Kramplar, vücut ısısında bir artış, irrasyonel yiyecek istekleri ve ruh hali değişimleri. Hayır, hamilelik hakkında konuşmuyoruz.
Premenstrüel sendrom veya PMS erken gebelik kadar zahmetlidir. En iyisi, dönemin başladığında gitmiş olmaları. İyiAile.com, PMS’yi ayrıntılı olarak anlamanıza ve PMS ile hamilelik arasındaki farkları anlamanıza yardımcı olacaktır.
PMS Nedir?
Premenstrüel sendrom, bazı kadınların yumurtlamadan sonraki yaşa kadar yumurtlamadan sonra yaşadıkları fiziksel, duygusal, psikolojik ve ruh hali rahatsızlıklarının bir birleşimidir. Belirtiler adet akışından beş ila on gün önce kalır ve döneminizin başlangıcında kaybolur.
Geç luteal faz disforik bozukluğu olarak da bilinen, adet öncesi disforik bozukluk (PMDD) olarak adlandırılan başka bir ciddi PMS formu vardır. Sadece birkaç kadın bu durumu yaşarken, sıra dışı şiddetli semptomlar nedeniyle günlük aktiviteleri bozar.
Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), PMDD’yi öfke, kaygı, sinirlilik ve gerginliğin daha belirgin olduğu şiddetli bir PMS şekli olarak sınıflandırmaktadır
PMDD nadirdir ancak PMS çok yaygındır.
PMS Ne Kadar Yaygındır?
Amerikan Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji’ne (AACOG) göre, kadınların yaklaşık% 85’i adet dönemlerinde en az bir PMS semptomu yaşar.
Birçoğu sadece herhangi bir tedavi gerektirmeyen hafif semptomlar yaşar. % 3 ila% 8’inin PMDD’ye sahip olduğu bilinmektedir.
PMS, kadınlarda daha sık görülür:
- 20’li yaşların sonunda 40’lı yaşların başında
- depresyon öyküsü olan
- en az bir çocuğa sahip olmak
- herhangi bir ruh hali bozukluğu veya doğum sonrası depresyon hakkında tıbbi geçmişi olan
Bakalım neden bu kadar çok kadın PMS’den muzdarip.
PMS’nin Sebepleri Nedir?
PMS’in kesin nedeni hakkında somut bir kanıt yoktur. Ancak, adet döngüsünü kontrol eden hormonları yapan endokrin sistemdeki düzenli değişikliklerin PMS’yi sağladığı varsayılmaktadır.
Belirli koşullar doğrudan neden olmadan PMS’yi etkileyebilir. Bu faktörler şunları içerir:
- Stres
- Duman
- Depresyon
- Uyku eksikliği
- Egzersiz eksikliği
- Düşük vitamin ve mineral seviyeleri
- Aşırı tuz, şeker ve kırmızı et alımı
- Aşırı alkol ve kafein tüketimi
Astım, alerji ve migren baş ağrıları gibi bazı sağlık koşulları periyotlardan önce kötüleşebilir
Şimdi önemli bir soruya geçelim….
PMS Belirtileri Nelerdir?
PMS çeşitli şekillerde ortaya çıkar – bir kadından diğerine farklıdır. PMS’nin bazı belirti ve semptomları aşağıdadır
Fiziksel işaretler şunları içerir:
- Akne
- Kramplar
- Acıyan göğüsler
- Şişirilmiş karın
- Açlık sancıları
- Kas ağrıları
- Baş ağrısı
- Şişmiş eller ve ayaklar
- Eklem ağrısı
- Kilo almak
- sivilceler
- İshal veya kabızlık
- yorgunluk
Duygusal işaretler şunları içerir:
- Depresyon
- sinirlilik
- Endişeli veya gerilmiş davranış
- Ruh hali
- Ağlayan kızaklar ya da bölümler
- Yalnız olma dürtüsü
- Uykusuzluk
- Öfke patlamaları
- Bunalmış duygular
PMS’nin davranış belirtileri şunları içerir:
- Zihinsel odak kaybı
- Unutma işleri
PMS semptomlarının çoğu gebeliğin erken semptomlarına benzer. Bu, özellikle dönemleriniz zamanında gelmezse, ikisi arasında karıştırılmayı doğal hale getirir. Bir sonraki bölüm, farkı anlamanıza yardımcı olur.
PMS Belirtileri Vs Gebelik Belirtileri:
PMS ve hamilelik arasındaki farkları anlamadan önce, aralarında sık görülen semptomları görelim.
PMS Ve Gebelik Arasındaki Benzerlikler
Aşağıdaki belirtilere sahipseniz, yaklaşan bir dönem mi yoksa hamile mi olduğunuzu söylemek zor olabilir.
- Sırt ağrısı:Süreniz yaklaşırken ve ayrıca hamileyken bel ağrısı çekeceksiniz
- Baş Ağrıları:Baş ağrıları ve migren, hem hamilelik döneminde hem de daha önce görülür.
- Kabızlık:Progesteron hormonu kabızlık gibi sindirim sorunlarına yol açar. Bu seviyeler adet döngüsünün ikinci yarısında yükselirken PMS’li kadınları etkiler. Ayrıca erken gebelikte hormonal değişiklikler kabızlığa neden olmaktadır
- Hassas ve şişmiş göğüsler:Dönem öncesi ve erken hamilelikte meme ağrısı, ağrı, şişme ve genişleme yaşayacaksınız
- Artmış idrara çıkma:Periyodunuz bitmek üzereyken ve erken hamilelik döneminde sık sık idrara çıkma olasılığınız vardır
- Duygudurum değişiklikleri:Sinirlilik, depresyon, anksiyete, ağlayan büyü ve ruh hali değişimleri dönemlerinizden önce ve hamilelikte normaldir
Bu belirtiler, bir bebek sahibi olmayı umduğunuzda veya cinsel ilişki sırasında kontraseptif almayı özlediğiniz zaman sizi endişelendirebilir. Farklılıkları bilmek yardımcı olacaktır.
PMS Ve Gebelik Arasındaki Farklar
Gelecek gebelik veya dönemlerde daha fazla netlik elde etmek için okumaya devam edin.
1. Kanama;
PMS: Süreniz başlayana kadar herhangi bir kanama veya lekelenme yaşamayacaksınız.
Gebelik: Embriyo kendini uterusa bağladığında implantasyon sırasında (gebe kaldıktan 10 ila 14 gün sonra) ışık lekelemesini (pembe veya koyu kahverengi) göreceksiniz. Birkaç gün sürer.
2. Yorgunluk:
PMS: Yorucu bir şey yapmamış olsanız bile kendinizi yorgun hissediyorsunuz ve dönemleriniz köşe başındayken ortadan kalkıyor. Biraz dinlenerek daha iyi hissedersiniz.
Hamilelik: Süreleriniz gecikirse ve aşırı yorgunluk yaşıyorsanız, bu bir hamilelik belirtisi olabilir. Kan basıncı ve şeker seviyelerinde düşüşe neden olan progesteron seviyelerindeki artış nedeniyle hamilelik boyunca sürer.
3. Yiyecek istek / isteksizlik:
PMS: Yeme alışkanlıklarınız, PMS ye sahip olduğunuzda muhtemelen değişebilir. Tatlılar, çikolatalar, karbonhidratlar veya tuzlu yiyecekler için can atıyorsunuz ve çok şiddetli bir iştah açıyorsunuz. Her ne kadar bazı yiyecekler için can atıyor olsanız da, arzulara ve ayartmalara kolayca karşı koyabilirsiniz.
Hamilelik: Bazı yiyecekler için aşırı arzulara sahip olacaksınız ve bazılarına karşı isteksizlikler yaşayacaksınız. Bazı kadınlar ayrıca, kurutulmuş boya gevreği, metal parçalar ve buz gibi gıda dışı maddeleri yemek istediklerini düşündükleri bir yemek yeme durumundan (pika) muzdariptir. Bu durumda derhal doktorunuza danışmalısınız. Bu işaretler bir PMS’de gösterilmez.
4. Bulantı ve kusma:
PMS: Kadınlar, süreleri geciktiğinde bulantı veya kusma hissetmezler, bu nedenle premenstrual sendrom semptomu olarak bulantıyı güvenle ekarte edebilirsiniz.
Hamilelik: Çoğu kadın erken hamilelik sırasında bulantı hisseder. Süreleriniz ertelenir ve aşırı derecede mide bulandırıcıysanız, hamile olabilirsiniz. Bulantı, doğumdan iki ila sekiz hafta sonra herhangi bir zamanda başlar ve hamilelik boyunca devam eder
5. Karın veya pelvik kramp:
PMS: PMS sırasında kramp veya dismenore sık görülür ve şiddeti genetik eğilim ve vücut sistemine göre değişir. Bununla birlikte, kanama başladıkça, ağrı azalır ve akış sona erdiğinde yavaş yavaş kaybolur.
Gebelik: Döllenmiş yumurta uterus duvarına gömüldüğü zaman, erken gebelikte lekelenme ile birlikte hafif karın kramplarına neden olur. Alt sırt veya alt midede, haftalarca hatta aylarca devam eden ve PMS kramplarından çok daha uzun süren kramplar yaşayacaksınız.
Eşsiz Hamilelik Belirtilerinin PMS Sırasında Ortaya Çıkma Olasılığı Daha Düşüktür
Bazı semptomlar hamileliğe özgüdür ve yakın dönem veya PMS durumunda görülmez.
- Meme başının koyulaşması:Vücuttaki östrojen seviyeleri artar ve areola büyüklüğünün veya meme başının genişlemesine neden olur. Hamilelik ilerledikçe, bu gelişme doğumdan sonra bile karanlık kalan areolanın kararmasına neden olur
- Servikal mukustaki değişiklikler:Yumurtlamanın sık görülen endikasyonlarından biri servikal mukustaki değişikliklerdir . Bir kadın gebe kalmışsa, o zaman mukus beyaz, sütlü olur ve ince olur. Yapışkan da olabilir. Sürelerden önce vajinal akıntı şeffaftır, neredeyse yumurta akı gibi.
- Nefes darlığı:Kesede gelişen embriyo ekstra oksijen gerektirdiğinden nefes darlığınız olur.
- Bazal vücut sıcaklığındaki artış: arasında artar ve hamilelik sırasında yüksek olmaya devam eder.° ile 1,5°Hamileyseniz, bazal vücut sıcaklığı (BBT) yumurtlama sırasında en az 18 gün veya daha uzun süre 0,5 Kadınlar ayrıca PMS belirtisi olarak BBT’de bir artış yaşayabilir, ancak dönem başladıktan sonra sıcaklık düşer.
Hamile olup olmadığınızı belirlemeye yardımcı olacağından belirtilerinizin ardındaki doğru nedeni bilmek önemlidir. PMS ile hamilelik belirtileri arasındaki farkı bulmanın en iyi yolu, sürenizin gecikmesi durumunda evde hamilelik testi yapmaktır.
Bir sonraki bölümde, PMS ve hamilelik semptomları ile ilgili aklınıza takılan birkaç soruya cevap veriyoruz. Okumaya devam etmek!
Sık Sorulan Sorular
1. Adet döngüsü nedir?
Bir kadının bir hamilelik hazırlığı için yaşadığı bedensel değişimler dizisidir. Yumurtalıklardan biri her ay bir yumurta bırakır (yumurtlama adı verilen işlem) ve hormonlar vücudunuzu rahim hamileliğine hazırlamak için sağlıklı tutar. Yumurtlama meydana gelirse ve yumurta döllenmemişse, uterin astar adet dönemi biçiminde uzaklaşır. Bir adet döngüsü sayılır sürenin günden itibaren ardışık süresinin günden için. Ortalama bir döngü 28 gün sürer ve bu döngü yetişkinlerde 21 ila 35 gün, gençlerde 21 ila 45 gün arasında değişmektedir.
2. PMS ne zaman başlar?
PMS semptomları adet döngüsünün 14. günü civarında başlar ve süreleriniz başladıktan bir hafta sonrasına kadar sürer.
3. Premenstrüel sendrom normal mi?
Premenstrüel sendrom normaldir. Sadece birkaç semptom, çok çeşitli fiziksel, duygusal ve davranışsal değişiklikleri getirerek günlük rutini bozar. Rutin olarak birkaç basit değişiklik ve ayar yapılması PMS’den yararlanmanıza yardımcı olabilir. Ancak, PMDD durumunda, bir doktora görünmeniz gerekir.
4. PMS’li kadınlar hormonal değişiklikler görüyor mu?
Evet, PMS’den menopoza kadar değişen hormonlar ağırlığı ve havayı etkiler. Ayrıca beynin serotoninini etkileyerek, ruh halindeki önemli değişiklikleri gösterir ve genellikle ruh hali değişimlerine neden olur. Bazı kadınlarda PMS, herhangi bir olumsuz değişiklik veya etki olmadan pürüzsüz olabilir, bazılarında ise her hormonal dalgalanmada bir gemi enkazı olabilir.
5. Doğum kontrol hapları sırasında PMS alabilir misiniz?
Bazı kadınlar doğum kontrol haplarının PMS semptomlarını azalttığını, bazıları ise şiddetli PMS semptomları yaşadığını söylüyor. Doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, hormonal değişiklikler ve PMS sırasında hormonal seviyelerde düşüş olmaz. Bu, bazı kadınlarda PMS’nin daha az olacağı ya da hiç olmadığı anlamına gelir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, doğum kontrol hapları sırasında hormonlar değişkenlik gösterecek ve PMS’ye tezahür edecektir
6. PMS alabilir miyim ancak dönem yok mu?
Evet, çeşitli nedenlerden dolayı PMS olabilir, ancak dönem yok. Polikistik over sendromu (PKOS), anemi, psikolojik stres, beslenme dengesizliği, doğum kontrolü, kilo kaybı, yorucu egzersiz ve daha fazlasını içerir.
7. PMS tedavisi almalı mıyım?
Evet, tedavi, günlük aktivitelerinizi etkilememesi için PMS’yi yönetmenize yardımcı olabilir. Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri hafif ve orta şiddette PMS durumunda yardımcı olabilir. Ancak şiddetli ise doktorunuz ilaç yazacak veya tedavi yöntemleri önerecektir. Ancak tıbbi tedavinin başarısı kadından kadına değişmektedir.
8. PMS’den kurtulmak için hangi diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini deneyebilirim?
Vitaminler, egzersizler, stres atma ve beslenmeyi içeren bitkisel gıdaları alın ve PMS’den kurtulmak için bitkisel ilaçları düşünün.
9. PMS için bitkisel ilaçlar hakkında ne düşünüyorsunuz?
Çuha çiçeği yağı, iffetli ağaç özleri, safran, Gingko biloba ve St. John’s wort, PMS semptomlarını gideren en etkili bitkisel ilaçlardır. Bununla birlikte, yan etkilere ve ilaç etkileşimlerine neden olabilecekleri için onları dahil etmeden önce doktorunuza danışmalısınız
10. Hamileyseniz hala PMS semptomları alabilir misiniz?
Hamileyken, premenstrüel olmadığınız için PMS semptomlarına sahip olamazsınız. Hamileliğin kendine özgü hormonal değişiklik ve belirtileri vardır.
Önceden hamilelik tecrübesi olmayan bir kadın için, farklılaşma çok zor olabilir. Bu nedenle, şüpheniz varsa, her zaman evde bir hamilelik seti kullanın.
Başka sorunuz varsa, bize yazmaktan çekinmeyin. Ayrıca deneyimlerinizi paylaşabilirsini