Mutlu bir şekilde evlisiniz ve ailenizi genişletmek istiyorsunuz. Ama bebeğiniz olması, sizin durumunuzda uzak bir gerçeklik gibi görünüyor. Eh, umudunu kaybetme. Gebe kalmama nedenlerini tanımlayın ve bunları ele alın.
İyi aile, hamile kalma şansınızı artırmanız için size ipuçları verir. Yaşam tarzınızda ve diyetinizde birkaç değişiklik yapmak hileyi yapabilir. Okumaya devam etmek.
Felsefeyi Etkileyebilecek Faktörler
Bir çiftin gebe kalma şansı, erkek ya da kadındaki kısırlık dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı engellenebilir ya da ertelenebilir. İşte sizin anlayış şansınızı etkileyebilecek birkaç faktör
Doğurganlık oranı düşmeye başladıkça artan anne yaşı (30 yıldan fazla)
- Uterin fibroidi
- Ektopik gebelikler
- Endometriozis
- Pelvik inflamatuar hastalık
- Polikistik over sendromu (PCOS)
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (cinsel yolla bulaşan hastalıklar)
- Yanlış hesaplanmış verimli dönem
- Engellenmiş fallop tüpü
- Düzensiz adet döngüsü
- Tiroid dengesizliği
- Erken yumurtalık yetmezliği (POF)
- Düşük yumurtalık rezervi (DOR)
Erkeklerde:
- Düşük sperm sayısı
- İnmemiş testisler
- Erektil disfonksiyon
- Erken boşalma
- Şeker hastalığı
Genel olarak:
- Pelvik veya abdominal cerrahi
- Yaşam tarzı problemleri
Hamilelik şansınızı artırmak için en iyi 23 ipucu
İşte hamile kalma şansınızı iyileştirmek için birkaç ipucu.
- Sağlık kontrolü: Tıbbi olarak uygun olduğunuzdan emin olmak için bir ön sağlık kontrolü yapın. Çiftin gebe kalma kabiliyetine karar vermek için gerekli olan parametreler olan yumurtlama ve sperm testleri yapabilirsiniz. Ayrıca, kendi sağlığının farkında olmak, güvenli ve sağlıklı bir hamilelik sağlar.
- Vücut ağırlığının korunması: Kadının ağırlığı, kavramada çok önemli bir rol oynar. Aşırı kilolu veya düşük kilolu olmak, vücutta hormonal değişikliklere yol açar ve bu da hamile kalma şansınızı engelleyebilir. Sağlıklı bir diyetin ardından ve egzersize fiziksel olarak uyum sağlamak, ideal vücut ağırlığını korumanıza yardımcı olabilir.
- Sağlıklı yaşam tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı doğurganlığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Hamilelik yapma olasılığınızı olumsuz yönde etkileyebileceğinden, alkol kullanmaktan, sigara içmekten, yasadışı uyuşturucu kullanmaktan kaçının. Aşırı yiyecekleri tüketmekten kaçının ve diyetinizde meyveler, sebzeler, et, balık ve süt ürünleri (özellikle organik gıdalar) yer almalıdır. Ayrıca, vücut ağırlığınızı korumak için düzenli olarak egzersiz yapın. Bu, sperm kalitesini ve sağlıklı ovumu teşvik ederek doğurganlığınızı daha da artıracaktır.
- Yumurtlama periyodunu izleyin: Yumurtlama döneminizi takip etmek için cinsel ilişki için doğru zamanı öğrenin. Örneğin, 28 günlük bir adet döngüsü varsa, 14. günde ovulacaksınız. Yani, verimli pencere, seks yapmak için ideal olan 11-15. Ayrıca tavsiye için bir jinekologla konuşabilirsiniz.
- Foliküler izleme: Eğer yumurtlamayı kendi başınıza takip edemiyorsanız, doktor foliküler izlemede size yardımcı olabilir. Kan hormonu testi ve yumurtalıkların ultrason ile, size ovulasyonun doğru zamanını söyleyebilirler.
- Doğurganlığı artırıcı gıdalar: Folik asit, C, A, D ve E vitaminleri, çinko, potasyum ve bakır gibi besinler doğurganlığı arttırmak için gereklidir. Diyet veya takviyelerinizden elde edilebilen bu gıdalar, sağlıklı ovum üretiminde yardımcı olur ve sperm kalitesini artırır. Yemen gereken yiyecekler arasında.
- Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, lahana, brokoli.
- Yağlı balık: Sardalye, somon, uskumru.
- Çinko açısından zengin gıdalar: Kaju fıstığı, kabak çekirdeği, kabuklu deniz ürünleri, organik otlarla beslenmiş kuzu ve sığır eti.
- Karmaşık karbonhidratlar: Kepekli ekmek, pirinç, makarna, tatlı patates.
- Proteinli gıdalar: Tavuk, süt, fındık, hindi, soya peyniri, tohumlar, yumurtalar, baklagiller.
- Stresi azalt: Stres hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı etkileyebilecek hormonal dalgalanmalara neden olabilir. Meditasyon, nefes egzersizleri ve yoga, stres seviyelerini azaltmanın bazı yollarıdır.
- İlaçlarla ilgili bir doktora danışın: Herhangi bir temel sağlık sorunu için ilaç alıyorsanız, bir aile kurma kararınızı doktorunuza bildirin. Steroidler, alfa blokerleri, antipsikotikler ve NSAİİ’ler gibi bazı tıbbi ilaçlar doğurganlığı etkileyebilir.
- Doğum öncesi vitaminler alın: Hamilelik için planlama yapıyorsanız, doktorunuzla konuşun ve doğum öncesi vitaminler almaya başlayın. Kavramayı geciktirebilecek herhangi bir besin eksikliğini telafi edebilirler.
- Yeterli uyku alın: Vücudun uygun metabolizmayı ve hormon üretimini sürdürmesi için iyi bir gece uykusu gereklidir. Yani, günde yedi ila sekiz saat uyuduğunuzdan emin olun.
- Fiziksel yakınlık: Cinsel ilişki sırasında, sperm sızıntısını önlemek için üst kadındaki seks pozisyonlarından kaçının. Vajinanın içine daha fazla sıvının girmesini sağlamak ve gebe kalma şansını arttırmak için, üstte adam ile misyoner pozisyonu gibi bir şey deneyin. Spermin vajinanın içinden ve yumurtadan geçmesi için yeterli zaman alması için, cinsel ilişki sırasında bir süre yatay pozisyonda kalın.
- Yağlayıcılardan kaçının: Seks sırasında yağlayıcıların kullanılması spermin hareketliliğini yavaşlatabilir ve onları ovuma ulaşmasını engelleyebilir. Ayrıca vajinal spreyler veya tamponlar vajinayı kurutabilir, böylece sperm akışını sınırlayabilir.
- Kafein alımını azaltın: Kafein alımının aşırı olması doğurganlığı engelleyebilir ve kavramınızı uzatabilir. Aşırı kafein ayrıca yüksek bir düşük riski de doğurmaktadır. Bu nedenle hamilelik sırasında kafein alımını günde 300 mg’a sınırlayın.
- Akupunktur: Belirli vücut noktalarına baskı yapmak, stresi hafifletebilir ve vücuttaki hormonal dengeyi geri getirmede yardımcı olabilir. Bu ayrıca sağlıklı yumurta ve sperm üretimine yol açar.
- Rafine karbonhidratlar üzerinde azaltın: Kandaki glikoz seviyelerini arttırdıkça rafine karbonhidrat alımını önlemek daha iyidir. Bu ayrıca yumurtlama problemlerine neden olur.
- Doğum kontrol haplarını durdurun: Gebeliğinizi planlamanızdan önce doğum kontrol haplarını en az dört ila altı ay içinde almayı kesmeniz gerekir. Doğum kontrol haplarını kullanmayı bıraktıktan sonra vücudun normal hormonal dengeyi yeniden kazanması için biraz zamana ihtiyacı vardır.
- Erkekler bisiklete binmekten veya bisiklete binmekten kaçınmalıdır: Testislerdeki spermin hayatta kalması için ortalama vücut sıcaklığından bir ila iki derece daha düşük olan optimum bir sıcaklık korunmalıdır. Bu nedenle erkekler, sıkı iç çamaşırı giymekten, dizüstü bilgisayarları kucağa yerleştirmekten, bisiklete binmekten veya bisiklete binmekten kaçınmalıdır. Sağlıklı spermlerin üretimi için testislerin doğru sıcaklığının korunması hayati önem taşır.
- Çok fazla tatlı yemekten kaçının: Aşırı şekerli yiyeceklerin tüketilmesi, progesteron hormonunun üretimini engelleyen ve gebe kalma şansını azaltan adrenalinin aşırı üretimine neden olabilir.
- Kadın orgazmı: Spermlerin kasılma yoluyla ovuma ulaşması için bir yol oluşturarak, kavramada önemli bir rol oynar. Aynı zamanda sperm motilitesine katkıda bulunan doğal kayganlaştırıcıların salgılanmasına yol açar.
- Yorucu egzersizlerden kaçının: Orta ve düzenli egzersiz, bir kadının sağlıklı kalmasına ve gebe kalma şansını artırmasına yardımcı olur. Bununla birlikte, doğurganlığı azaltabileceğinden, aşırı egzersizler yaparak vücudunuzu strese sokmaktan kaçının.
- Erkekler kilolarını yönetmelidir: Obez veya aşırı kilolu erkekler düşük sperm sayısına sahip olabilir. Aşırı kilolu olmak da, doğurganlığı azaltan hormonal değişikliklere neden olabilir. Böylece, gebe kalma şansını arttırmak için ağırlığı azaltmaya çalışmalıdırlar.
Kısırlık çözümlenemez bir problem değildir. Ama bir çift olarak, doğru seçimleri yaparak çalışmayı denemelisiniz. Doğal olarak gebe kalmayı başaramazsanız, her zaman IVF gibi yardımcı üreme teknolojilerine veya hatta surrogacy’ye gidebilirsiniz. Daha fazla bilgi için doktorunuzla veya bir doğurganlık uzmanıyla konuşun.
Herhangi bir infertilite sorunuyla karşılaştın mı? Aşağıdaki yorum bölümünde bizimle deneyimlerinizi paylaşın.