pozitif çıkan bir test 100% gebeliği gösterse de negatif bir test her zaman doğru olmayabilir. Testi birkaç gün bekleyip yeniden deneyebilirsiniz.

Hastanelerde yaptırabileceğiniz HCG kan testi ise size en erken ve en doğru sonucu verecektir.

Yardım İçin Ne Zaman Başvurmalı?

En sık sorulan soru elbette budur.

35 yaşın altındaysanız ve bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki yaşadığınız halde gebe kalmadıysanız doktorunuza başvurabilirsiniz. 35 yaşın üzerindeyseniz 6 ay bekleyip danışabilirsiniz.

Bunun dışında adet döneminizde 22 günden kısa veya 42 günden uzun döngüler yaşıyorsanız yine doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederiz.

Döngülerinizdeki anomaliler başka rahatsızlıkların da habercisi olabilirler bunların çözülmesi gebe kalmanızı da hızlandıracaktır.

Tüm bunların dışında unutmayın ki stres hamile kalmanızdaki en büyük engellerden biridir. Çoğu çift çocuk sahibi olamama korkusu ile gebe kalamaz. Bırakın doğa kendi kuralları içerisinde olması gerekeni yapsın. Biliyorsunuz ki dünyanın en doğal şeyini yapıyorsunuz, siz sadece tadını çıkarın ve kendinizi büyük güne hazırlayın.