Basit ama eğlenceli hamilelik anları çoğu zaman anne adayını beklediğiniz stresi aşmanıza yardımcı olabilir. Böyle güzel bir an, bebeğinizin rahmindeki hareketini hissetmeye başladığınızda gerçekleşir.
Ama içindeki bebek ne zaman hareket etmeye başlar? Aktif olduğunda ve kesede dolaşırken tam olarak nasıl hissediyor?
İyiaile postunu okumaya devam edin; bebeğin ilk vuruşunu ne zaman hissedebileceğinizi, nasıl hissettiğini, hareketleri nasıl izleyeceğinizi ve daha pek çok şeyi size söyleyeceğiz.
Bebeğin İlk Hareketlerini Ne Zaman Hissedebilirsiniz?
İlk, ince bebek hareketlerini 16. ve 22. gebelik haftaları arasında istediğiniz zaman deneyimle bilirsiniz. Hızlanma olarak adlandırılan bu hareketler veya tekmeler sağlıklı bir hamilelik belirtisidir ve bebeğin büyüdüğünü ve ellerini veya bacaklarını hareket ettirmek için yeterli güce sahip olduğunu gösterir.
Başlangıçta, sadece anne bebeğin hareketini hissedebilir. Fakat daha sonra, hamilelik ilerledikçe, rahime dokunan diğerleri bile onları hissedebilir. İster ilk kez anne ister ikinci kez anne olun, bebeğinizin içinde dolaştığı hissi çok zor olabilir.
Bebeğin Tekmeleri Nasıl Hisseder?
‘Karındaki kelebekler’ veya çırpınan hissi hatırlıyor musunuz? Bebek ilk hareket ettiğinde böyle hissetme ihtimaliniz de budur. Anneler bebeğin hareket hissi ile gaz kabarcıkları arasındaki farkı ayırt edebilir. İlk bebek hareketleri tekme atma, çevirme, çevirme veya yuvarlamayı içerir. Bebeğinizin gelişimi arttıkça bu hareketler daha da güçlenir.
Birinci Trimesterde Fetal Hareket
İlk trimesterin sonunda, bebeğin organlarının çoğu oluşur. Bu nedenle, bu süre zarfında bebeğin hareketleri ikinci ve üçüncü trimesterlerde gözlenenlere benzer olacaktır. Ancak, her anne ilk üç aylık dönemde tekme veya bebek hareketlerini hissedemez. Yani hiçbir şey hissetmezsin bile, birkaç hafta daha sabırlı olun.
Bir çalışmaya göre, hamileliğin sekiz ila dokuz haftaları arasında gözlenen erken fetal hareketlerin bazıları dalgalanma, seğirme, atlama, yüzme ve yüzmeyi içerir. Bunlar başlangıçta daha yumuşaktır ancak her ilerleyen hafta ile güçlenirler.
İkinci Trimesterde Fetal Hareket
Bu dönemde, farklı fetal hareket kalıpları hissedebilirsiniz. İkinci üç aylık dönem boyunca yaygın olarak görülen fetal hareketlerin bazıları başın eğilmesi, vücut rotasyonu, genel hareket, elden yüzeye, ağız hareketinin (emme ve yutma) ve kolların ve bacakların hareketini içerir. Bebek hamilelik sırasında da ilerlemeye devam eder.
Üçüncü Trimesterde Fetal Hareket
Gebeliğin son üç ayında, bebek neredeyse tamamen gelişmiş ve daha aktif. Bebeğin duyuları bile şimdiye kadar çalışmaya başlar ve dışardan gelen şeyleri duyabilir ve hissedebilirler. Bebek hareket ediyor ve çok fazla hareket ediyor ve hareketleri vuruşları takip ederek takip edebilirsiniz! Genellikle, annenin bebeğin sağlığını değerlendirmek için vuruşları sayması önerilir.
Bebek aynı zamanda annenin sesi ve konumuna cevap olarak hareket eder. Böylece hareket ederken dönüş ve kayma gibi cenin hareketlerini fark edebilirsiniz. Hamileliğin sonunda, 36 hafta veya daha sonra, bebeğiniz baş aşağı pozisyonda yerleşir.
Yakında olacak olan baba küçük oğlunun tekmeleyip hareketlerini hissetmeye istekli mi? Onları ne zaman ve nasıl hissedebildiğini bilmek için sonraki oku okuyun.
Diğerleri Bebek Hareketlerini Ne Zaman Hissedebilir?
Bebeğin dışarıdan tekmeyi hissetmesi kocanıza veya sevdiklerinize birkaç hafta daha sürebilir. Her gebeliğin eşsiz olduğu düşünüldüğünde, bazıları 24 haftalık hamilelikten sonra hareketleri hissederken, bazıları bundan biraz daha sonra hissedebilir.
Bebeğinizin Hareketlerini Ne Sıklıkta Hissetmelisin?
Fetal hareketler başladığında, hamilelik ilerledikçe sıklık ve yoğunlukta artış eğilimindedir. Annenin, bebeğin hareketlerinin düzenini gözlemlemesi ve izlemesi gerekir. Örneğin, bazı bebekler gündüzleri daha aktif, geceleri ise sakinleşir. Bazı bebekler gece kuşlarıdır ve uyumak istediğinizde aktiftir ancak gün boyunca sakinleşir. Bazıları, annenin bir şeyler yedikten sonra, genellikle bebeğe geçen kandaki glikoz veya kandaki artıştan dolayı aktifleşir.
Bazı bebekler daha az hareket yapabilirken, diğerleri daha aktif olabilir. İkinci üç aylık dönemin sonunda, bebeğinizin nasıl davrandığını ve hareket ettiğini anlayabilirsiniz. Fetal vuruşların sayımı bebeğin sağlığını değerlendirmek için iyi bir yoldur. Örüntüde bir değişiklik olursa not alın ve herhangi bir şüpheniz olursa doktora danışın.
Bebeğin Tekmelemesi Nasıl İzlenir?
Tekme sayımı veya fetal hareket sayımı bebeğin vuruş sayısını takip etme işlemidir. Bebeğin sağlığını belirlemek esastır. İşte vuruşları sayma adımları.
- Genellikle profesyoneller saymaya başlamadan önce bir şeyler içmenizi veya bir şeyler içmemizi önerir.
- Sessiz bir odada, yanına uzan. Zamana dikkat edin.
- Ellerinizi karnınızın üzerine koyun (hissettiğiniz yerin çoğu zaman başladığı yer) ve hareketleri hissetmeye çalışın.
- Saymaya başlayın ve on hareketin ne kadar sürdüğünü kontrol edin.
- Bebeğinizin yaklaşık iki saat içinde en az on defa hareket etmesi gerektiğini unutmayın.
Bazen bebeğin hareketlerinde ani bir düşüş olur. Bir sonraki bölümde neden olduğunu öğrenin.
Fetal Hareketlerin Azalmasına Ne Sebep Olur?
Hamile kadınların çoğu, hamileliğin son aşamalarında cenin hareketlerinin azaldığını fark eder. Bunun nedeni, bebeğin neredeyse büyüdüğü ve amniyon kesesinde bebeğin hareket etmesi için çok az alan bulunmasıdır. Bunun yanında, çeşitli nedenler bebeğinizin tekmelemesini veya hareket etmesini durdurabilir.
- Bebeğiniz pozisyonunu değiştirdiğinde, daha önce alıştığınız hareketleri hissedemeyebilirsiniz.
- Kazandığınız varsa ekstra ağırlık, sen hareketleri anlamda mümkün olmayabilir
- Durumda amniyotik sıvı hacmi artmış
- Ne zaman plasenta konumu değişti
- Sigara içmek bebeğin hareketlerini hissetmenizi engelleyebilir
- Bebeğin uyku düzeni ile karıştırılabilir ya da bebek düzenini değiştirir
- Eğer zaman stresli, bebeğin tekmeleri hissetmek olmayabilir
Yukarıdaki davaların hiçbirinde endişelenecek bir şey yok. Hiçbir şey hissetmiyorsanız, biraz su için veya bir şeyler yiyin ve vuruşları tekrar izlemek için sessiz bir yerde yatın. Birkaç günlüğüne dene. Ancak hareketleri hala hissetmiyorsanız, tıp uzmanına danışabilirsiniz.
Doktor Ne Zaman Görülür?
İki saat içinde on hareket hissetmiyorsanız, ebe veya doktorunuzla bunun hakkında konuşabilirsiniz. Doktor bebeğinizin iyiliğini izlemek için tarama veya test yapabilir. Tarama ayrıca bebeğinizin neden hareket yapmadığını gösterebilir.
Bir sonraki bölümde, fetal hareketler hakkında sıkça sorulan bazı soruları ele alıyoruz.
Sık Sorulan Sorular
- Bebeğim neden geceleri daha fazla hareket ediyor?
Bazı bebekler gündüzleri aktifken, bazıları geceleri aktiftir. Her ikisi de sağlıklı bir gebeliğin parçasıdır. Bebeğinizin gece boyunca daha fazla hareket ettiğini düşünüyorsanız, bunun nedeni vücudunuzun hareketsiz olması ve en küçük hareketi bile hissetmeniz olabilir. Gün boyunca, çalışabilir ve bebeğin vuruşlarına odaklanmaya bilirsiniz.
- Fetusun 11 haftada hareket ettiğini hissedebiliyor muyum?
Genelde kadınlar ikinci üç aylık döneme kadar hiçbir şey hissetmezler. Ancak her hamilelik farklıdır ve bazı kadınlar 11 ya da 12. Gebelik haftasında olan ilk trimesterinde son aşamasında hareketleri hissedebilirler.
- Bebeğimin rahimde çok aktif olması ne anlama gelir?
Karnındaki aktif bir bebek sağlıklı bir bebek. Aktif bebek hareketleri arasında tekme atmak, ellerini ve kollarını hareket ettirmek, etrafını çevirmek ve pozisyonu oldukça sık değiştirmek vardır. Bebeğinizin hareketlerinin kalıplarını not ettiğinizden emin olun.
- Fazla kiloluyum bebeğimin hareket ettiğini hissetmek zor mu?
Evet, fazla kiloluysanız, karın duvarlarınız daha kalın olabilir. Bu gibi durumlarda, bebeğinizin hareketlerini hissettiniz daha uzun sürebilir. Fazla kilolu olmayan annelere kıyasla daha az veya hiç hareket hissetme bilirsiniz. Bu nedenle ve genel olarak iyiliğiniz için hamile kadınlar kilolarını kontrol altında tutulmalıdır.
Heyecan verici bir anne olacak anne olarak, bebeğinizin içinde hareket ettiğini her hissettiğinizde yaşadığınız duyguları bile kaydedebilirsiniz. Siz ve eşiniz ayrıca bebeğinizle konuşabilir ve karşılık olarak hareket edip etmediklerini görebilirsiniz. Bunlar küçük ama değerli hamilelik anları beslemeniz gereken anlardır. Ancak bebeğin hareketinden endişe duyuyorsanız, stresli olmayın ve ebe veya profesyonelinizle konuşmayın.
Bebek rahminde ilk taşındığında nasıl hissettiniz? Hikayelerinizi aşağıdaki yorum bölümünde paylaşın.