Yumurtlamanızı yakından izliyor ve buna göre eşinizle eşleşiyor olmalısınız. Hamile kalmak için istekli olduğunuzda, döneminizi kaçırana kadar beklemek yerine, sonuçları en kısa zamanda bilmek isteyebilirsiniz. Fakat hamile kalıp yatmadığınızı bile bilmiyor musunuz?
Kaçırılan bir dönem, hamileliğin ilk önemli belirtisidir ve hamilelik testi hamileliğinizi onaylamanın tek kesin yoludur. Ancak, değişiklikler kaçırılan dönemden önce bile gerçekleşmeye başlar. Bazı kadınlar bu değişiklikleri fark edebilir.
Kaçırılmadan önceki hamileliğin erken belirtileri ve semptomları PMS’dekine çok benzeyebilir ve genellikle belirgin değildir. Her hamilelik farklı olduğunu ve bu yüzden hala cevapsız döneme kadar geldiğini görebilirsiniz!
Bu İyiAile.com post’unda, kaçırılmış bir dönemden önce olası hamilelik semptomlarını ve hamileliği onaylamak için onlara güvenip güvenemeyeceğinizi anlatırız.
Kaçırılmadan Önce Gebeliğin Erken Belirtileri
Kaçırılan bir dönem, hamileliğin en belirgin belirtisi olsa da, süreniz bitmeden önce deneyimlediğiniz diğer bedensel belirtiler olabilir. Onlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
1. İmplantasyon kanama ve kramp
Verimli pencerenizde korunmasız seks yaparsanız, hamile kalma ihtimaliniz vardır. İmplantasyon, döllenmiş yumurta uterusun astarına bağlandığında gerçekleşir. Bu durumda, sürenizin dolacağı süre zarfında implantasyon kanamasıyla karşılaşabilirsiniz.
İmplantasyon kanaması hafiftir ve külotunuzda veya vajinanızı silerken sadece birkaç damla kan görebilirsiniz. Bu nedenle, farkına varabilirsiniz veya olmayabilir.
2. Yüksek bazal vücut ısısı
Bazal vücut sıcaklığının yumurtlamanın bir göstergesi olduğu düşünülmektedir. Yumurtlamadan bir hafta kadar önce bazal vücut ısınız, yumurtlama öncesi durumdaki ortalama değer olan 97 ila 98 ° F olabilir. Yumurtlamadan bir ila iki gün sonra, BBT’niz genellikle 0,5 ila 1 ° F artar ve süreniz bittikten sonra azalır. Kadınların çoğu hamilelik sırasında daha ılık hissetme eğilimindedir, ancak bunun yüksek bazal vücut sıcaklığından kaynaklandığını gösteren bir kanıt yoktur.
Bazal vücut sıcaklığındaki değişiklikler incedir ve ölçülmesi kolay değildir; bu da yumurtlama veya hamileliğin daha az doğru bir göstergesidir.
3. Ağrılı, hassas ve ağır göğüsler
Gebe kaldığınızda, vücuttaki hormonal değişiklikler, meme çevresindeki damarların görünür hale gelmesi, areolanın koyulaşması ve göğüslerin karıncalanmasına neden olan hassas veya şişmiş göğüslere neden olabilir. Bu değişiklikler gebe kaldıktan bir ila iki hafta sonra ortaya çıkabilir.
Bu semptomlar PMS’dekine benzer olabilir ancak hamileyseniz şiddetli olabilir. Süreniz gecikmişse ve diğer belirtilerle birlikte meme değişikliklerini fark ederseniz, emin olmak için hamilelik testi yapın.
4. Yorgunluk
Sebepsiz yorgunluk da hamileliğin erken bir belirtisi olabilir. Progesteron hormonu seviyesindeki bir artış, sizi her zaman yorgun ve uykulu yapabilir. Ek olarak, vücut fetüsünüzün büyümesini desteklemek için daha fazla kan üretmeye başladığında, özellikle diyetinizde yeterli miktarda mineral, vitamin, demir ve sıvı almazsanız, kendinizi yorgun hissedeceksiniz.
Gebe kalmayı planlıyorsanız, doktorunuzla konuşun ve doğum öncesi vitaminleri alın, kafein ve ilgili ürünlerden uzak durun ve yorgunlukla mücadele etmek için iyi uyuyun. Yorgunluğun anemi, hipotiroidizm vb. Gibi diğer sağlık sorunlarından da kaynaklanabileceğini ve gebeliğin tek göstergesi olamayacağına dikkat edin.
5. Bulantı
Bulantı veya sabah bulantısı, erken evrelerde fark edebileceğiniz klasik bir gebelik belirtisidir. Gebeliğiniz onaylanmadan önce, kaçırılan dönemdeki ilk haftalarda belirgin hale gelebilir . Başınız dönmüş, zayıf ve bazen kusmak gibi hissedebilirsiniz.
Günün herhangi bir saatinde bulantı hissedebilirsiniz, ancak sabahın erken saatlerinde daha da kötüleşir, bu yüzden sabah rahatsızlığı olarak adlandırılır. Kadınların yaklaşık% 50 ila 80’i sabah mide bulantısı yaşar, ancak şiddeti değişebilir. İlk hamileliğinizde durum daha kötü olabilir ancak en sonunda olanlar ile azalabilir.
Bu semptom gebe kaldıktan iki ila sekiz hafta sonra herhangi bir zamanda başlayabilir.
6. Şişkinlik ve gerginlik hissi
Karnınızın dışarı çıktığını hissedebilirsiniz ve pantolonunuz sıkışabilir. Midede ağır veya şişkinlik hissi, kaçırılmış dönemlerden önceki hamileliğin sık görülen bir belirtisidir.
Şişkinliği, sindiriminizi geciktiren progesteron hormonu nedeniyle osuruk ve burplar izleyebilir. Ancak şişkinlik, diğer hazımsızlık sorunlarından da kaynaklanabilir.
7. Yiyecek isteksizliği
Bir zamanlar sevdiğiniz yiyecekleri sevmeme başlayabilir ve hatta onlardan hoşlanmaya başlayabilirsiniz, öyle ki kokuları veya tadı sizi mide bulandırıcı hale getirebilir. Bulantı ve kusmanın olduğu durumlarda yiyeceklere kaçınma gebeliğin erken dönemlerinde yaygındır. Bazıları iştahlarını ikinci veya üçüncü trimesterde geri alabilir, ancak diğerleri hamilelik sırasında bununla başa çıkmak zorunda kalabilir.
Önerilen gıda isteksizliği nedeni progesteron seviyelerinde bir artış olsa da, teoriyi destekleyecek önemli bir kanıt yoktur.
8. Baş dönmesi
Baş dönmesi ve baş dönmesi, ilk üç aylık dönemde kan damarları genişlediğinde kan hacmindeki ve basınçtaki değişiklik nedeniyle hamileliğin başlarında da ortaya çıkabilir.
9. Ruh hali
Karamsar hissediyor musun? Gebe kaldıktan sonra hormonal değişiklikler nedeniyle olabilir. Hormon seviyelerindeki farklılıklar beynin nörotransmiterlerini etkileyerek, ağlama büyülerinden ani öfke patlamalarına karşı artan duygular yaratır. Ancak, duygudurum dalgalanmalarını hamilelikle ilişkilendirmek zordur çünkü kadınlar da dönemlerinden önce duygudurum dalgalanmaları yaşarlar.
10. Kabızlık
Progesteron seviyelerindeki bir artış sindirim sisteminizi etkileyebilir. Bağırsak hareketleriniz zorlaşır, çünkü hormonlar gıdanın sindirim sisteminden yavaşça geçmesine neden olur. Süreniz dolmadan önce kabızlık geliştirirseniz ve doğurganlık döneminde korunmasız seks yaptıysanız, evde hamilelik testi yaptırmayı düşünmelisiniz.
11. Baş ağrısı ve sırt ağrıları
Düşük kan şekeri seviyeleri, beyin hücreleri düşük seviyelerde şeker tedarikiyle başa çıkmaya çalışırken baş ağrılarına neden olabilir. Sık sık baş ağrınız varsa, bu östrojen ve progesteron gibi kadın seks hormonlarının bebeğe rahim hazırladığı anlamına gelebilir.
Ayrıca, bağlarınız gevşetildiğinde ve vücudunuz bebeğin ağırlığını taşımaya hazırlanırken bel ağrısı yaşayabilirsiniz. İmplantasyon kramp, şişkinlik ve kabızlık da erken gebelikte sırt ağrısına neden olabilir. Uyku pozisyonunuz sırt ağrısına sebep olabilir.
Ağrı dayanılmazsa, doğru tanı için doktora gidin. Reçetesiz ağrı kesiciler kullanmaktan kaçının, hamile kalırsanız kendi kendini tedavi etmek zararlı olabilir.
12. Drooling
Sarkma yaygın bir semptom değildir, ancak bazı kadınlar mide bulantısı veya kusma yaşıyorsa aşırı tükürük üretebilir. Bazı kadınların ağzına fazladan sıvı katan her zaman tükürme dürtüsü vardır. Aşırı tükürük ayrıca midedeki fazla asitleri nötrleştirmek ve mide yanmasına neden olmak için de üretilir.
Hamilelikle ilgili drooling, genellikle ikinci trimesterde durur. Ancak, sallanmayı hafifletmek için ekşi bir şey emebilirsin.
13. Aşırı susuzluk
Kadınlar ayrıca hamileliğin erken evrelerinde, genellikle kan hacmindeki artıştan dolayı aşırı susayabilirler. Bu sık sık idrara çıkma neden olur, bu da sizi tekrar susamış hissettirir!
14. Çiş dürtüsü
Çişe artma dürtüsü, sürenizin dolacağı süre boyunca yaşayabileceğiniz tipik bir hamilelik belirtisidir. İdrar yapma dürtüsü gece boyunca daha fazla olabilir. Bunun nedeni, gebe kaldıktan sonra meydana gelen birçok hormonal değişiklik nedeniyle kanın aşırı üretilmesidir. Böbrekler mesaneyi doldurarak daha fazla kanı süzmek için çalışır ve sık sık işemenize neden olur.
15. Nefes darlığı
Hamileliğin ilk birkaç haftasında nefes darlığı yaşamaya başlayabilirsiniz, çünkü vücudunuz büyüyen fetüsle paylaşmak için daha fazla oksijen ve kan gerektirir. Bebek büyüdükçe hamilelik boyunca devam eder ve oksijen ve besinlere olan ihtiyaç artar. Bir egzersiz rutini yapmak, uygun bir pozisyonda oturmak, derin derin nefes almak, bol kıyafetler giymek vb., Nefes almanızı düzenlemede yardımcı olacaktır.
Bu hamilelik belirtilerinin bazıları PMS’dekine benzer ve çoğu kadın tarafından göz ardı edilebilir. Ayrıca, birkaç diğer tıbbi durumlardan dolayı olabilir ve bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.
Bu Belirtiler Gebeliği Onaylamak İçin Yeterli Mi?
Yukarıda belirttiğimiz belirtiler sadece olası göstergelerdir ve hamileliği onaylayan kesin belirtiler değildir. Bu semptomlardan bir veya daha fazlasını yaşamış olsanız bile, mutlaka mutlaka hamile olduğunuz anlamına gelmez. Bunlar sadece olası bir hamileliğin göstergesidir. Hamilelik testi pozitif sonuç gösterdiğinde hamileliğiniz onaylanabilir.
Kaçırılmadan Önce Gebelik Belirtilerini Ne Kadar Yaşayabilirsiniz?
Gebelik semptomlarını gebe kaldıktan sonraki 12 ila 15 gün içinde başlayabilirsiniz . Ancak, semptomların başlangıcı bir kadından diğerine farklılık gösterir. Bazı kadınlar mide bulantısı, hassas göğüsler, yorgunluk, uykululuk ve gebe kalmanın bir haftasında şişkinlik gibi semptomlar yaşarlar.
Yüksek idrara çıkma sıklığı gibi belirtiler genellikle sürenizin olduğu zaman içinde ortaya çıkar. Vajinal akıntı, areoladaki değişiklikler ve yüksek vücut ısısı gibi belirtiler sonunda ortaya çıkar ve sadece yakın muayenede tespit edilebilir.
PMS Belirtileri – Gebelik Belirtileri
PMS (adet öncesi sendrom) ve hamilelik belirtileri oldukça benzerdir, ancak bazıları (bazal vücut ısısı, koyulaşan areolalar, bulantı, isteklerde yiyecek isteksizliği gibi) hamilelikte daha belirgin ve şiddetli olabilir. Hamilelik testi yaptırmak, bunların gebe kalma belirtileri olup olmadığını ya da PMS’nin etkilerini ortaya çıkarmanın en iyi yoludur.
Gecikmeli Bir Dönemin Diğer Sebepleri Ne Olabilir?
Hamilelikten başka nedenlerden dolayı süreniz gecikebilir. Hormonal değişiklikler, aşırı kilo alımı veya kilo kaybı, yeme bozuklukları (anoreksi veya bulimia), stres, polikistik over sendromu, seyahat, tiroid, doğum kontrol hapları veya ilaç kullanımı olabilir.
Böylece, döneminizi özlemek ve hamile kalmak mümkün.
Hamile Olmak Ve Sürenizi Almak Mümkün Mü?
Hamileyseniz döneminizi almanız pek mümkün değildir. Ancak daha önce belirtildiği gibi, erken aşamalarda implantasyon kanaması olarak da adlandırılan hafif kanama veya lekelenme fark edebilirsiniz. Bazen kanama, enfeksiyon, düşük, plasenta sorunları veya ektopik hamilelik nedeniyle de olabilir.
Evde Hamilelik Testi Yaptırmak Için Ne Kadar Beklemelisiniz?
İdeal olarak, ev gebelik testine girmek için yumurtlama zamanından bir ila iki hafta beklemelisiniz . Ancak kaçırılan sürenizden bir hafta sonra beklerseniz doğru bir sonuç alabilirsiniz. Evde hamilelik testleri bu dönemde en yüksek olan hCG’yi tespit eder.
Yumurtlama döneminde seks yaptığınız günden itibaren vücudunuz, içinde yeni bir yaşam geliştirme sürecinde. Kaçırılmamış bir dönemden önceki belirti ve semptomlar hamileliği gösterebilirken, yalnızca bir test size kesin sonuçlar verebilir.
Erken hamilelik belirtilerinden birini veya birkaçını yaşıyorsanız, hamilelik testi sonucunuz negatiftir, ancak yine de hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, bu konuda doktorunuza danışın. Bazen çok erken veya geç yapılan ev gebelik testleri de yanlış negatif verebilir. Bir doktor doğru tanı için belirli bir zamanda kan testleri önerebilir.
Hamile kalmaya çalışırken bu semptomların herhangi birini yaşadınız mı? Hamileliğinizi nasıl onayladınız? Bize aşağıdaki yorum bölümünde bize bildirin.