Liya, on haftalık bebeğinin ilk kalp atışlarını duyduğundan daha mutlu olmamıştı. Onu fetal monitörden kontrol eden sağlık uygulayıcısı, bebeğin sağlıklı olduğunu temin etti. Ve önümüzdeki birkaç ay boyunca Liya’nın yaşamı, sadece bebek için planlama yaparak, anne karnındaki bebeği ve bebeği besledi. Hamile bir annenin hayatının en güzel zamanıydı. Birkaç engel olabilir. Ama her yerde engel yok mu?

İyiaile, hamilelikte öne çıkan harikalar ve deneyimler arasında dolaşmasına yardımcı olur. Bilmeniz gereken çok şey var, özellikle de ilk kez hamileyseniz. Tabii ki, doktorunuzla da epeyce konuşmanız gerekir. Bu yüzden, önünüzdeki harika yolculuk için hazırlanın.

Gebelikle İlgili Önemli Şeyler

İşte hamilelik hakkında bilmeniz gereken 20 zorunlu şey. Bunları bilmek hamileliğinizi daha keyifli ve akılda kalıcı hale getirecektir.

1. Hamile olduğunuzu gösterir:

Sürenizi özledikten sonra, mide bulantısı, hafif sırt ağrısı, duygudurum dalgalanmaları, hassas veya şişmiş göğüsler ve bazı yiyecekler için istek gibi semptomların olabilir. Çoğu zaman, sahte belirtiler karışıklığa yol açar. Hamile olduğunuzu gösteren bazı sağlam işaretler olduğunu anlayın. Hamileliğinizi onaylamanın bir yolu, piyasada mevcut kitleri kullanarak ev bazlı idrar testi yapmaktır. Bir doktor tarafından yapılan bir hamilelik testi de alabilirsiniz.

Hamile olduğunuzdan emin olmak çok önemlidir. Evde hamilelik testleri belirsiz sonuçlar gösteriyorsa, hamileliğinizi onaylamak için objeye gitmelisiniz.

2. Doğum öncesi bakım için doktora gitmek önemlidir:

Birçok çift sadece ilk kez hamileliklerinin sağlıklı ve komplikasyonsuz olduklarından emin olmak için bir bebek planlamadan önce bile doktora gider. Hamileliğinizi onayladığında, doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmeniz önemlidir. En iyi jinekoloğu seçin ve aylık muayeneleri asla atlamayın. Bu hem annenin hem de bebeğin sağlığını ölçmede yardımcı olur. Ayrıca, herhangi bir gelişimsel bozukluğun daha erken bir aşamada da kendisini engellemesi gerekir.

3. Aile hekimliği tarihini anlama:

Bu hamilelik sırasında hatırlanması gereken en önemli şeylerden biridir. Bir kez gebe kaldığınızda, annenizin, büyük annenizin veya teyzenizin gebeliklerini tartışmak iyi bir fikirdir. Aile hattındaki genetik hastalıklar veya doğum anormallikleri hakkında bilgi edinmemize yardımcı olur. Bunun gibi bilgiler sizi olası problemlere hazırlar ve gerekirse önleyici önlemler alır

4. Aşılar önemlidir:

Doğum öncesi yapılan her randevuda doktorunuz, daha sonra yapmanız gereken aşılama atışları hakkında sizi bilgilendirecektir. Düzenli tetanoz veya grip çekimi olsun, çekimleri başarısız olunan. Aşılar hastalanmasını önler. Unutmayın, yeni hamile annelerdeki bazı hastalıkların fetüsün fiziksel ve zihinsel sağlığını ciddi şekilde bozabileceğini unutmayın. O yüzden güvende ol, emin ol.

Hamile annelerin aşılanmasının bebek için sağlık riskine neden olabileceği bir efsane vardır. Bununla birlikte, bunu kanıtlayacak bir kanıt yoktur. Canlı zayıflatılmış virüs ve canlı bakteriyel aşılar hamilelik sırasında önerilmemektedir. Aşı yapan gebelerin yararları potansiyel riski ortadan kaldırmaktadır.

5. Gebelik yaşınızı bulmak:

Gebelik, her biri üç aydan oluşan, trimester adı verilen üç aşamaya ayrılır. Her geçen aşamada vücudunuzda hormonal değişiklikler, kan basıncı, solunum ve metabolizma şeklinde fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Biri, diğer aşamaları ve bunlardan geçen ilerlemenizi anlamak için bu değişiklikleri hamileliğin başından itibaren izlemelidir. Aynı zamanda, en son adet döneminizin tarihine göre belirlenen teslim tarihinizi bilmek de gereklidir. Normal bir doğum 37 ila 40 hafta arasında gerçekleşebilir.

6. Hamilelik sırasında kanama olabilir:

Tipik olarak hamileliğin ilk belirtisi kaçırılmış dönemler olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar gebeliğin ilk evrelerinde kanarlar ve adet kanaması durumunda kafa karışıklığı yaratırlar.

Bu tür bir kanama, yumurta fallop borusundan ve uterusa girdiğinde, uterus astarına (implantasyon kanaması veya lekelenme) girdiği zaman meydana gelir. Bunu tanımanın en iyi yolu renginden. Adet kanının olağan kırmızı renginin aksine genellikle kahverengi veya pembe renktedir. Rahatsız edici bir faktör olmasa da doktora danışmak iyidir.

7. Ne kadar kilo alımı normal?

Çoğu kadın hamileliği sırasında ilk kez kilo almasından endişe duymak ve hamileliğin en erken döneminde onu kaybetmeye istekli olmaktadır. Kilo almanız hamilelikten önce BMI nize (vücut kitle indeksi) bağlıdır. Gebe kaldığınızda fazla kiloluysanız, normal kilolu bir kişiden daha az kalori almanız önerilir. Temel fikir, fetüsün büyümek ve sağlıklı bir gelişim için gerekli besinleri alması gerektiğidir. Bu yüzden doğru yemeği yemek ve bebeğin ihtiyaçlarını anlamak bir önceliktir.

8. Ne yenir, ne yenir:

Düzenli vitamin ve sağlık takviyesi dozu ile birlikte, besleyici, sağlıklı ve dengeli bir diyet yapmanız gerekir. Doktorlar, genellikle, gereksinimlerine göre uygun bir diyet çizelgesi sağlar. Küçük ve sık öğünler alın. 
Ayrıca bebeklerde erken doğum, doğuştan sakatlık ve kilolu olma ihtimalini artırabilecek lerinden alkol ve kafein ürünlerinden uzak durmanız gerekir.

9. Fiziksel aktiviteler bir zorunluluktur:

Günlük egzersiz rutininiz vücudunuzun düzgün çalışmasını sağlar. Unutmayın, doğum çok fazla enerji gerektiren zahmetli bir işlemdir. Sadece sağlıklı bir vücut emeğin çeşitli aşamalarına dayanabilir. Egzersizler ayrıca her zamanki rahatsızlıkların hafifletilmesinde hamilelik deneyimlerinde yardımcı olur. Hamilelik ağrılarına dayanmak için kaslarınızı güçlendirirler. Sonuçlar gösteriyor ki, hamile bir annenin doğru egzersiz rutini bebeğinizin tüm sisteminin gelişimini önemli ölçüde desteklemektedir.

10. Hamilelik sırasında rahatsızlıklar olabilir:

Hamile olmak kolay değil. Dönem boyunca rahatsızlıklar olacak. Daha önce şaşırtabileceğiniz uzun süre ayakta durmak ya da oturmak gibi faaliyetler şimdi yasaklanmış ya da yapması çok zor. Kabızlık ve kusma gibi konular enerjinizi boşaltabilir. Sağlıklı yemek ve gerekli miktarda dinlenme, rahatsızlıkları azaltmasına yardımcı olabilir.

11. Hamilelik sırasında seyahat:

Seyahat etmek ilk aşamada gayet iyi, ancak son ödeme tarihiniz yaklaşırken riskli olabilir. Bazı havayolları 36 haftadan daha fazla hamile kalan kadın yolculara izin vermemektedir. Seyahatiniz kaçınılmazsa, doktorunuza danışın ve gerekli önlemleri alın. Bir doktorun sertifikasının seyahat için ön koşul olduğu zamanlar olabilir.

İşte doktorunuzun seyahat etmekten kaçınma nızı önerebileceği erken hamilelik olayları:

  • Erken emek veya düşük yapma tarihi
  • Çoklu gebelikler (ikizler, üçüzler veya daha fazlası)
  • Yüksek tansiyon
  • Plasental anormallikler
  • Gestasyonel diyabet
  • Beceriksiz serviks
  • Hamilelik sırasında kanama öyküsü
  • Preeklampsi veya ektopik gebelik öyküsü

Bu komplikasyonların hiçbiri mevcut değilse, doktorunuz seyahat etmenize izin verebilir. Doktorların çoğu ikinci trimesterde seyahat etmesine izin verir, ancak birinci ve üçüncü trimester lerde sizden kapanmanızı isteyebilir.

12. Doğru tutum sergileyen:

Her zaman pozitif ol. Doğru yaklaşım, sizi gebeliğin her aşamasındaki zorluklarla yüzleşecek kadar güçlü hale getirecektir. Psikologlar, annenin sağlam zihinsel dekorumunun fetüs üzerinde yüksek bir etkiye sahip olduğunu çekiştiriyorlar. İyi hazırlanmış bir anne doğumdan sonraki ilk işgücü günleriyle başa çıkabileceği nden, hazırlıklı olun.

13. Kariyerindeki endişelerinizi bir kenara bırakın:

Bebeğiniz geldiğinde kariyerinizin durumu hakkında endişeli olabilirsiniz. Mevcut kariyerinizi bir anne olarak yeni bir role etmeye çalışmayın. Annelikle daha iyi örülmüş bir kariyer ideal bir seçimdir. Çocuklarınız büyüdükçe ve bağımsız olduklarında kariyerinizi yeniden oluşturabilirsiniz.

14. Her şey için zaman ayırın:

Çalışma Ekonomisi Dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sekizinci aya kadar çalışan hamile kadınların daha önce çalışmayı bırakanlardan yarım kilo daha hafif bebekleri olduğu belirtilmektedir. Hamilelik vücudunuz üzerinde çok büyük bir stres yaratabilir ve bu nedenle bir işle kendinizi daha fazla strese sokamazsınız. İşten bir mola vermeyi göze alamazsanız, arada sık sık ara verin.

15. Doğum yerinizi seçiniz:

Doğum yapmak istediğiniz yeri – hastaneyi, bakım evini vb. – planlamalısınız. Ailenizin ihtiyaçlarına en uygun ve sizin için en uygun yeri seçmek önemlidir. Hastane doktorunuzun uzmanlığı, güvenilirliği, hijyeni ve evden ve doğum yerinin çevresi gibi diğer faktörler tarafından belirlenmelidir. Önceden iyi bir yer seçmek ve orayı ziyaret etmek sizi D gününüz için rahat ettirmelidir.

16. Doğum sancı nedir?

Son randevunuz yaklaştığında, emek ağrısına gireceksiniz. Doktora danışmanız ve ‘işe girmenin’ ne anlama geldiğini anlamak gerekir. Hamileliğin ne zaman olacağını bilmek ve doğum eyleminizi zorluk çekmeden halletmenizi kolaylaştıracak bir şey daha olması gerekir. Hızlı bir emeğin belirtisi, zamanla yoğunluğu artıran sık görülen ağrılı kasılmalar dir. Çoğu zaman, erken çalışma sırasında yürümek önerilir, çünkü kadınların kendilerini daha rahat hissetmelerini sağlar.

 

17. Doğumdan korkmak işçiliği geciktirebilir:

Doğumdan korkan kadınlar, doğum yapmaktan korkmayan kadınlardan yaklaşık bir buçuk saat daha fazla zaman harcarlar. Korku ve endişe, rahim kasılma yeteneğini zayıflatan katekolamin olarak bilinen hormonların kan konsantrasyonlarını arttıracaktır. Doktorunuzla aranızdaki zayıf iletişim aynı zamanda emeği uzatabilir. Doğum öncesi solunum derslerine gitmeniz önerilir.

18. Önceden bebek alışverişi yapın:

Hamilelik hakkında bilmeniz gereken bir diğer şey, son dakika acelesinden kaçınmak, doğumdan sonra gereken her şeyi hazır tutmaktır. Birkaç elbise, bebek paspasları, battaniyeler, sıcak giysiler (mevsime bağlı olarak) ve besleme ekipmanı önceden satın alınmalıdır. Dahası, bu tür alışverişlerden hoşlanırsınız ve bebekle olan bağlantınızı geliştirir.

19. Çocuk bakımı ve ebeveynliği öğrenmek ve anlamak:

Doğumdan sonra, ani bir çocuk bakımı ve ebeveynlik sorumluluğu birçok kişi için zor olabilir. Bu nedenle, hamilelik ve çocuk bakımı hakkında biraz bilgi sahibi olmak için doktorlarınızla, arkadaşlarınızla, akrabalarınızla konuşun veya çeşitli kitaplar okuyun.

20. Hamilelik hafızasını artırabilir:

Western Ontario Üniversitesi’nden Kanadalı araştırmacılar, hamileliğin anneliğin zorlukları ile yüzleşmek yerine beynin gri maddesini güçlendirdiğini söylüyor. Bir araştırma hamile annelerin bebekleri olmayan diğer kadınlardan daha iyi hafıza testlerinde iyi olduğunu buldu.

Gebelik Hakkında Bilmeniz Gereken Daha Önemli Şeyler:

  • Teslimatı güvenli hale getirmek için iyi bir doktor veya ebe bulun.
  • İyi uykular al.
  • Erkek ya da kız? Fazla düşünmeyin. Bebeğinizi ağırlamaya hazır olun.
  • Uygun kıyafetler giyin. Yumru için endişelenmeyin, güzel görünüyor ve daha sevimli görünüyorsunuz.
  • Burun zarlarınız şişebileceğinden horlamaya başlayacaksınız.
  • Meme değişikliklerini kısıt yapabileceğinden balenli sütyen giymekten kaçının. Göğüslerinizi tamamen kaplayabilir kalınlaşmış düz askılı sütyen kullanın.
  • Sıvı tutulumu büyük bir sorun olacaktır. Ayaklarınız yüksekken uyumaya çalışın ve daha fazla su içmeye dikkat edin.
  • Vajinal akıntı gözlemlersiniz endişelenmeyin. Kalın, koklamak, yeşile veya kanla lekelenmediği sürece, hamilelik sırasında düzenli bir şeydir.
  • Hamilelik hormonları metabolizma sürecini hızlandırır ve daha fazla yıkanmanın ve terlemesine neden olur.
  • Cildiniz hamilelik sırasında uzanır, bu da karınlarınızı kaşındırır.
  • Farklı kokuyorsun. Vücudumuzdaki kimyasal değişiklikler size yeni, çekici ve sıcak bir koku verecektir.
  • Tek bir doğum öncesi muayeneyi kaçırmayın. Her kontrol, eğer varsa, sadece sonraki gebelik aşamalarında gösterebileceği birkaç komplikasyon olarak önemlidir. Ne kadar çabuk bulursanız, tedavi için o kadar çabuk gidebilirsiniz.
  • Libido’nuz önemli ölçüde değişecektir. Daha fazla veya daha az olabilir. Bu normaldir ve bu değişiklikler geçicidir.
  • Seciniz, bebeğiniz rahim içindeyken duyduğu en iyi şey olacaktır. Hikayeleri anlat ve şarkı söyle.
  • Garip bir ruh hali değişmiş olabilir. Öfke, üzüntü ve korku bekleyebilirsiniz. Kızdığın anlamına gelmez, sadece oyundaki hormonların.
  • Eğer ikinci hamileliğiniz ise, ilk çocuğunuzun yolda olan kardeşten sorumlu hissetmesini sağlayın.
  • Evcil hayvanınız varsa, onları temiz tutun ve yenidoğan eve geldiğinde düzgün davranmalarını söyleyin. Evden uzakta olduğunuzda bir evcil hayvan bakıcısı veya köpek gezdiricisi için düzenleme yapın.
  • İşyerinde ya da doğum sonrası dinlenmeniz sırasında bebeğe bakacak birileri olması için önceden yardım ayarlamalısınız.
  • Doğum yaparken kiminle olacağına önceden karar verin. Bazı kadınlar etrafındaki insanları tercih ederken, diğerleri gizlilik ister.
  • Doktorunuzla eşinizin emek konusunda size nasıl yardımcı olabileceği hakkında konuşmalısınız. Doğum yaparken senin duygusal desteğin olabilir.
  • Emekliyken panik yapmayın. Sakin ol ve hiçbir hikayenin seni hiçbir şekilde etkilemesine izin ver. Herkesin deneyimi farklı. Son ödeme tarihine gelmeden önce çantanızı hastaneye koyun.

Hamilelik sırasında sizin için neyin en iyi olduğuna karar verebilecek tek kişi sizsiniz. Sadece doğum öncesi kontrollerini doğru doktorla planlayarak sağlıklı bir başlangıç ​​yapın.

Unutmayın, gebeliğin ilk üç ayında bir kadının hayatında yeni bir bölüm işaretler. İlk kez anne iseniz, gergin ve endişeli olacak, bu ortak bir duygudur. Doğum sürecinin kapsamlı bir incelemesi ve doktorunuzla günlük güncelleme yapılması sizi rahatlatacak ve doğumla güvenle yüzleşmenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, yukarıda belirtilen hususların endişelerinizi giderileceğini ve güvenle bu yolculuğa çıkacağınızı umuyoruz. Aşağıdaki düşüncelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.